Uz Kafu logo

Kako da sprečite da vaši nokti pucaju?

Sa stilom

Autor: uzkafu

Jedno od najčešćih pitanja među ljubiteljima lepote širom sveta je – „Kako sprečiti da se nokti lome i da pucaju?“ Moguće je da se bavite teškim fizičkim poslom, možda grickate nokte ili previše često nanosite razne vrste nekvalitetnih i jednokratnih lakova za nokte. Možda ste zabrinuti i umorni od podrezivanja noktiju tako da odgovaraju slomljenim stranama. Sve ovo dovodi do toga da vaši nokti budu krhki i da vas ne čine zadovoljnom. 

Zato u ovom tekstu rešavamo ključno pitanje svih dama: kako sprečiti da vam se nokti lome?

Pitanje lomljenja noktiju nije samo uznemiravajuće, već može biti i bolno, a takođe može ukazivati na nedostatak u ishrani ili na neku infekciju. Ako vas nervira lomljenje noktiju i to tretirate kao problem, nekoliko saveta će vam pomoći da vam nokti budu jaki i zdravi.

1. Održavajte nokte uredno potkraćenim. Ne dozvolite da nokti rastu predugačko. Neka vam nokti budu kraći nego obično. Podrežite nokte kada su mekši, kao posle kupanja, jer se nokti lako lome kada su suvi. Takođe možete potopiti vrhove prstiju u toplu vodu neko vreme pre nego što ih podrezujete. Kraći nokti su manje osteljivi na lomljenja i lakše se održavaju.

2. Turpijajte ivice. Ako su ivice vaših noktiju hrapave, mogu se ubosti na odeću što će dovesti do lomljenja nokta. Da biste osigurali da se nokti ne drže za odeću ili bilo koji drugi materijal, održavajte ivice noktiju glatkijim tako što ćete ih redovno brusiti. Koristite kvalitetan alat za nokte.

3. Turpijajte nokte u određenom pravcu. Trenje može dodatno da ošteti slabe nokte. Brzo obavite zadatak pomeranjem turpije u određenom pravcu.

4. Nosite rukavice. Nokti se lako lome ili cepaju kada su često izloženi tečnostima. Možete obavljati redovne zadatke kao što su pranje sudova, čišćenje predmeta za domaćinstvo, brisanje poda ili bilo koje druge rutinske aktivnosti koje zahtevaju potapanje ruku u vodu ili bilo koje hemikalije. Zaštitite svoje nokte tako što ćete nositi rukavice od vinila ili lateksa kad god obavljate takve aktivnosti. 

5. Koristite alate za poslove, ne upotrebljavajte nokte umesto makaza. Još jedan glavni razlog koji uzrokuje lomljenje noktiju kod nekih žena je njihova sklonost da koriste nokte umesto određenih alata. Ako ste osoba koja u žurbi zaboravi da se pazi, možda ćete češće biti skloni lomljenju noktiju. Nemojte koristiti nokte da otvorite bilo koji paket koji se može otvoriti uz pomoć makaza. Ako morate da uklonite nešto što se zaglavilo između vašeg nameštaja, nemojte koristiti nokte da to uklonite. Koristite odgovarajući alat, zaštitite vaše ruke kako bi vam manikir duže trajao. 

6. Ne grizite nokte: Ne samo da ćete lomiti nokte, već ćete takođe izazvati infekcije u ležištu nokta, a takođe i u ustima grickanjem noktiju. Evo nekoliko saveta koje možete da primenite kako biste se odvikli od ove štetne navike. Redovno podrezujte nokte. Dobra praksa je nanošenje gel laka iz Vasco ponude koji će noktima dati čvrstinu i biće gorki za griženje. Možete čak da koristite i uređaje za ublažavanje stresa u rukama kako biste skrenuli pažnju sa te navike.

7. Radite manikir često.  Preporučuje se manikir svakog meseca ili kad god vidite da su nokti nepravilnog oblika. Vodite računa da manikir koji preduzimate bude sa gelovima i materijalom koji je proveren i koji se lako nanosi i skida bez tragova. Uzimajte lakove od proverenih proizvođača koji daju garancije za bezbedno i zdravo korišćenje proizvoda.

8. Vlažite ruke. Nedostatak vlage takođe može dovesti do lomljenja i cepanja noktiju. Možete koristiti kremu za ruke koja se sastoji od vitamina E nakon što operete ruke kako biste nadoknadili izgubljenu hidrataciju. Nosite losion za ruke ili hidratantnu kremu sa sobom sve vreme, čak i na radnim mestima. Mnoga specijalizovana ulja za nokte pomažu u održavanju noktiju i zanoktica.

9. Dozvolite noktima da dišu. Upotreba laka lošeg kvaliteta može smanjiti snagu prirodnih noktiju, a istovremeno omogućava više šanse za lomljenje. Da bi nokti bili zdravi, dozvolite im da dišu tako što ćete koristiti gel lakove. Oni pružaju estetski zadovoljavajuć izgled, ali ne opterećuju ploču nokta.

10. Vodite računa o ishrani. U ovom savremenom ubrzanom životu, većina ljudi obično nije u stanju da se odgovarajuće nutritivno hrani. Ako želite da vam nokti budu čvršći, morate paziti na zdravu ishranu. Ako vam je potrebno, možete uzimati dodatnu dozu multivitamina dnevno koja će vam dati pravu količinu biotina za zdrave nokte. 

Zdravlje noktiju je pravilno uravnoteženo ako se pridržavate rutine zdrave ishrane, delikatne nege noktiju i nekih svakodnevnih praksi. Ako pratite sve prave savete, ali i dalje ne možete da rešite problem lomljenja noktiju, možda ćete morati da se obratite iskusnom dermatologu. Međutim, ukoliko nisu u pitanju ovako drastične mere, pravilno negovanje noktiju, gelovi koji su zdravi i koji ne oštećuju nokte, kao i fizička zaštita od lomljenja su najbolji savet koji možete dobiti.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Sa stilom

Veštačke trepavice – drugačiji način lepljenja

Veštacke trepavice vam mogu odmah po stavljanju dati sjajan glamurozan izgled. ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Sa stilom

Ah, te divne kovrdže!

Frizura je deo nas koji se menja sa dolaskom nove sezone, baš kao i dezeni, ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Sa stilom

Samolepljive aplikacije za tkanine

Da li želite da bluzu ili džemperić oplemenite  čipkom ili ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Sa stilom

Još ne znate za Polyvore sajt?

Imate dobru krojačicu, ali ne i ideju šta biste mogle da šijete? Da li ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Sa stilom

Žene u potrazi za odgovarajućim nakitom

Kada se spremamo za izlazak i uz konačnu odevnu kombinaciju tražimo ...

Autor: Ana