Uz Kafu logo

Preporučujemo igračke za decu po uzrastima

Dok beba spava

Autor: Marija

Da li znate kakvu igračku treba kupiti detetu? Da li obraćate pažnju prilikom kupovine na kvalitet i na određene karakteristike koje poseduje igračka? Ako spadate u red roditelja koji stvarno želi da kupuje normalne igračke za svoje dete namenjeno njegovom uzrastu, svaka čast! Međutim, ima i onih koji samo po izgledu skidaju sa police one stvarčice koje možda nisu ni prikladni za traženi uzrast. U nastavku ćemo dati savete na osnovu čega možete sigurnije da krenete u kupovinu.

Igračke za bebe su vrlo mekane i velike dimenzije. Zbog čega? Mekoća je značajna karakteristika, jer na ovaj način je beba bezbedna tokom igre. Veličina je takođe bitna, jer sitnice lako mogu progutati. Omiljena igračka beba je, naravno, zvečka. Raduje ih zvuk zvečke, privlači ih i boja, njom mašu, mogu da je stave u usta. Na ranom uzrastu, od rođenja do 8 meseci razvija se samo jedan oblik igre – funkcionalna igra . To je igra sa funkcijama koje kod deteta sazrevaju (motoričkim, perceptivnim, čulnim) i sastoji se uglavnom u višestrukom ponavljanju radnji ili angažovanju čulnih organa što pričinjava zadovoljstvo detetu. Tu bi još napomenuli i loptice, kao i plišane igračke koje nemaju predugačke dlake.

slika0

Malo veći klinci mogu sa već mnogo više igračaka da se zabavljaju. Široka je lepeza proizvoda za njih. Javljaju se i složenije igre, jer je dete ovladalo funkcijom uspravljanja i uspravnog hodanja, uz sve to motorika šake je razvijenija. Detetu se mogu ponuditi igračke koje se vuku ili guraju (automobili, kamioni, likovi životinja na točkovima, kolica), zatim krupne kuglice koje se mogu nanizati ili ubacivati u kutiju, plastičnu flašu i sl.

slika1

Nakon treće godine dete poseduje veliku količinu energije koje mora da izbaci iz sebe. Već može da vozi tricikl, da gura veća kolica, da koristi pribor za crtanje, da se igra krupnim bockalicama, da oblikuje plastelin u jednostavne predmete, da provlači pertlu kroz manje otvore i sl. Svaka nova situacija za njega je istraživačka, počinje da kombinuje predmete da bi izgradilo “kulu”, “most”, “voz”, ili “kapiju” i zato mu treba obezbediti dovoljno konstruktivnog materijala. Pažnju će mu privući i razne jednostavne slagalice.

slika2

Moramo napomenuti da je igra na svežem vazduhu veoma bitna zbog zdravlja deteta. Oni će manje biti bolesni ako više vremena provode u parku ili na igralištu. Na ovaj način će naći i društvo i drugare. Imajte na umu da je to veoma važno za svakog!

 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana