Uz Kafu logo

Deca i televizija

Razonoda

Autor: uzkafu

deca i tvMišljenja stručnjaka o tome kako utiče gledanje televizijskog pograma na decu su, kao i uvek, podeljena. Od onih koji smatraju da deci od malena treba postepeno dozirati gledanje sadržaja na malim ekranima do onih koji strogo zabranjuju gledanje elektronskog sadržaja deci do šest godina. Ipak, svi se slažu u jednom – roditelji danas  ostavljaju decu da satima sede ispred malih ekrana nesvesni problema koje može izazvati ovaj medij.
Da li je uzrok toga ubrzani zivotni tempo, pa roditelji zbog posla i svakodnevnih obaveza nemaju dovoljno vremena zaigru sa svojim mališanima ili je jednostavno u pitanju nemarnosti, nije  toliko bitno koliko je važno ukazati na moguće posledice.

Oponašanje junaka

Deca i TVDeca u najranijoj fazi detinjstva uče po modelu i uče imitiranjem, pa su sklona tome da oponašaju svoje junake.  A, kako ih je lako impresinirati, ona pretpostavljaju da je ono što vide na televiziji tipično, sigurno i prihvatljivo.Njihov um i kritička percepcija se tek razvijaju, pa ona ne mogu da razdvoje dobro od lošeg, poželjno od nepoželjnog, fantaziju od realnosti. Pod uticajem preko hiljadu reklama, crtanih filmova i drugih programa koje odgledaju svake godine, vremenom usvajaju neki od emitovnih oblika ponašanja. Zato imitiraju svoje junake, pa grokću kao pepa prase, pokušavaju da lete kao betmen, pa završe sa kuhinjskog stola na lusteru ili skaču u kanalizaciju kako bi videli gde žive nindža kronjače.  Kod njih postepeno nestaje granica između fantazije prikazane na televiziji i realnosti, i onda se ponašaju kao da su u crtanom filmu.

Pepa prasePosebno bih izdvojila  primer trogodišnje devojčice iz Beograda koju su roditelji odveli kod lekara jer skiči i grokće poput praseta, krije se u ormar, zavlači ispod stola i miriše stopala gostima. Uplašeni roditelji prvo su danima pokušavali da nađu odgovor u porodičnom stablu i nekom ludom rođaku. Tek kada su ustanovili  da su im “svi normalni” u porodici, odveli su devojčicu kod psihoteraputa koji je nakon samo jednog pitanja “koji je omiljeni crtani film vašeg deteta”, dijagnostikvao problem. Naime, devojčica je svakog dana satima gledala televizijski program i počela je da oponaša glavnog junaka omiljenog crtanog filma “Pepa prase”.

Agresivnost 

tv podstice agresivnost

Osim oponašanja junaka, televizija razvija kod dece depresiju i agresvnost. Objekti na televizijskoj slici se brzo smenjuju, i praćeni su naglim i jakim tonovima. To uzbuđuje dečiju maštu i podiže nivo adrenalina i uzbuđenja. Uz sadržaje koji obiluju borbom i nasiljem, agresivnost kod dece vremenom postaje nesvesna, automatska reakcija i naučeni odgovor. Deca postaju nervozna i nestrpljiva.

Dozirano gledanje je rešenje

Dobra stvar kod uticaja televizije na decu jeste što se u njihovom uzrastu štetne navike lako gase, pa se problem rešava tako što se nađe adekvatna zamena.

1. Do treće godine dete bi trebalo da gleda najviše petanest minuta televizijskog sadžaja. Nakon toga, roditelji postpeno povećavaju dozu, ali ona do sedme godine ne sme da pređe granicu od sat vremena u toku dana, a nakon toga ne duže od dva sata. Ovo važi i za odrasle osobe.

2. Roditelji treba da gledaju filmove sa svojom decom.  Zajedničko gledanje prijaće i roditeljima i mališanima. Uz to treba biti svestan da deca vole svoje junake i da upoznavanjem omiljenih likova upoznajemo i svoje dete.  Deci prija kada smo zainteresovani za njihovo mišljenje a time ih učimo, svojim primerom, kako da upoznaju druge. Od deteta treba tražiti da prepriča to što je gledalo i uputi nas kakav je ko od likova i slično. Ovakav pristup podstiče aktivnu ulogu deteta u obradi onoga što od televizije dobija, a koristan je ne samo za razvoj deteta, već doprinosi i razvoju odnosa između roditelja i dece.


Pretplati me
Obavesti o
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milica
11 godine ranije

Gledanje televizije jeste nešto što je gotovo nemoguće izbeći sa današnjim stilom življenja. Međutim trudite se da televiziju gledate zajedno sa svojim detetom i da mu tokom gledanja prepričavate i objašnjavate situacije na televiziji.
Mi imamo dete od 1,5 godina i do sada mu nismo davali da “gleda” TV, međutim ako je TV uključen i on vidi neku scenu, uglavnom mu je prepričamo. Svakako pošto ne puštamo crtaće on posle pola minuta gubi svako interesovanje za “čarobnu kutiju”.

Aleksandra
Aleksandra
11 godine ranije

Mislim da je nemoguće biti isključiv i zabraniti u ukinuti stoprocentno gledanje u ekran. takođe mislim da je zdravo po malo djetetu predstavljati sve to i uz priču uvoditi ga u svijet slika. Neophodne je birati sadržaj, npr. za crtani gore pomenuti “Pepa Prase” po meni je ok za kikaće jer je skup jednostavnih linija, osnovnih boja, bez naglih pokreta, bez nasilja i mislim da su vrlo poučni. Taj primer navedeni malo mi je besmislen, ali ok, djeca su različita i zapažaju različite stvari. Konkretno kod tog crtanog dopada mi se što su naratori tj. ljudi koji sinhronizuju podučeni te… Pročitaj više »

Ana
Urednik
Ana
11 godine ranije

Mi recimo imamo srece da nasa devojcica ne gleda previse tv. Cak uopste osim ako to nije crtac koji voli. Sto se retko pogodi, jednom u tri dana npr. Ne interesuju je emisije, filmovi, reklame. Voli da gleda Pepu prase i po koji diznijev crtac, ne izdrzi duze od 15-20 min. pored ekrana jer krene da se igra ili druzi se sa mamom i tatom. Jedini problem koji vidim je da dete sedi duze od sat vremena ukupno u toku celog dana pored tv-a. I ja mislim da nauce razne zanimljivosti i bivaju im predstavljene neke zivotne situacije koje mi… Pročitaj više »

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Badnji dan i Božić

Badnji dan  Badnji dan se proslavlja 6. januara, dan uoči Božića i ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Warehouse-13: avantura, SF, drama

U poslednje vreme bukvalno sam navučena na seriju koja se davala na kanalu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

“Veliki Getsbi” Skot Ficdžerald

Iako ovaj klasik, pisan dvadesetih godina XX veka, neki smatraju precenjenim, ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

,,Poznanstvo” sa Milenom Pavlović Barili

Pre nekoliko godina obeležen je jubilej stogodišnjice rođenja naše velike ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Sve o vitaminima i mineralima – Vitaminologija, giveaway

 Knjiga “Vitaminologija”  je prva i jedina knjiga na srpskom jeziku iz ...

Autor: uzkafu