fbpx

Uz Kafu logo

Bebin ritual za laku noć

Dok beba spava

Autor: Ivana

bebicaSvaka mama, kada se ostvari u ovoj životnoj ulozi, jednostavno je presrećna kada bebica mirno i lepo spavka, kao ’po satu’. To je možda u početku lako i ostvarljivo, jer beba po rođenju tek malo otvara okice, više se odmara, polako privikava na situaciju u kojoj se našla posle mirnih devet meseci u apartmanu maminog stomaka! Međutim, ako ne krenete od samog početka sa nekim stinim smernicama, kako i šta pre spavanja vaše bebe, teško možete kasnije uspeti da bebu preusmerite na ono što želite i vi i ona a to je apsolutni mir noćnog sna.

Tiho predvečerje
Bilo sasvim malo novorođenče, ili već bebac od nekoliko meseci ili godinu i nešto, u jednom trenutku, negde oko 18 ili 19 časova uveče jednostvno žele zagrljaj, mir i topao krevet. Veoma često bebe to ispoljavaju nezadovoljstvom i plačom, pa se u narodu kaže ’nervozno kao beba pre kupanja’’. Šta god da ste radili do tog trenutka, imali goste, bili u gostima, puštali glasnije TV ili igrali uz muziku, sve to treba zaboraviti i atmosferu potpuno prilagoditi vašem najmilijem. Ton stišati, TV ugasiti, izviniti se gostima i jednostavno se posvetiti tihoj igri pre večere. Treba jednostavno ’’spustiti loptu’’. Beba će osetiti vaše prisustvo i istog momenta se smiriti.

Kupanje, nega, cuddling
Posle večere u slučaju da se radi o starijoj bebi, sledi u isto vreme svake večeri kupanje ili tuširanje, nega, tiha igra sa bebom, slatko maženje koje je neophodno bebi iz trenutka u trenutak. Ne zaboravite dobro provetrenu sobu, a opet dovoljno toplu za miran san. Svež vazduh je neophodan kao i garderoba koja je po principu ’šta mama nosi, nosim i ja’ i nikada nećete pogrešiti. Postoji takodje i verovanje da kako bebu naučite i priviknete od malih nogu i prvih dana, takvo će i dete biti,kasnije čovek ili će se suviše utopljavati ili će tražiti svež vazduh.

Muzika od prvih dana
spavanjeMuzika je možda odlučujuća stavka kod mnogih beba oko uspavljivanja. Izaberite neke divne melodije koje i vas opuštaju, možda upravo ono što ste slušali kada ste nosili to malo preslatko biće u stomaku. Neka muzika u početku bude ista iz večeri u veče, tako se stvara dodatni deo uspavljivanja i beba jednostavno zna da posle kupanja idu kremice, a onda kreće nešto lepo što u svakom slučaju samo može da prija bebi. Ne zaboravite prigušeno svetlo koje daje ton više samoj atmosferi uspavljivanja.

Mamin glas kao jedno malo toplo utočište
Najzad uz samu muziku možete i vi pevušiti jer zasigurno vaš glas je ono što bebi daje sigurnost, toplinu i osećaj pripadnosti tu, baš vama i vašoj porodici. Beba je toplo smeštena u vašem porodičnom gnezdu, ušuškana i mirna i prvi slatki snovi kreću.
Naravno za malo starije bebe koje već prepoznaju životinjice, možete pre samog uspavljivanja da ispričate i neku laganu priču u kojoj se pojavljuju upravo ona bića koje vaše dete prepoznaje. Birajte reči koje dete takodje sigurno zna jer će onda lako pratiti priču i sigurno utonuti u san. Dan iskoristite za učenje, veče je uvek za opuštanje…

 


2
Ostavi komentar

avatar
2 Teme
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
2 Autori komentara
AleksandraLavanda Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Lavanda
Administrator

Super clanak. U teoriji sve deluje savrseno i mislimo kako cemo sve da udesimo taman kako treba, ali to u praksi cesto nije slucaj. Sve sto si navela prktikujemo od prvog dana i bas uzivamo. Ono sto bih dodala je da nikako ne treba da cekate da se beba unervozi, da ogladni ili da joj se prispava pa tek onda da krenete u proceduru. Nema te atmosvere, tople kupke ni maminog glasa koji ce je smiriti ako krene da place. Najbolje je da krenete sa sredjivanem dok je bebac jos veseo i aktivan :heart:

Aleksandra
Član

Mi smo imali prelazni period kada je prestajalo dojenje sa kojim ni jedna knjiga niti teorija nije mogla da pomogne…Mislim da treba osluškivati dijete i postepeno ga navikavati na rituale i uvoditi jedan po jedna polako sve sto ga asocira na san 🙂

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana