Uz Kafu logo

Epilacija

Nega lica i tela

Autor: Lavanda

Hair removalDlake su rožnate vlaknaste izrasline koje rastu iz foliku smeštenih u dermisu. Karakteristišne su za sve sisare, a satoji se pre svega od proteina, posebno od keratina. Smatra se da je kod ljudske vrste još pre tri miliona godina započeo evolutivni proces gubitka dlaka sa tela. Po jednoj teoriji to se dešava usled naseljavanjem ljudi u tropske krajeve i globalnim otopljavanjem i stvaranjem nešto većeg broja znojnih žlezda, a po drugoj teoriji zbog promene hormonalnog statusa vrste što bi objasnilo razliku između količine maljavosti muškarca i žene. Naše pretke je dlaka grejala, a nas danas mišic podizač koji je vezan za koren dlake i dalje upozorava svaki put kada se izložimo hladnoći stvarajući osećaj jeze.

Dlake pojačavaju i osećaj dodira pa u zemljama gde je česta malarija, funkcija dlake na otkrivenim ekstremitetima je da upozori kada komarac sleće na kožu i to je jedan od razloga što su deca ugroženija nego odrasli. Kosa, pored estetske uloge, ima ulogu da štiti u UV zraka. Dlake koje nam svima rastu u nosu zaustavljaju čestice čadji i prašine da ne dospeju do gornjih disajnih puteva. Zadržavanje terminalnih dlaka u predelu polnih organa imalo je svoju funkciju do pojave prvih vrsta donjeg veša i predstavljalo je zaštitu sluzokože reproduktivnih organa a ujedno je smanjivalo trenje pri hodu.

Danas je prva asocijacija na pomen dlake njeno uklanjanje. Sa tehnološkim napretkom napredovale su i medote uklanjanja, a i količina dlaka koja se uklanja je porasla. To su izbrijavanje, mehaničko čupanje, depilacija toplim ili hladnim voskom, depil kreme, laserska epilacija, IPL aparati, elektroepilacija. Od svih metoda, jedina koja trajno uklanja dlaku je epilacija pravim medicinskim laserom čiji zrak prodire 3 do 5 mm u dubinu kože što omogućava razgradjivanje samo folikula dlake a samim tim rešava problem rasta dlake zauvek.

Laserska epilacijaEpilacija je široko rasprostranjena i popularna metoda uklanjanja dlaka sa svih delova tela. Efikasna je, ali je za potpuno uklanjanje potrebno nekoliko tretmana. Broj zavisi od jačine korena i obojenosti dlake )pigmenta=, ali neki prosek je 7 i uopšte nije bezbolna. Prilikom epilacije laserom ciljana struktura je pigment koga ima najviše u dlaci. Ostale strukture kože laserski zrak ne prepoznaje i kroz njih prolazi bez ikakvog oštećenja. Iz istog razloga može se tretirati samo dlaka koja ima pigmenta. Laserom se, niz dlaku, sprovode zrak do njenog korena, gde se praktično dlaka sprži od topline i na taj način ošteti svoj koren. Iz tretmana u tretman ovo oštećenje dlake postaje sve veće a dlaka koja se pojavljuje nakon tretmana postaje sve tanja i svetlija. Sa oštećenjem korena dlake značajno se usporava i rast dlake.

Pre tretmana, neke 3-4 nedelje, dozvoljeni su brijanje i kreme za uklanjanje dlaka, ali depilacija ne. Za tretman je dovoljno da se vidi samo jedan milimetar dlake. Takođe, potrebno je da pacijenti na epilaciju dođu sa prirodnom bojom kože. Znači – bez sunčanja i solarijuma.Nakon tretmana potrebno je izbegavati nanošenje hemijskih supstanci direktno na kožu ( pomade, kremovi, dezodoransi, parfemi, kozmetičke maske ), prati kožu samo blagim sapunom i mehanički ne iritirati tretirano područje 24 sata nakon epilacije. Između tretmana se ne preporučuje čupanje dlake pincetom niti korišćenje voska, ali je moguće uklanjati brijačem, kremama za depilaciju ili makazicama.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Nega lica i tela

Proizvodi koje koristim za negu lica i tela

Moja koža je mešovita, masna u T zoni, suva na obrazima. Nije pohvalno, ali ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Nega lica i tela

Nega suve kože po mom receptu

Za negu suve kože, kakvu imam ja, moja mama, moj tata, a izgleda će imati i ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Nega lica i tela

Gabrini New Collection

Gabrini kozmetička kuća svoje proizvode plasira na tržište 52 zemlje. Na ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kozmetika, Nega lica i tela

5 koraka za ekspresno šminkanje

Sigurno ste se nekada našle u situaciji da jednostavno nemate vremena da se ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Nega lica i tela

Miss sporty NAIL EXPERT MANICURE – negovani nokti

Trenutno nemam vremena za detaljno sređivanje noktiju, a ni "mesta" za ...

Autor: uzkafu