Uz Kafu logo

Dominacija u vezi

Razonoda

Autor: uzkafu

“Zna se ko vozi traktor, a ko otvara kapiju” ili “ko nosi suknju, a ko pantalone” samo su neki od izraza koji su se koristili da ukažu na položaj žene u odnosu na muškarca. Ipak, dok je u tradicionalom društvu postojala jasna podela uloga i za muškarca se podrazumevalo da je onaj ko “lupa šakom o sto” i odlučuje o svemu, danas su se stvari promenile. Više nema pravila da li je dominantna osoba u vezi muškog ili ženskog pola.

Iako se zagovornici ravnopravnosti polova ne bi složili sa ovom teorijom, psiholozi tvrde da je potpuno normalno da u vezi dominacija uvek pripada jednom od partnera. Dominacije je deo ljudske prirode, pa je tako nastao i svadbeni običaj kada, dok mlada i mladoženja stoje pred oltarom u crkvi, familija navija “zgazi ga” ili” zgazi je”. Ovaj običaj  simbolizuje da će glava u porodici biti onaj koji prvi zgazi bračnog partnera.

“Ko treba da bude glavni” 

Kada se započne rasprava na tu temu “ko treba da bude glavni”, mišljenja su podeljena, i to u zavisnosti od vaspitanja, karakteristika ličnosti ali najviše od socijalnog okruženja i pravila koja vladaju u određenim sredinama. Jer, kultura  ličnost prisiljava da se uklopi u određeni kalup i  dominira nad partnerom.

Ako se vratimo unazad videćemo da je u tradicionalnim društvima muškarac bio taj ko “lupa šakom o sto” i donosi zajedničke odluke. Žene su bile orijentisane ka poslu u kući i brizi o deci, dok je zadatak muškaraca bio da donesu hranu, a kasnije i zarade novac. Muškarac se pitao i odlučivao o svemu, dok žena nije imala pravo glasa. Ona je bila tu da mu izađe u susret i da ne prigovara mnogo. Njen zadatak je bio da skuva ručak, očisti kuću, opere muškarcu noge… :sick:  Čak sam na netu našla i priručnik koji objašnjava ženama koja je njihova uloga. Da ne bih prepričavala, pogledajte sliku. Zamislite ovu situaciju danas …  :wassat:

"Prirucnik za zene"

21. vek, era žena

Srećom, pa je ovo daleko iz nas. Danas se na tom mestu nalaze žene isto koliko i muškarci, ako ne i više.  Psiholozi tvrde da je to posledica ženske emancipacije, ali i činjenice da mnogi muškarci idu “linijom manjeg otpora”, odnosno smatraju da dominantna uloga i nije neka posebna privilegija, jer je najčešće prate velika očekivanja i zahtevi partnera.

Statistike govore da danas čak 60% modernih muškaraca pomaže u kućnim poslovima, ne pravi podelu na muško-ženska zaduženja i izjavljuje da ne bi imalo ništa protiv ukoliko bi živeli sa dominantnom, nezavisnom partnerkom. Ovi rezultati potpuno su promenili sliku muško-ženskih odnosa u poređenju na dvadesete i četrdesete godine prošlog veka. Muškarci se danas neguju, ne plaše se da “budu u kontaktu sa svojom emotivnom stranom”, Dominacija zena naglašavaju stručnjaci, i ne ističu mačizam kao obaveznu karakteristiku.  Sve to dovodi do zaključka da je 21. vek era dominacije žena na svim poljima. Uostalom i Gadafi je rekao da će u 21. veku žene ponovo zavladati, jer su discipinovanije i bolje učenice. Žene posmatraju svet i shvataju da je uređen da bude bolji muškarcima pa zbog toga protestuju i kreću u osvajanje muške uloge.

Međutim, dame kao da nisu spremne da prihvate ovu činjenicu, pa čak 64% njih smatra da muškarci treba da budu vođe. I u životu, i u ljubavi.

Ko dominira u vašoj vezi?   🙂


Pretplati me
Obavesti o
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra
Aleksandra
11 godine ranije

hahhaha inateresantan priručnik :). Mislim da je kompromis najbitniji-znam zvuči šablonski ali zaista je tako. Kod mene u sedmogodišnjoj vezi tj. brak+veza zajedničkog života preko pet godina zaista je svako od nas dominantniji u različitim situacijama ali na kraju se ispostavi da uvjek jedno drugom želimo ugoditi te nalazimo kompromise…nema druge a ni treće -zajedno ili nikako 😉

Ana
Ana
11 godine ranije

To i jeste najzdraviji odnos u vezi 🙂

Marija
Administrator
11 godine ranije

Kriminalan je prirucnik iz 55. godine. To je verovatno iz nekog zenskog magazina.
Po meni gde ima postovanja, dogovora, kompromisa i zelje da ugodis i pomognes svom partneru, tu nema vodje i dominacije, vec samo ljubav.
Ne znam gde su radjena ova istrazivanja – ako su na Balkanu onda je procenat po meni ocekivan.

Interesantna tema, u svakom slucaj :biggrin: u

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Badnji dan i Božić

Badnji dan  Badnji dan se proslavlja 6. januara, dan uoči Božića i ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Warehouse-13: avantura, SF, drama

U poslednje vreme bukvalno sam navučena na seriju koja se davala na kanalu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

“Veliki Getsbi” Skot Ficdžerald

Iako ovaj klasik, pisan dvadesetih godina XX veka, neki smatraju precenjenim, ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

,,Poznanstvo” sa Milenom Pavlović Barili

Pre nekoliko godina obeležen je jubilej stogodišnjice rođenja naše velike ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Sve o vitaminima i mineralima – Vitaminologija, giveaway

 Knjiga “Vitaminologija”  je prva i jedina knjiga na srpskom jeziku iz ...

Autor: uzkafu