Uz Kafu logo

Mensin multiroman ‚‚Tragom 41‚‚

Razonoda

Autor: Lavanda

Tragom 41U subotu će u Kragujevcu u 18h u Oblomovu biti održana promocija romana Trgaom 41, koji je potpisalo šest autora, članova Literarnog odseka Mense Srbije. Oni su Maša Valkanu, Li Novak, Tatjana EO, Nataša Ak, Oliver Hodak, Ivan Drajzl i ravnopravni su autori prvog srpskog Multiromana. Sledi promocija u Nišu 29.novembra i drugim gradovima.

 

Kako ste došli na ideju da pišete multiroman?

Kao i većina književnih priča, Projekat multiroman začet je u kafani. U ovom slučaju radi se o drumskoj mehani između Kragujevca i Topole, čijeg se imena niko više ne seća, a pitanje je da li bismo umeli i da je prepoznamo kad bismo je videli. Postavilo se pitanje je li uopšte moguće da više ljudi piše roman ravnopravno, bez unapred zacrtane priče i kraja kome teži. Zaključeno je da se do odgovora može doći samo eksperimentom i kunići su pozvani!

Ko su bili prvi prijavljeni za pisanje i kako se odvijala eliminacija? Jesu li sami odustajali ili ste se, jednostavno, posle nekog vremena sami prepoznali?

Poziv je upućen na Mensinom forumu. Prihvaćeni su bili svi koji su se prijavili. Jedan naš član i dobar pisac je odustao jer je zamišljao drugačiji, određeniji, koncept. Jedan nikada nije „formirao” svoj lik. Dvojica su, pak toliko kasnila sa svojim delovima da su se sami eliminisali. I tako, od 10 malih crnaca je ostalo šest…

 

Kako je tekao proces pisanja? Da li ste unapred dogovorili temu, žanr i likove ili je i to islo samo od sebe?

Svako je  pisao iz ugla svog lika, kojeg je osmislio. Likovi su, kao i autori, veoma različiti. Suština projekta je da nema unapred zacrtane teme niti žanra. Po tome je i jedinstven. Tako se dešavalo da 5 autora ode uveče na spavanje ne znajući da će ih šesti do jutra ubaciti u SF ili triler ili ljubavnu priču. Kao u stvarnom životu događaje ne možeš izmeniti u prošlosti, samo prihvatiti, uklopiti se, probati da utičeš. Tako da je roman sam od sebe postao šta je hteo.

 

Koliko vam je trebalo vremena da kompletirate multiroman?

Neverovatnih 6 godina (od čega je par meseci potrošeno na pripremu za štampu).

 

Zanimljiv naziv. Može neki nagoveštaj o čemu se zapravo radi?

Pričaćemo na prezentaciji, svi smo mi u nekoj potrazi… Naši će se likovi naći u šumi nadomak grada, koje nema na mapama. Odande će se vratiti drugačiji i krenuti u potragu gradom koji se možda takođe promenio ili ga oni vide drugačijim očima.

 

Kakva priča prati simbole na koricama?

U skladu sa njihovim zanimanjem, karakterom ili sklonostima, svakom od 6 likova pridružen je odgovarajući simbol. U stvari imamo i nagradnu igru na našem blogu gde čitaoci i budući čitaoci „tumače” te simbole. Možete se priključiti na http://tragom41.blogspot.com/ i pratiti novosti na fejsbuk strani https://www.facebook.com/Tragom41
Šta misliš, kolliko će ova knjiga biti razumljiva ljubiteljima pisane reči? Ipak ste vi Mensaši 🙂

Pa valjda smo i ljudi, sem što smo iz Mense. Možda nam je i bilo teže da se izborimo sa zadatkom, pošto su svi individualci.

Sada se spremate za promocije širom Srbije. Imate li neke konkretne planove za budućnost?

Spremamo i nešto dosad nemoguće – multipromocije. Imaćemo promocije u dva grada u isto vreme i na svakoj će biti prisutna bar dva autora. Konkretno planiramo da dobro jedemo u Kragujevcu, a mislim da će i drugi autori da nađu nešto konkretno u Rumi.

 

Da možeš da vratiš vreme šta bi promenila u vezi sa romanom?

Nema vraćanja vremena – ko se snašao, snašao se.

 

Kolliko je teško u Srbiji biti pisac?

Posmatrajući neke spisateljice, ništa lakše. Sad ozbiljno, ne znamo, možda je pisanje najlakši deo. Valjda je onoliko teško koliko je potrebno za dopreti do čitalačke publike. Zato želimo da odmah jednoj osobi koja prva ostavi komentar na ovaj članak poklonimo popust od 30%. Samo treba da ostavi komentar i pojavi se na prezentaciji u Kragujevcu 10.novembra  ili u Nišu 29.novembra.

 

Koja je inače cena knjige?

Roman se na promocijama prodaje za 499 dinara, a ta cena važi i za porudžbine koje šaljemo poštom, uvećano za 50dinara poštarine. Ko ne može na promociju neka se javi na našu adresu tragom41@gmail.com Kolika će cena biti u knjižarama zavisi od marže i njihovih procena i verovatno će biti poprilično uvećana.


Pretplati me
Obavesti o
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milena
Milena
11 godine ranije

Evo, ja poklanjam svojih 30% prvom Nišliji koji se javi posle ovog komentara, jer verovatno neću moći da dođem na promociju!
Što se knjige tiče, sigurno ću je kupiti i pročitati, jer do sada nije bilo prilike da se srtenem sa takvom vrstom dela.
:angel:

Marija Jovanović
11 godine ranije

Evo ja sam onda prva kragujevčanka koja je zainteresovana da lično dođe na promociju i dobije popust, a inače, takođe drug član. 🙂
Čestitan na uspešno završenom dugogodišnjem radu. Sećam se žustrih polemika oko likova kada ste još bili na početku! 😀 I želim vam veliki uspeh!

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Badnji dan i Božić

Badnji dan  Badnji dan se proslavlja 6. januara, dan uoči Božića i ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Warehouse-13: avantura, SF, drama

U poslednje vreme bukvalno sam navučena na seriju koja se davala na kanalu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

“Veliki Getsbi” Skot Ficdžerald

Iako ovaj klasik, pisan dvadesetih godina XX veka, neki smatraju precenjenim, ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

,,Poznanstvo” sa Milenom Pavlović Barili

Pre nekoliko godina obeležen je jubilej stogodišnjice rođenja naše velike ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Sve o vitaminima i mineralima – Vitaminologija, giveaway

 Knjiga “Vitaminologija”  je prva i jedina knjiga na srpskom jeziku iz ...

Autor: uzkafu