Jednostavni saveti za izbalansiranu ishranu
Kuhinjica
Autor: Velibor Živkov
Pravilan unos namirnica i balansirana ishrana igraju veliku ulogu kada je u pitanju čovekovo sveopšte zdravlje. Pored fizičke aktivnosti, ona predstavlja neophodno oružje u borbi protiv različitih bolesti, te naš organizam čini otpornim na spoljne uticaje. Svakodnevne obaveze i ubrzan način života ne ostavljaju nam mnogo vremena da se posvetimo ovom važnom segmentu, pa veoma često posežemo za brzim i nezdravim obrocima. Svako od nas je u određenom periodu života za cilj imao da promeni prehrambene navike ili izgubi višak kilograma, u želji da se oseća sigurnije ili reši određene zdravstvene probleme. Tom prilikom, susrećemo se ubičajenim mitovima i nedoumicama koji su karakteristični za nutricionizam i pravilnu ishranu.
Ključ zdravlja nalazi se u balansiranom i raznovrsnom unosu namirnica, a u skladu sa stilom života koji vodimo i svakodnevnom potrošnjom kalorija. U nastavku vam predstavljamo jednostavne savete koji će vam pomoći da u vašu ishranu uvedete zdrave navike i uživate u kvalitetnim obrocima.
Recite NE rafinisanim šećerima
Prekomeran unos šećera jeste jedan od glavnih okidača za pojavu dijabetasa tipa 2, različitih bolesti srca, kao i gojaznosti. Osim toga, šećeri podstiču upalne procese u organizmu, negativno se održavaju na izgled naše kože i drastično smanjuju performanse, ukoliko se bavite nekim od sportova. Gotovo svaki konditorski proizvod sadrži određenu količinu šećera u sebi, čak i oni za koje prvobitno nikada ne bismo pomislili. Zato je neophodno čitate deklaracije na poleđini proizvoda i truditi se da iz ishrane izbacite gazirane napitke, keksove, čokolade, čips, kao i alkoholna pića. Pokušajte da pronađete alternativu i konzumirate namirnice koje sadrže prirodan šećer, kao što su sveže voće, urme ili med.
Izbegavajte pekare i brzu hranu
Odlazak u pekaru pre posla jutarnji je ritual mnogih, i najbrže rešenje tokom radnih dana. Nedostatak slobodnog vremena i konstantna žurba nam nameću nezdrave opcije i konzumiranje obroka s nogu. Njihova priprema je najčešće bazirana na prženju u dubokom ulju ili velikoj upotrebi belog brašna. Hrana poput pomfrita, hamburgera i pica prepuna je zasićenih trans masti i kalorija iz prostih šećera, koje našem organizmu ne donose ništa korisno. Naprotiv, glavni su uzročnici ozbiljnih bolesti i dugoročno narušavaju zdravlje našeg organizma. Praktično rešenje za ishranu na poslu jesu kvalitetni obroci za firme koje Beograd ili drugi veći gradovi imaju u ponudi. Na taj način ćete uštedeti vreme koje biste utrošili na pripremu jela, a ujedno dobiti zdrav i nutritivno bogat obrok.
Dovoljan unos voća i povrća
Odličan način da započnete vaš obrok jeste da prvo pojedete svežu salatu, pa tek onda proteine, i na samom kraju ugljene hidrate. Tako ćete osigurati da u organizam uvek unesete sveže i zdrave kalorije, a ovakav redosled ima i pozitivne efekte na regulisanje nivoa šećera u krvi. Povrće je bogato različitim vitaminima, mineralima i antioksidansima, a preporuka stručnjaka je da ga unosite sveže, koliko god je to moguće. Procesiranjem hrane uništavamo njene korisne nutrijente, zato prednost uvek imaju bareni ili grilovani obroci. Kada je u pitanju konzumacija voća, nutricionisti savetuju da se ono unosi nakon obroka, a njihovom konzumacijom možete zadovoljiti potrebu za šećerima.
Planirajte obroke
Ovaj neizostavan proces veoma je značajan ukoliko želite da unesete promene u vašu ishranu i eliminišete nezdrave navike. Planiranje zdravih obroka može da bude izuzetno zanimljivo i lako, budući da na raspolaganju imate različite blogove i profile koji se bave zdravljem i pravilnom ishranom. Ne bi bilo loše da kreirate nedeljni meni na osnovu koga ćete nabavljati namirnice. Ovo je, između ostalog, veoma ekonomična metoda kojom ćete izbeći kupovinu bespotrebnih namirnica, i izbeći rizik da konzumirate zabranjene proizvode.
Grickalite mogu biti zdrave
Svi volimo da gledanje omiljene serije ili filma upotpunimo ukusnim grickalicama, u kojima veoma često nemamo meru. Ako je tako, onda moramo da se potrudimo i čips zamenimo kokicama, koje su bogate hranljivim materijama i vlaknima. Ukoliko imate mogućnost, napravite ih sami, izbegavajući dodatke poput putera i sira. Orašasti plodovi takođe mogu biti zdrava opcija grickalica, a obiluju mnoštvom vitamina, minerala i nezasićenih masti. Samo jedna šaka badema ili lešnika može biti kvalitetna užina i nadomestiti potrebne kalorije.
Svesni smo činjenice da je svaka promena teška i da ne dolazi preko noći. Loše prehrambene navike nije lako iskoreniti, međutim, imajući u vidu benefite koje zdrava i balansirana ishrana ima, shvatićemo da moramo da donesemo određene odluke kako bismo sačuvali naše zdravlje.
Slični postovi
Kuhinjica, Slaniši
Zapečene tikvice
Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...
Autor: uzkafu
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Avganistanski ćevap
Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Kiflice sa sirom
Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Snikers bombice
Za fenomenalne snikers bombice potrebno je: 300gr šećera, 100ml ...
Autor: Marina
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Voćne bombice
Potrebno je: 3 jabuke/dunje, 250gr šećera, 300gr mlevenih oraha, ...
Autor: Marina
[…] recepata koji vam mogu poslužiti kao ideja za pripremu novih obroka. Ukoliko neki od ukućana ima posebne prehrambene navike i usled različitih razloga ne jede određene namirnice, lako ćete pronaći rešenje u bogatom […]