Uz Kafu logo

Najčešće greške prilikom uređenja kuhinje

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Nova kuhinja je velika i ozbiljna investicija za svaki dom.

Kada posebnu pažnju obratite na njenu funkcionalnost i kvalitet, dom će dobiti dodatnu vrednost i praktičnost.

Međutim, prilikom uređenja kuhinje često se zaborave detalji koji na prvi pogled ne deluju toliko važno, ali vremenom ukućani shvate da je trebalo da se posvete tim važnim sitnicama.

Na primer, ne razmišlja se mnogo o tome gde će biti postavljena kanta za smeće ili koliko je dostupan frižider tokom kuvanja, ali priznaćete da je ovo veoma važno kada na scenu stupi svakodnevna priprema hrane.

 

Profesionalci u izradi kuhinja naveli su najčešće propuste i greške koje ljudi prave pa imate priliku da sada obratite pažnju na njih. 

Planiranje prostora

Vrlo česta greška prilikom dizajna kuhinje je kada se ne obezbedi dovoljno prostora za male kuhinjske aparate, zatim za pranje i posuđa, samo kuvanje ili eventualno porodično druženje u kuhinji. 

Razmislite o svakodnevnim navikama i zamislite sebe i ukućane u kuhinji pre konačne odluke o dizajnu i rasporedu elemenata. Videćete koliko je važno da svoje način života stavite na prvo mesto. 

Održavanje elemenata

Lepota je varljiva, to znate. Informišite se o materijalima za izradu kuhinjskih elemenata. Često nešto što je lepo može da zada mnogo muka. Na primer, da li znate šta se može desiti ako birate medijapan visokog sjaja u jarkoj boji? Na elementima koji se otvaraju “push” metodom, ostajaće otisci prstiju. Pripremite se na često brisanje ili promenite odluku o boji. 

Slično je i sa radnim površinama. Pažljivo birajte materijal i vodite računa o kvalitetu. 

Laminat je najpovoljniji, drvo je uvek dobar izbor, a ako želite ekskluzivu i dugoročno rešenje, mermerne radne ploče bi preporučio svaki profesionalac. 

Unutrašnji prostor elemenata

Ovde je bolje da podcenite nego da precenite svoje navike i potrebe. Drugim rečima: bolje je da ima više prosotra u elementima i da nešto bude przano, nego da se nervirate zbog toga što nema mesta za svo posuđe, začine i namirnice. 

Imate priliku da maksimalno iskoristite prostor za kuhinjske potrepštine i sitnice. Najbolje je da to učinite odmah, dok osmišljavate kuhinju. Razmislite o sitnicama i glomaznom posuđu koje imate i koje tek planirate da kupite. Značiće vam da znate gde možete da ga držite. 

Ventilacija

Dobra ventilacija ključan je element svake savremene i kvalitetne kuhinje. Ovo vam retko ko kaže, ali kada bolje razmislite, izuzetno je važno. Iako je miris hrane vrlo često prijatan i širi toplinu u domu, nema potrebe da cela kuća miriše na luk ili na ribu. 

Zato pažljivo birajte sistem za ventilaciju i neka to bude veća investicija u opremanju kuhinje. Ipak treba da traje, da dobro radi i održava dom bezbednim i prijatnim.

Kanta za smeće

Pomenuta je na početku, ali nije suvišno da se malo obrazloži važnost njene pozicije u kuhinji. Prvo razmislite na koji način funkcionišete tokom kuvanja u kuhinji i gde bi bilo najpraktičnije da se nalazi kanta. Onda još jednom razmislite i uzmite u obzir ugradne kante za smeće. Funkcionalne su, mogu se pričvrstiti u unutrašnjost kuhinjskog elementa. Najbolje od svega je što zadržavaju neprijatne mirise, jer se nalaze u zatvorenom prostoru.

Ne štedite na osvetljenju

Kao i za sve prostorije, i za kuhinju važi da je pravilno i funkcionalno osvetljenje veoma bitno. U stvari, i kuhinji je možda i najbitnije, jer priprema hrane zahteva posebnu pažnju, a samim tim i dovoljno svetlosti. 

Izbor kuhinjske rasvete zaista je veliki. Od ugrađenog plafonskog svetla, preko lampi u elementima ili na radnoj ploči, teško je odlučiti. Ali važno je doneti dobru odluku.

“Uradi sam” često nije najbolje rešenje

Drugim rečima: eksperimentišite sa bojama ili dekoracijom, ali ne i sa vodovodom i instalacijom. Prepustite ove radove stručnjacima, jer greška može skupo da košta u svakom pogledu. 

Kad smo već kod ovoga, napravite dobar plan postavljanja utikača i prekidača. Važno će biti uvek.

Mislite o budžetu

Nije sramota pitati za cenu i tražiti crno na belo koliko šta košta. Bolje je da često računate i planirate budžet, nego da stanete na pola opremanja kuhinje i da ne znate kako da završite. Ono što je skupo ne mora biti najbolje, ali možda ne morate da pravite jeftine i kratkoročne izbore. Napravite neku zlatnu sredinu, ako treba, sačekajte malo i prištedite ako nešto u kuhinji nije hitno. Bolje je da uradite kako treba nego da nikada ne završite kuhinju.

Izaberite dizajn koji ne zastareva

Klasika je uvek u modi. Kombinujte je sa elementima u trendu, ali ne odskačite mnogo. Kuhinja je velika investicija i treba da traje. Zato birajte ono što će se dopadati i narednim generacijama. Mislite na njih i na svoju sreću u prosotru koji daje poseban ukus čitavom domu. 

 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija