Uz Kafu logo

Apsolutni fenomen Madonna ili Girl…hmmm gone wild!

Zanimljivosti

Autor: uzkafu

Veronica Louise Ciccone Madonna je još kako početkom osamdesetih imala teških problema sa sopstvenim stilom, ali smo te probleme svi tako lepo osetili i na svojoj koži. Svi smo mi imali zajedno sa njom taj neki čudan stil, jer smo svi već od samog početka želeli da ličimo na tu ružnjikavu, punačku devojku čupavih obrva i izgorele kose. Da li se neko od nas pitao zbog čega? Mnogima je Madonnina pojava bila veliko nesvakidašnje olakšanje za svaki deo svog tela koje su krile ispod dugih hipi suknji tokom sedamdesetih godina, za svaku loše izvučenu boju kose, za svaki prosečan `profesionalizam`. Žena je najzad mogla da se skine pred kamerama, a da nije mršava Tvigi i da nije savršena kraljica Diskoteke 54.
madonna-like-a-virginMadonna je uspela, kao da joj život neko drugi režirao, neki loš režiser koji je uzeo debele pare za home kanale. Jela je kokice. Nije imala svoj stan, niti je imala nekog da je vuče, da joj otvara vrata. Ono što je u samom početku imala je neverovatno samopouzdanje devojke iz unutrašnjosti i neverovatan stav, čvrst i odlučan da će baš ona biti idol jednog dana. Nije uspela da bude samo idol već je uspela da bude merilo vrednosti stila života,  merilo jednog celog veka. Ona je žena koja je pevala o abortusima, crnom Isusu, svojim seksualnim maštarijama koje su uključile i egzibicionizam i lezbejstvo, sado-mazohizam. U filmu `U krevetu sa Madonom“ skinula je kompletnu famu oko privatnog života, šetala se bez šminke, plakala, simulirala oralni sex sa flašom, otvoreno pričala o svojim strahovima. Par godina kasnije je glumila argentinsku muzu moći, pomalo glumeći samu sebe. Postajala je od albuma do albuma sve više ikona nove ciljne  grupe –celog sveta. U isto vreme lagano počinje da se bori protiv gladi u svetu, side, ratova, diže glas protiv sopstvene zemlje i predsednika US kao neprikosnovenog imperatora novog poretka.
madona sa cerkomMadonna se lagano, kako joj je otkucao biološki sat poslednje upozorenje, okreće vrednostima kao što su stabilna porodica sa suprugom, šarmantnim britanskim gospodinom, režiserom, desetak godina mlađim, rađa dvoje dece posle četrdesete i usvaja treće, pa onda kasnije još jedno iz `zemalja trećeg sveta`. U zamku u Britaniji, ona je srećna žena koja vlada svojim životom. Zapravo, vladala je oduvek. Nije li to ono što  svi mi želimo? Da vladamo svojim životima, budemo sve što nam padne napamet i na kraju završimo u toplom zagrljaju muškarca koji nas razume, voli i poštuje? Još kada bi on imao neko otmeno ponašanje, odličan akcenat i pri tom bio ugledan i perspektivan režiser Generacije X!? Nijedna ne sme da kaže da neće upravo to. Ja ne želim da priznam da sam drugačija.
madonna-girl-gone-wild-videoMiddle aged kriza-u njenom slučaju kriza poodmaklih godina, je ipak pobedila ili je to možda samo ono što je ona – intrigantna i nepredvidljiva. Jesus i Madonna, dečko od svojih dvadesetak i ona od svojih puno i mnogo godina, grade neku budućnost zajedno?! Tabloidi opet prepuni, milionski razvod, jednom rečju njen život – SKANDAL. A ona, kao i mnoge žene u tim kriznim, klimakteričnim i post-klimakteričnim godinama, traži sebe ponovo i iznova i ne zna ni ko je ni šta je, zna samo da nešto mora da menja. Veronica Ciccone ima tu mogućnost, neke ne.
I na kraju jedno je sigurno – potpuno je odgurnula sve ostale koje su bile na putu i niko se nikada nije usudio da je nazove ženom u godinama, passe varijantom. Jednostavno su umesto toga pažljivo pratili sve njene pokrete, promene imidža i osluškivali  ritam sa novog super singla. Kopirale je i kopirali je i tako uspevali. Madonna nije camp, nije kič, ona je stepenica iznad tih kategorija, onaj `camp` koji je prihvaćen i koji se sa poštovanjem posmatra. Ona je fast motivacija svim generacijima koje žive poslednjih četvrt veka.
MadonaOno sto Madonni dugujemo je sveukupna sloboda svih subkultura, svih grupacija, svega što smo ikada hteli a nismo smeli niti čak izustili. Odlučno je formirala jednu novu ulogu pevačice. Formirala je jednu ličnost, super zvezdu, kalup za buduću Kylie, Britney, Gwen….Ova formula uspeha je preneta na sve svetske scene i na sve kontinente i napravila je vojsku koja je nosila promene i umnožavala i klonirala se u hiljade i milione primeraka. Tako smo dobili nove Madonne željne slave, koje su imale samo jedan zadatak da otvorenih očiju pažljivo prate šta sve radi žena koja ih je stvorila.


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Marija
11 godine ranije

Super tekst. Stvarno je kraljica! Uvek je bila originalna, svoja i neponovljiva, mada joj po meni takvo ponasanje vise ne pristaje.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Mensa – testiranje u Nišu

Mensa Srbije organizuje testiranje-proveru potencijala. Testiranje će biti ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Marijin kreativni kutak- nova kolekcija i giveaway

Marija iz Marijinog kreativnog kutka nam je pripremila novu kolekciju prelepog ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Supermodeli – gde su i šta rade?

Termin ‘’supermodel’’, kako kaže Wiki, odnosi se na visoko plaćenog ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Festival “Nauk nije bauk 4”

Gimnazija "Svetozar Marković" iz Niša organizuje četvrti Festival "Nauk nije ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Sa stilom, Zanimljivosti

31. Amstel fešn vik

Ovogodišnja 31.prolećna beogradska Nedelja mode biće održana od 31. marta ...

Autor: uzkafu