Uz Kafu logo

Odvikavanje od pelena

Dok beba spava

Autor: Ana

odvikavanje od pelenaPsiholozi tvrde da su deca tek od druge godine svesna svojih fizioloških potreba, pa se procenjuje da su tada i najspremniji da skinu pelene. Ima dosta primera iz života gde neka deca i u trećoj godini ne koriste nošu, neka čak sa godinu dana već skidaju pelene, jedino pravo vreme za taj čin skidanja pelena je ono koje vaše dete odredi. Pratite svoje dete, osluškujte njegove radnje i utvrdite u kojoj je dete fazi kako biste pravovremeno skinuli pelene.

Do petnaestog meseca većina dece obavlja nuždu automatski. Ukoliko se dete upiški dok je golo i ponaša se kao da se ništa nije dogodilo, budite sigurni da nije spremno za ovu komplikovanu veštinu.
Međutim, ukoliko gleda sa interesovanjem u baricu i zanima se za ono što je uradilo, to znači da je shvatilo vezu između osećaja mokrenja ili pražnjenja creva i onoga što je posle toga nastalo. Ipak, ni tada nije potpuno spremno da odbaci pelene, jer ne zna unapred kad će da obavi nuždu i može da je “prijavi” kada je već prekasno. Ipak, možete da pomognete detetu tako što ćete mu pričati za šta noša služi, dozvoliti mu da je istražuje i sa njom se igra. Ja sam svoje dete krenula da upoznajem sa nošom kada je imala 10’ak meseci. To nam naravno nije pomoglo da brzo odbacimo pelene, niti da ona nauči da traži kad oseti potrebu da piški ali nam je svakako pomoglo da dete nema strah od svoje nužde, niti od onog što vidi a još manje da ima strah da sedi na noši, kasnije na šolji.

Leto je idealno vreme da odviknete dete od pelena, nema opasnosti da se prehlade od mokre odeće. Dok navikavate dete na nošu, često će se događati nezgode, naročito tokom prvih nekoliko dana, dok ne shvate da treba da kažu pre nego što počnu da obavljaju nuždu. Mi smo u drugoj godini skinuli pampers ali smo svakako skupljali ostatke po tepihu i ribali nakon raznih nezgoda. Ipak, budite strpljivi i nemojte da forsirate dete ukoliko nije spremno. Istraživanja pokazuju da su mališani u različitim uzrastima spremni da usvoje ovu veštinu.

Odvikavanje se obično završi za desetak dana, dok se pelene noću stavljaju još neko vreme, dok dete dobro ne savlada “dnevne” aktivnosti na noši. Tako rade mnogi roditelji, mi smo već posle dve večeri skinuli i noću pelenu i imali smo sreću te se nije upiškila preko noći nijednom. Ujutru ako duže spavka, spavkamo  i mi pa se desi da se upiški, ali verujem da će se i to regulisati.

Deca obično obavljaju veliku nuždu u određeno doba dana, pa u to vreme stavite dete na nošu. Kada prvi put to bude uspelo, pohvalite, nagradite i nemojte da vičete ako ne uspe. Forsiranje i grdnja samo će stvoriti kontraefekat, a neka deca trpe i ne vrše nuždu kao revolt na vaše insistiranje. Nama ne polazi uvek za rukom da se ne ljutimo, prosto naviknemo se da smo skinuli pampers, kad nas ona iznenadi i traži nošu u vreme vršenja nužde. Ja se trudim da kontrolišem svoje nezadovoljstvo ali priznajem desi se da se ljutim i verujem da deca i na taj način nešto uče a ne stvaraju samo traume ako se mame i tate ljute, kako tvrde psiholozi.

adapter za soljuUkoliko dete želi da koristi adapter umesto noše, obavezno kupite steper-stepenik koji koristi da se popne na šolju, jer u suprotnom može da se povredi i da nelagodnost poveže sa vršenjem nužde.

Takođe, mnogi mališani se uplaše zvuka prilikom puštanja vode, pa to ne radite dok je dete na šolji. Pustite dete da siđe i samo povuče vodu, to će mu biti mnogo zabavnije. Kada deca preko dana nauče da kontrolišu malu i veliku nuždu, nemojte više vraćati pelene, čak ni kada putujete ili idete u goste. Ja sam za to da uopšte ne vraćate pelene dok ne shvati da nije uredu vršiti nuždu u gaćice. Potrajaće nekoliko dana, čišćenja i debelog nerviranja ali verujem da će dete shvatili, zato ako skinete pelene gledajte da manje putujete, idite u šetnju nedaleko od kuće kako bi sve bilo spremno za presvlačenje.

Period odmora smo iskoristili za odvikavanje od pelena jer deca dok su u vrtiću budu na teret vaspitačicama. Odmor kao obavezan u vrtiću preko leta treba iskoristiti. Tako se detetu možete potpuno posvetiti i olakšati ovu promenu u njihovim životima, učiniti je čak zanimljivom. Idalje smo na tome da češće nudimo nošu no što je naša ćerkica sama traži, ali kao što rekosmo sve u svoje vreme, mnogo strpljenja i sve nezogde će biti za vama a vaše dete u novoj fazi koju treba savladati…

Kako ste vi prebrodili ovaj period, koliko je vašem mališanu trebalo da savlada ovaj zadatak koji mu je život zadao?


Pretplati me
Obavesti o
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra
Aleksandra
11 godine ranije

Moja baby je sa 18 mjeseci počela čak i da spava bez pelena. Naravno desi se nezgoda sa sobom nosi gaćice i pantalonice za presvlačenje ukoliko se zaigra pa ne konstatuje šta treba da radi. sada imamo 20 mjeseci i zaboravili smo šta to znači nositi pelene. Marketing i talas novog vremena potrošačkog društva nameče pravila koja su bez smisla i imaju za cilj samo izvlačenje para. mame koje slupaju savjet “ne forsirati” ne da ne forsiraju nego ništa ne rade kao samo će…ja nisam za to nisam za forsiranje ja sam za osluškivanje djeteta razgovora sa njim. Oni sve… Pročitaj više »

Ivana
11 godine ranije

Mi nismo skinuli pampers..jer sa dve godine Vici sedi na nosi i smeje se kada treba kao da piski stojeci ali nista od toga…Samo najavi da hoce pampers kada je u gacicama…bez pampersa ne zeli nista…ne vice, panici ali jednostavno trazi i suzdrzava se…Kazu kod decaka ide polako ….

Lavanda
Urednik
11 godine ranije

Super clanak. Ja prosto ne mogu da verujem da sunas majke odvikavale od pelena sa godinu dana. Danas deca sve duze nose pelene jer je roditeljima tako lakse. Mi nasu Natu navikavamo na nosu tako sto kad vidimo da se napreze donesemo nosu i hvatamo trenutak. Idemo polako i opusteno. Ona je sama prestala da sisa sa godinu dana pa se nekako nadam da ce i skidanje sa pelena doci samo od sebe, kad mu je vreme i da ce biti vrlo bezbolno.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana