Losos u slatkoj marinadi
Slaniši
Autor: Marina
Nedelja je dan kada me krene inspiracija da budem kuvarica. Posle naporne radnje nedelje i celodnevnog subotnjeg odmora, u nedelju ujutru se probudim orna da ugodim sebi i svom dragom nekim svežim specijalitetom.
Izbor je ovog puta pao na lososa a inspiraciju sam rešila da potražim na samoj pijaci. Dozvolila sam sebi da me ponese ponuda svežih začina i tako je izbor pao na ruzmarin.
Obožavam miris ruzmarina, pa sam želela da proverim i kako se kombinuje sa ribom. Po meni rezultat je bio fantastičan pa sam rešila da svoj uspeh podelim sa vama.
Potrebni sastojci (za dve osobe):
- 400 grama fileta svežeg lososa
- šaka svežeg ruzmarina
- sok od jedne pomorandže
- supena kašika meda
- supena kašika balsamiko sirćeta
- supena kašika maslinovog ulja
- kafena kašičica brašna
Pripema:
Za marinadu sitno iseckajte ili istucajte u avanu svež ruzmarin. Tome dodajte sok od narandže, med i balsamiko sirće.
U dubljoj posudi ređajte ribu dobro natopljenu marinadom, poklopite i ostavite da odstoji u frižideru tri sata. Sledeći korak je pečenje. Zagrejte rernu na 200 stepeni desetak minuta pre ubacivanja ribe. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje koju ćete preliti marinadom u kojoj je ležala i ostavite da se peče 40-ak minuta. Nemojte poklapati niti prekrivati posudu pri pečenju.
Po završetku pečenja, izvadite ribu iz posude za pečenje i servirajte je na tanjiru. Preostalu marinadu iscedite iz posude za pečenje, sipajte u šerpicu, dodajte maslinovo ulje i kašičicu brašna i mešajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Dobijenim sosom prelijte filete ribe.
Ribu možete poslužiti uz bareni krompir ili blitvu a kao piće idealno ide polusuvo belo vino.
Prijatno i uživajte 😉
Slični postovi
Kuhinjica, Slaniši
Zapečene tikvice
Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...
Autor: uzkafu
Kuhinjica, Slaniši
Salata od spanaća
Potrebno je: mladi listovi spanaća, dve šake kuvanog graška, šaka ...
Autor: Marina
Slaniši
Zdrava i ukusna Pizza od kukuruznog griza
Sastojci: Kukurni griz 1 ½ šolja 800 ml vode Paradajz ...
Autor: uzkafu
Kuhinjica, Slaniši
Zelena čorba od graška
Čorba od graška je jedno od mojih omiljenih jela. Veoma je hranljiva i ...
Autor: Marina
Slaniši
Tetkini makaroni sa mesom
Kao što naslov kaže, pripremu makarona sa mesom mi je pokazala tetka i od ...
Autor: Marija