Uz Kafu logo

Maštate o svom restoranu – evo šta vam je za početak neophodno

Kafa na poslu

Autor: Velibor Živkov

Otvaranje restorana za mnoge je nedosanjani san. Ako spadate u grupu srećnika kojima se ukazala prilika da ostvare svoj dugogodišnji san, evo šta će vam sve biti potrebno od opreme da bi vaš san postao realnost.

Pećnice

O kojoj god vrsti restorana i hrane da se radi, peći su apsolutni must have. Ono što je važno da znate je da postoji nekoliko vrsta pećnica. Pa ukoliko nemate sredstava da kupite sve, važno je da dobro razmislite koja vam je najpotrebnija. 

U ponudi su tako, komercijalne pećnice (dizajnirane za veće prostore i nude bolju izdržljivost); konvekcijske peći (koje najveću primenu nalaze u pekarama); kombinovane peći (koje se mogu koristiti za najviše različitih potreba); i peći za picu. 

Rashladni uređaji

Rashladni uređaji su tu da vašu hranu očuvaju svežom, ali pojedine vrste rashladnih uređaja su tu i da predstave vašu ponudu. Tako, ukoliko otvarate restoran brze hrane, neophodno je da imate salataru u kojoj će biti izloženi dodaci za vaše sendviče.

Rashladne vitrine su potrebne i za vaša pića, bilo da je reč o bezalkoholnim ili alkohlnim pićima. 

Zamrzivači održavaju odgovarajuću temperaturu za artikle koji moraju biti na ili ispod -18°C. Ovo uključuje sve, od većih komada mesa pa do sladoleda koji se čuvaju zamrznuti sve do trenutka služenja.

Sve ove ali i dodatne modele rashladnih uređaja možete pogledati na stranici rashladne vitrine cena.

Pultovi i površine za sečenje

Radni pultovi su obavezni za svaku komercijalnu kuhinju. Iako se i danas još uvek mogu pronaći radni stolovi od drveta, inox oprema je ipak preuzela primat. 

Radni stolovi i pultovi izrađeni od ovog materijala imaju praktične prednosti koje umnogome olakšavaju i ubrzavaju rad u kuhinji. Kao najznačajnije prednosti su to što su radne površine od inoxa znatno lakše čiste, a uz to su otporniji na habanje i pa su samim tim i znatno dugotrajniji. 

Ono što je vaš zadatak prilikom odabira radne površine je da se opredelite za adekvatnu veličinu stola. Premala radna površina, otežavaće posao radnicima u kuhinji, dok preveliki može da zauzme previše prostora te tako kretanje kroz kuhinju 

Gasni ili električni roštilj

Burgeri, ćevapi i ukusni sendviči sa piletinom samo su neke od stvari koje dolaze sa roštilja u restoranu. Roštilji na ćumur polako odlaze u zaborav, najviše zbog propisa koji ih zabranjuju, pa se tako ostavlja izbor između gasnih ili električnih roštilja.

Ventilacija

Koliko može nekvalitetna hrana da odbije goste, isto toliko može i loša ventilacija, ili čak njen izostanak. Mirisi od velikog broja različitih jela nisu nikako prijatno iskustvo i samo će primorati goste da napuste vaš restoran što pre.

Stoga se ozbiljno pozabavite sa ventilacionim sistemom. U ovom slučaju je najbolje da se odmah posavetujete sa stručnim licem. Naime, ventilacioni sistem malog kapaciteta, neće u dovoljnoj meri osvežavati vaše prostorije, dok će ventilacioni sistem prevelikog kapaciteta trošiti velike količine energije te vas tako izlagati nepotrebno visokim računima i troškovima.

Aparati za brzu hranu

Ukoliko će deo vašeg menija da predstavlja i brza hrana, bez dve stvari ne možete, a to su friteza i toster.

Priprema jela, kao što su pomfirt, riblji štapići, pa i ribe generalno je nezamisliva bez friteze. Ako ćete pripremati više različitih jela u fritezi bilo bi dobro da razmislite o tome da pribavite nekoliko različih friteza, kako se miris ne bi mešali.

Tosteri su obavezan deo opreme u restoranima za doručak i branč, kao i u restoranima koji služe tost i sendviče, klub sendviče i slično.

Aparat za kafu

Naše područuje je poznato kao prostor gde se ljubav prema kafi i posebno ceni, a ispijanje iste predstavlja obavezan svakodnevni ritual. Tako, iako možda niste nameravali da kafa bude na vašem meniju, naš savet je ipak ubacite. A kada se radi o aparatu za kafu, ne štedite novac da odaberete kvalitetniji, verujte da će gosti to znati da prepoznaju i cene.

Sigurnosna oprema

Na samom kraju, ali ne i najmanje važno, biće vam potrebna adekvatna sigurnosna oprema. Za opštu bezbednost u vašem restoranu, biće vam potreban:

  • protivpožarni aparat ali i protivpožarni sistem;
  • komplet prve pomoći;
  • gumeni patosnici;
  • kecelje;
  • rukavice za rernu; 
  • znaci za mokri pod i naočare koje mogu pomoći u sprečavanju nesreća. 

Sigurnosne kamere i dobro osvetljenje, pogotovo na parkingu i oko objekta, mogu pomoći u zaštiti osoblja i gostiju koji odlaze kasno u noć iz vašeg restorana. 
Ovim smo stigli do samog kraja naše liste. Vaš restoran je opremljen svim elementima potrebnim za funkcionisanje. Naravno, na vama je ga opremite sa još dosta sitnica, ali taj izbor prepuštamo vama. Nama ostaje samo još da vam poželimo puno sreće u poslovanaju vašeg restorana iz snova!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Upotrebite svoje znanje

Učenje je kao veslanje uzvodno; čim se prestane, odmah se kreće nazad. Lao ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Kuhinja u firmi – prednost ili greška?

Hajde da za trenutak zanemarimo činjenicu da veliki broj ljudi skoro ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Neprikladna pitanja na razgovoru za posao

Ovih dana pila sam kafu sa drugaricama koje traže posao. Pričale su mi o ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Reklamiranje roll-up banerom ostavlja prostor za uštedu

Reklamiranje je veoma bitan segment poslovanja svake firme, svedoci smo da ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu, Za bolji dan

Fitnes i posao: Kako sve uklopiti

Niko ne spori da je tempo savremenog života prilično ubrzan i da jurnjava da ...

Autor: uzkafu