Uz Kafu logo

Fontanele – šupljine na bebinoj glavi

Dok beba spava

Autor: Marija

Beba se rađa sa odvojenim kostima lobanje iz više razloga. Jedan od njih je lakši prolaz bebine glave kroz maminu šupljinu pri porođaju, dok je drugi nesmetani razvoj i rast bebinog mozga. Kosti lobanje su međusobno spojene vezivnim tkivom, koje se naziva fontanela.

Na glavi bebe postoje dve fontanele: veća ili prednja fontanela, koja se nazi blizu temena glave i manja fontanela koja se nalazi pozadi.

Manja fontanela je veličine do 0,5 cm. Roditelji je uglavnom ne primete, a zarasta do šetog meseca starosti bebe.

Veća fontanela, koja može da se opipa prstima je značajnija za zdravlje vašeg deteta i treba joj posvetiti posebnu pažnju. Ona može da dosegne veličinu i do 5 cm, a roditelji je često nazivaju pulsirajućom šupljinom. Velika fontanela je romboidnog oblika i počinje da srasta od šestog meseca, a potpuno se zatvara do osamnaestog.

fontanela-head

Mlade mame ne treba da se  brinu da će dodirom fontanele, kupanjem, igranjem i obavljanjem uobičajnih aktivnosti povrediti bebu. Membrana od koje je  fontanela sačinjena je čvrsta i ne postoji mogućnost da dodirom povredite vašu bebu. Naprotiv, fontanelu treba svakodnevno dodirivati i pratiti njeno stanje. Normalna fontanela treba da bude u ravni sa ostatkom glave. Ukoliko se pojavi bilo koja promena na fontaneli u vidu ispupčenja ili udubljenja potrebno je hitno javiti se lekaru. Udubljenja mogu da indukuju dehidriranost vaše bebe.  Ispupčena i napeta fontanela se javljaja tokom bebinog plača, ali ukoliko je ista situacija i van toga, može da bude pokazatelj meningitisa. U svakom slučaju bilo da je fontanela ispupčena, udubljena ili da pulsira, najbolje i najsigurnije je što pre javiti se pedijatru.

Mnoge mame povezuju srastanje fontanele sa uzimanjem veće količine vitamina D ili potpunim ukidanjem vitamina D nakon što se fotonela zatvori. Ovo je po rečima pedijatara netačna informacija i ne treba niti ukidati niti uzimati veću dozu vitamina D od one koja je propisana i normalna za bebe.

I za kraj drage mame ne zaboravite da bebi stavljate odgovarajuću kapicu uvek kada izlazite napolje do njene druge godine. Na taj način štitite fontanelu od hladnoće i UV zračenja.

baby cap


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana