Uz Kafu logo

Bezbedno okruženje za vaše dete

Dok beba spava

Autor: Ana

bebaVaša slatka bubica samo što nije prohodala!

Puzi na sve strane, penje se uz šta stigne i svaka sitnica po kući je potencijalna opasnost. Ili ako je već prohodala, ne možete da je stignete po kući.  Potrudite se da napravite odgovarajuće okruženje za vaše dete i zaštitite ga od mogućih neželjenih situacija.


Zaštitite utičnice obavezno, možete naći u bolje opremljenim radnjama za bebe.

U Aksi sigurno možete naći po povoljnoj ceni komplet kućne zaštite. Dobro bi bilo da prikrijete sve kablove od telefona, televizora, kompjutera iza nameštaja ili ispod zaštitne plastike za grupisanje kablova. Mališani su super aktivni i vole da vuku kablove… Pomozite im da im to ne golica mastu. Moja malena ih obožava i prava je muka kad se okomi na neki.

Ako koristite grejalice ili radijatore nikako ne ostavljajte dete samo u toj prostoriji.

Može da se opeče ili baci neku igračku na grejalicu i ne smem da mislim na ishod. U svakom slučaju dobro ogradite vrelo grejno telo tako da je nedostupno detetu i držite dete na oku. Isto važi i za peglu! Koliko god ona nije interesantna vašem mališanu, uvek postoji neki dobar trenutak da je uzme u ruke! Meni se desilo da je ostavim na pod, u sekundama se malena stvorila pored pegle i oborila je vrelim delom na parket, sreća nije se opekla… ali mi je skratila život. Trudim se da budem obazriva ali nekad su stvarno sekunde u pitanju. Pazite i kad ostavite peglu negde visoko da kabl ne visi jer će vaše dete vrlo verovatno da se poigra ovom situacijom.

sigurnosna ogradaUglove stolova, ormarića zaštitite obavezno, izbeći ćete čvoruge i slično.

Zaštitite i vrata samim tim sprečićete mališana da ne povredi prstić. Ove zaštite možete da stavite i na prozore. Dobra stvar za stepenice u kući jeste sigurnosna ograda. Ova ograda može da se iskoristi i u stanu, zaštitite izlaz na terasu ili jednostavno deo sobe ogradite.

Sve teže predmete poput daske za peglanje, dečijih kolica, stolice za hranjenje itd. stavite tako da dete ne može lako da ih dohvati ili obori. Ogradite ih nečim ili držite u prostoriji koja nije dostupna detetu. Ne zaboravite i kućno cvece, velike saksije i slično.

Deca su radoznala pa očas posla će biti nešto za čišćenje.

Potrudite se da vašem mališanu ne budu na dohvat ruke hemikalije. Ako već može da se desi da je prostorija sa hemikalijama dostupna detetu, hemijska sredstva podignite visoko ili ih zatvorite u ormarić koji dete ne može da otvori. Pri tome se potrudite da ključeve, upaljače, šibice, pribor za šivenje, olovke držite dalje od deteta. Sve sitne detalje, dekoraciju u sobama svedite na minimum, sada je novi gospodar vašeg stana tu i treba mu izaći u susret i zaštititi ga što je bolje moguće. Proverite obavezno da li su vam svi ekserići na svom mestu čvrsto zakucani u lajsne od parketa, za držanje kablova i slično…

hm babyŠta još da vam kažem, osim da probate da uživate u prelepim trenucima sa decom ali uvek oprezno! Nikad se ne zna šta je sledeće što su naumili!


Pretplati me
Obavesti o
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
prava pomoć
12 godine ranije

Mislim da po kući na zidovima gde nema štekera polepimo stikere (zanimljive deci) pa neka njih stiskaju.

Marija
Administrator
12 godine ranije
Reply to  prava pomoć

svidja mi se ideja :biggrin:

Lavanda
Urednik
12 godine ranije
Reply to  Ana

Moja mama je zastitila sve uticnice koje se nisu koristile. Toliko dugo smo imali zastitu na jednoj da smo u medjuvremenu kljucic izgubile i potpuno zaboravile da imamo i tu uticnicu :biggrin:

Lavanda
Urednik
12 godine ranije

I ja sam za to da se sve opasno zastiti (uticnice, kablovi, grejna tela…), ali takodje mislim da ne treba sve iz kuce skloniti ili ograditi da ne bi prilazilo i diralo. Treba ga samo adekvatno motivisati i ubrzo ce kucna dekoracija postati nezanimljiva. Mi smo kod kuce imale ogromnu staklenu biblioteku sa milion sitnica i suvenira unutra. Nikad nam nije palo na pamet da nesto pipamo i diramo jer su nas zanimali sa puno drugih igracaka, a opet je sve bilo na dohvat ruke.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana