Najbolje supe i čorbe kriju male tajne. Evo o čemu se radi…
Kafa kod kuće
Autor: Ana Petrović
Ako želiš da okreneš novi list na kojem piše: “Počni da kuvaš i da se hraniš zdravo”, onda je definitivno moj predlog da kreneš od onog osnovnog, a to su nesumnjivo supe i čorbe.
Kod nas, kao i u celom svetu, obično se kao prvo jelo ili posle predjela služe supe ili čorbe.
One utiču povoljno na varenje, veoma su hranjljive i zato ih nikako ne treba preskakati.
Supa ima više vrsta i uglavnom se dele na bistre i začinjene.
Bistre supe su od raznog mesa i mogu biti bez uložaka ili sa uloškom.
Meso koje se kuva za supu mora biti od dobro uhranjene živine, jer od mršavog mesa supa neće biti ni ukusna ni snažna.
Pravilo je da se supa kuva polako i dugo, na tihoj vatri, otprilike 3-4 sata.
Da bi supa bila ukusnija u nju se stavlja zelen, i to jedan sat pred ručak, zato što dugo kuvanje zeleni može da je zamuti.
Što se tiče vode, na 500g mesa stavlja se 2l vode računajući da će voda uvreti.
Penu koja se sakuplja na površini dok se supa kuva ne treba bacati.
Zelen koja se stavlja u supu je jedan koren šargarepe, jedan koren peršuna, jedan koren paškanata, a može se dodati i malo celera, praziluka, bibera, soli, peršuna.
Za bolji ukus supe zelen treba kratko propržiti na masti pa kada pusti rumenu boju staviti je u supu.
Ja obožavam da prepečem polovinu glavice crnog luka. To uradim na foliji i na kratko ubacim pred sam kraj kuvanja, a izvadim pred služenje.
Supe od kostiju su slabe, blede i tanke i zato se u njih dodaju takozvani ulošci. To su griz ili pirinač. Začinjavaju se kiselom pavlakom, žumancetom i sokom od limuna.
A čorbe?
One mogu biti od raznog mesa i povrća ili samo od mesa i samo od povrća. Čorbe mogu biti zapržene zaprškom i začinjene ili nezapržene zaprškom a začinjene ili nezapržene i nezačinjene.
Uh… počinje da bude komplikovano… sačekajte NIJE!!!!
Čorbe koje se ne zapržavaju dobijaju na jačini tako što se u kiselu pavlaku, kojom se inače čorbe začinjavaju, umuti malo brašna pa se izruči u lonac s čorbom i to na pola sata pre ručka. Ali da zajedno provri nekoliko puta. Tek onda se čorba začini opet pavlakom ili samo žumancetom i sokom od lumuna.
Smatra se da čorbe pripremljene na ovaj način bolje deluju na želudac nego zapržene čorbe.
Čorbe od mesa se pripremaju od najrazličitijeg mesa, a one od povrća od najrazličitijeg povrća. Ako čorbu spremate od brašnavog povrća kao što su pasulj, sočivo, grašak ili krompir, te čorbe se ne moraju zapržiti zarškom, već im se dodaje povrće isečeno na kockice, kolutiće, rezance, a može i žumance.
Ne zaboravite da je miris tek skuvane supe ili čorbe čaroban i ako do sada niste bili ljubitelj istih, postanite. Izvolite recept jedne zaista brzinske čorbe.
Sigurna sam da će vam se dopasti!
Slični postovi
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija