fbpx

Uz Kafu logo

Duge noći i crne zastave

Razonoda

Autor: Marina

Duge noći i crne zastaveTaman kad sam pomislila da neću skoro naći naslov koji ne krije neku ljubavnu priču, tešku životnu sudbinu ili savete za samopomoć, izašla je nova knjiga Dejana Stojiljkovića u izdanju Lagune. Čitalačkoj publici je od ranije poznat po romanu Konstantinovo raskršće a onima koji imaju ikakve veze za Nišem, po lokalpatriotskim izlivima po facebook-u.

Obzirom da spadam u obe grupe :happy: , nije mi mnogo trebalo da romanom “Duge noći i crne zastave” dopunim svoju biblioteku.
Pre toga sam pročitala nekoliko najava u novinama i saznala da roman opisuje događaje u Srbiji pre Kosovskog boja. Većina nas o boju na Kosovu zna samo iz istoimenog filma a oni malo vredniji su možda pročitali i neku narodnu pesmu iz kosovskog ciklusa. U jednom od intervjua, autor Dejan Stojilković je rekao da se dosta vodio istorijskim činjenicama, pa me je to dodatno zaintrigiralo. Želela sam da vidim kako se uklopila slika o srpskim junacima sa stripovskim stilom, kakav neguje autor.

Knjigu sam pročitala za 2 popodneva, prosto sam je progutala. Opravdala je sva moja očekivanja. Sam kraj je takav da čovek zaista poželi da uskoro izađe nastavak.
Glavni likovi u knjizi su nama poznati iz junačkih pesama: Toplica Milan, Kosančić Ivan, Miloš Obilić, Knez Lazar, kneginja Milica, Olivera Lazarević, Bajazit, sultan Murat i još mnogi drugi. Ovog puta su naslikani malo drugačije. Kosančić Ivan kao tajanstveni vitez, Toplica Milan kao njegov verni drug a Miloš Obilić kao mladi deran koji tek mora da se dokaže da bi zaslužio kneževu milost i plemićku čast.
Pri tome roman “Duge noći i crne zastave” ne opisuje samo dogodovštine 3 srpska viteza nalik avanturama Hakleberi Fina, već iznosi moralne dileme velikih vladara koje čeka sukob.
Opširniji opis i više detalja o samom knjizi i piscu možete naći na sajtu romana, a za one koje još nisam ubedila tu je i trejler:


1
Ostavi komentar

avatar
1 Teme
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
1 Autori komentara
Marija Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Marija
Administrator

Mene si ubedila :biggrin: Nisam citala Konstantinovo raskršće, cula sam oprecna misljenja, ali ova knjiga mi bas deluje interesantno.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Badnji dan i Božić

Badnji dan  Badnji dan se proslavlja 6. januara, dan uoči Božića i ...

Autor: Ana St

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Warehouse-13: avantura, SF, drama

U poslednje vreme bukvalno sam navučena na seriju koja se davala na kanalu ...

Autor: Nataly

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

“Veliki Getsbi” Skot Ficdžerald

Iako ovaj klasik, pisan dvadesetih godina XX veka, neki smatraju precenjenim, ...

Autor: UzKafu