Uz Kafu logo

Kako se pravilno održava posteljina za krevetac?

Dok beba spavaKafa kod kuće

Autor: uzkafu

San je jedna od ključnih stvari odgovorna za pravilan rast i razvoj novorođenčeta, osim ishrane, higijene, ljubavi i pažnje. Statistički podaci govore o tome da beba može spavati u proseku do 18 sati tokom 24 sati što je priznaćete značajan deo vremena. 

Uzimajući u obzir to dolazimo do zaključka da je veoma značajno da beba dobro spava te shodno tome moramo dobro razmisliti i o tome šta sve utiče na miran i kvalitetan san. Udobnost, čistoća, materijal na kojem se leži, svetlost itd. 

Kao što možete da primetite najveći deo stvari mogu se dovesti u vezu sa posteljinom za krevetac, mestu na kojem mališani spavaju. 

Kako je održavati čistom i pomoći bebi da što lakše i lepše spava pročitajte u nastavku teksta. 

Pranje – učestalost i način

Novorođenčad provode najviše vremena u spavanju i zato će to vreme provesti najučestalije na posteljini za krevetac. Zato ona uvek mora biti uredna, čista, sigurna. U dečijem ormaru uvek treba imati dovoljno posteljina za krevetac radi zamene. 

One se menjaju češće nego kod odraslih, a osim vremenske distance treba misliti i o mogućnosti da se dete znoji na njoj, da na istoj može da bljucne ili da pelena propusti ono što ne bi trebalo. Ima roditelja koji iz raznih razloga posteljine za krevetac menjaju na dnevnom nivou, a ima i onih koji to rade na nedeljnom nivou, ili na 3-4 dana. 

U bilo kojem slučaju minimum je potrebno imati 3-4 kompleta u rezervi spremnih u svakom trenutku za zamenu. 

Pranje same posteljine za krevetac je veoma važno kako sa aspekta udobnosti tako i sa aspekta zdravlja. Ona treba da bude oprana praškovima i omekšivačima namenjenim za pranje bebinih stvari. Treba da bude osušena dobro pre pakovanja i krajnje upotrebe. Dobro održavanje utiče značajno na zdravlje deteta, posebno na smanjivanje rizika od infekcija i alergija, a sa druge strane doprinosi kvalitenom snu. 

Peglanje – kako i kada

Peglanje može biti korisno sa dva aspekta – da se izgužvani delovi isprave i sa aspekta higijene. Mogu se peglati posle sušenja i pre upotrebe. Ili samo jednom od ta dva puta. Za šta god da se odlučite nema greške. Postoje roditelji koji ih ne peglaju uopšte.

Za osetljivije tkanine peglanje nije neophodno, a savet plus glasi da uvek pre početka peglanja proverite šta piše na etiketi i koji je najbolji način da to uradite.

Blagovremena zamena dotrajalih komada novim

I sami znate koliko ste noći proveli prevrćući se po krevetu i žaleći se na grubu ili od veštačkih materijala sašivene posteljine. Skoro svako je bar jednom imao ovo iskustvo u svom životu, ali kao odraslo lice mogao je da ustanovi o čemu se radi i to glasno kaže i istu zameni. 

Mališani nemaju tu moć koju imaju odrasli. Zato su roditelji odgovori da njima obezbede da se bar na najranijem uzrastu sa tim ne susretnu. 

Osim što su ovakvi materijali lošeg kvaliteta neudobni, oni mogu izazvati i alergijske rekacije kod mališana. 

Osim toga, dotrajale posteljine za krevetac treba blagovremeno zameniti novim. Vodite računa i o tome. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana