fbpx

Uz Kafu logo

Sanovnik i značenje snova

Zanimljivosti

Autor: UzKafu

Naučnici nastavljaju rasprave o značenju i svrsi snova, ali mi obični sanjari izgleda da imamo nezasitu želju da ih analiziramo i shvatimo. Želja da se sazna šta i zašto se dešava kada sanjamo je jaka kod mnogih. Teško je poverovati da barem neki od naših snova nisu prožeti nekom vrstom značenja. A tu je i mnoštvo novih sajtova i aplikacija jednostavno nazvanih sanovnici koje pojačavaju tu radoznalost sa izazovnim obećanjima da će nam pomoći da dekodiramo poruke iz snova.

sanovnikNeki čak koriste algoritme razvijene od strane psihologa i kognitivnih naučnika da pomoću snova dobiju povratne informacije iz nesvesnog. Neki stvaraju zajednice sanjara ili čak samoukih stručnjaka tumača snova koji će nastojati da proniknu u skriveno značenje snova. Tehnike i alati koji se koriste u gotovo celom svetu uključuju sve, od sanovnika rečnika simbola snova,personalizovanih aplikacija za tumačenje snova pa čak i specijalnih časopisa koji vam pomažu da pratite svoje snove tokom vremena.

Psihoterapeuti su dugo verovali da nam naši snovi daju uvid u osećanja i unutrašnje borbe kojih nismo uvek svesni. Iz toga proizilazi da sanovnik i analiza sna mogu biti moćno sredstvo samorazumevanja.

To znači da snovi mogu da ponude korisne tragove za ljude koji su pod stresom i ne osećaju se psihički dobro. Ako se probudite i osećate se dezorijentisano i uznemireno,velike su šanse da je slična situacija i u vašem budnom životu negde. Razmišljanje o tome kakva su osećanja u vašim snovima i na šta mogu da se odnose od dešavanja u vašem životu, može vam pomoći da bolje prepoznate i rešavate svoje unutrašnje borbe.

Što se tiče simboličkih snova, za njihovo tumačenje nije dovoljan samo sanovnik već i veliko iskustvo. Na primer: vaša majka u snu može da predstavlja vašu stvarnu majku, nekoga u vašem životu ko se ponaša kao vaša majka, i delove vaše ličnosti koje su kao majka.

Iz tog razloga, mnogi terapeuti kažu, sanovnik i slični rečnici simbola snova su za ograničenu upotrebu, jer oni daju univerzalna značenja u simbolima, dok simboli mogu zapravo imati jedinstveno značenje za svaku osobu.

Drugi nisu tako sigurni da treba odbaciti onlajn sanovnike (kao što je sanovnik onlajn). Rodžer Harniš, profesor psihologije na Rochester Institutu, kaže da ovakav sanovnik može da pomogne ljudima da se više zainteresuju za svoje snove i simbole u njima nego što bi to činili bez signala iz sanovnika. Baš zato što sanovnici daju toliko tumačenja tako velikog broja simbola kaže on, “ljudi moraju da pronađu nešto što se uklapa u njihov san na neki način. Pored toga , svi smo skloni da projektujemo naša osećanja u ovim interpretacijama i baš zbog toga možemo naći lično značenje u njima.”

Na primer,”Dream Professor”, aplikacija koju je Harniš stvoreno, fokusira se na obrasce slika i reči u snu. Istraživanje sugeriše da su mnogi od naših snova izgleda o našim nedovršenim poslovima, posebno našim emotivno nedovršenim poslovima.

Ali koliko je pouzdana analiza sna uradjena pomoću sanovnika ili ovakve aplikacije?
Po mnogima možda i bolja od tumačenja profesionalnog tumača snova. Svaki put kada kažete svoj san nekome, kaže Deirdre Barrett, psiholog i istraživač snova na Harvardu ,onaj ko radi analizu može projektovati svoja iskustva, osećanja, predrasude i druge stvari na vaše snove. Dakle, bolje je da sami tumačite svoje snove.


Ostavi komentar

avatar
  Pretplati me  
Obavesti o

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Mensa – testiranje u Nišu

Mensa Srbije organizuje testiranje-proveru potencijala. Testiranje će biti ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Marijin kreativni kutak- nova kolekcija i giveaway

Marija iz Marijinog kreativnog kutka nam je pripremila novu kolekciju prelepog ...

Autor: Jelena

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Supermodeli – gde su i šta rade?

Termin ‘’supermodel’’, kako kaže Wiki, odnosi se na visoko plaćenog ...

Autor: Ivana