fbpx

Uz Kafu logo

Muzej nevinosti – Orhan Pamuk, Geopoetika

Razonoda

Autor: vpolomac

Muzej nevinostiPamuk nije moj omiljeni pisac i nisam imala puno razumevanja za njegova beskrajna razmišljanja i čitave stranice potrebne da oblikuje jednu jedinu misao! A onda sam pročitala ovu predivnu knjigu i zauvek je uvrstila u vrh vrhova svih svojih toplisti.

Kemal je bogati biznismen u Istambulu, školovan na zapadu, savremenih shvatanja, živi u veoma pozitivnoj komunikativnoj porodici i sa ocem i bratom se bavi porodičnim biznisom. Veren devojkom, takođe školovanom na zapadu, modernih shvatanja, predstavljaju par iz snova. Imaju društvo koje je veoma slično njima, sa podozrenjem gledaju na tradicionalne malograđanštine okoline (Istambul 70-ih je bio pun žena “pokrivenih glava”, tradicionalno se gleda na brak i zabavljanje pre braka, o seksu ni pomena…), njihovo društvo je nekako van toga.

Sasvim slučajno, desi mu se ljubav na prvi pogled, sa devojkom koja je nižeg društvenog staleža, koja posle mesec i po dana misteriozno nestane. On se tada bukvalno razboli, raskine veridbu, počne da izbegava društvo, počne da izbegava posao, umre mu otac… jedan opšti sunovrat života i opsesivno sakupljanje svih predmeta koje je ona ikad dotakla. Deset dugih godina on čeka razrešenje ove priče i svoje situacije i ponovno spajanje sa devojkom iz svojih snova.

Prvi put u životu sam čitala knjigu koja ima čitavo poglavlje o tome kako ona gasi cigaretu (može da je gasi na mnogo načina: da nestrpljivo tapka po pepeljari, da je ugasi brzim, hitrim pokretom u cugu, da je nežno prisloni o ivicu pepeljare kao da ubija insekta, da prelomi pikavac na pola…), čitavo poglavlje o njenim šakama (kad leže jedna pored druge kao ptice; ili jedna ruka okreće pramen kose a druga leži oprezno na stolu, ili isprepletani prsti …) čitavo poglavlje o raznim stavrima koje su deo svakodnevnice i pored kojih svi mi prolazimo ni ne primećujući ih… Sve ovo sa ciljem da opiše dubinu njegove opsesije i opčinjenosti.

Veoma mi se dopada taj njegov usporeni stil (što do sad nisam znala), koji ni jednog momenta ne gnjavi, vec samo prikazuje njegovu unutrašnju borbu, revoluciju koja se odvija u njemu. Plus do detalja opisivani delovi Istambula, sa vrlo inspirativnim imenima (Čukurdžuma…)

Ne čitajte recenzije na koricama ove knige: skoro sam sigurna da ne umeju da prepričaju u nekoliko rečenica koliko je to divna priča i da niko od nas koji smo je pročitali to takođe ne bi umeo da izvede. Samo pročitajte knjigu.


4
Ostavi komentar

avatar
3 Teme
1 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
4 Autori komentara
LavandavpolomacVJelena Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Jelena
Član

Upravo citam! Super je 😉

V
Gost
V

Bas si me zaintrigirala i definitivno cu je uzeti u obzir prilikom sledece posete biblioteci! 😉 Samo imam jednu zamerku, a to je- pise se IstaNbul…

Lavanda
Administrator

Bas sam zaintrigirana! Pod ruku mi je dosla “Kisa na dar”, ali mislim da cu da potrazim prvo ovu 🙂

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Badnji dan i Božić

Badnji dan  Badnji dan se proslavlja 6. januara, dan uoči Božića i ...

Autor: Ana St

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Warehouse-13: avantura, SF, drama

U poslednje vreme bukvalno sam navučena na seriju koja se davala na kanalu ...

Autor: Nataly

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

“Veliki Getsbi” Skot Ficdžerald

Iako ovaj klasik, pisan dvadesetih godina XX veka, neki smatraju precenjenim, ...

Autor: UzKafu