Uz Kafu logo

Kolica za blizance: Paralelna ili tandem?

Dok beba spavaKafa kod kuće

Autor: uzkafu

Shvatamo vašu zabrinutost – stižu blizanci i sada je potrebno odabrati odgovarajuća kolica. Imate izbor između tandem kolica za blizance i paralelnih ili “side-by-side” kolica. Ova dva tipa kolica za bebe i decu predstavljaju dva različita pristupa za prevoz blizanaca ili dece s manjom razlikom u godinama.

Različiti rasporedi sedišta nisu jedina karakteristika koja razdvaja ove dve opcije. Način na koji će vaša svakodnevica funkcionisati može značajno varirati u zavisnosti od odabranog modela.

Iako oba pristupa imaju svoje prednosti i mane, ne brinite, jer smo tu da vam pomognemo u donošenju najbolje odluke za vas i vaše mališane.

Kakva je razlika između tandem i paralelnih kolica?

Tandem kolica organizuju sedišta tako da su jedno iza drugog, što znači da će jedno dete biti ispred drugog. Ovakva postavka čini kolica dužim i užim, što olakšava kretanje kroz prostor. Tandem kolica su popularna među roditeljima sa decom različitog uzrasta.

Na drugoj strani, paralelna kolica za blizance imaju sedišta koja su postavljena jedno pored drugog. Ova dečija kolica su obično šira i kraća od tandem kolica. Kolica sa bočnim rasporedom često biraju roditelji blizanaca ili dece sa manjom razlikom u godinama, jer omogućavaju jednak fokus i interakciju između oba deteta.

Kada birate između tandem i paralelnih kolica, bitno je da razmislite o tome šta vam najviše odgovara, kakve su vaše navike i koliko prostora imate na raspolaganju. Takođe, važno je da razmotrite i potrebe vaše porodice i koliko ćete praktično koristiti kolica u svakodnevnom životu.

Da biste imali jasnu predstavu, u nastavku vam donosimo prednosti i mane jedne i drudge opcije u više detalja.

Tandem kolica za blizance: Dobro i loše

Tandem kolica za blizance su super za roditelje, ali imaju svoje dobre i loše strane.

Pozitivne strane

Jedna od stvarno dobrih stvari kod tandem kolica je što su fleksibilna. Možete da koristite samo jedno sedište ako vam je to lakše, posebno ako planirate da proširujete porodicu. Možete krenuti s jednim sedištem pa kasnije dodati drugo.

Klasična tandem kolica već dolaze s dva sedišta i imaju mesta za razne dodatke kao što su korpe i jaje za bebe. To znači da ste spremni za putovanja i to može biti stvarno praktično, pogotovo ako imate blizance.

Postavljanje sedišta jedno iza drugog pomaže da se balansira težina, što olakšava vožnju, što je odlično kad se krećete po neravnim trotoarima ili u trgovinama.

Negativne strane

Jedan od problema s tandem kolicima je što možda nisu baš udobna za decu. Posebno ono koje sedi pozadi. Mesto je ograničeno, tako da ne možete da podesite sedište kako želite.

Ako dete sedi pozadi, ima ograničen vid. Takođe, može biti teško doći do zadnjeg sedišta. Zbog dizajna, korpe i jaja su manje stabilni, pa se deca više ljuljaju dok se voze u tandem kolicima u poređenju s običnim kolicima.

Paralelna kolica za blizance: Dobro i loše

Kolica za blizance sa sedištima postavljenim jedno pored drugog pružaju jednak komfor za oba deteta.

Pozitivne strane

Jedna od najboljih stvari kod paralelnih kolica je što roditeljima omogućavaju da jednostavnije upravljaju sa oba deteta u isto vreme. To znači bolji pregled i mogućnost lakše komunikacije sa decom dok se šetaju. 

Isto tako, ova vrsta kolica omogućava da oba deteta uživaju u istim uslovima tokom vožnje. Mogu zajedno udobno da spavaju ili istražuju svet oko sebe, osećajući se povezano i blisko. Paralelna kolica često dolaze sa većim prostorom za odlaganje stvari, što je posebno korisno za duža putovanja ili kada idete u kupovinu.

Negativne strane

Veća širina bočnih kolica može predstavljati problem prilikom prolaska kroz uske prolaze ili vrata. Takođe, upravljanje ovakvim kolicima je često teže nego sa standardnim kolicima za jedno dete, posebno na neravnom terenu ili u gužvi. 

Jedan od nedostataka većine paralelnih kolica je nemogućnost postavljanja korpe ili auto-sedišta. Retko koja imaju opciju da koriste posebne adaptere za to. Obično se morate zadovoljiti postavljanjem manjih korpi direktno u kolica, iako to nije uvek najidealnije rešenje.

Kako odabrati najbolja kolica za blizance koja se lako sklapaju i prenose

Ako često koristite kolica i sklapanje vam je važno, ťrebalo bi da birate model koji se jednostavno sklapa. Kolica za blizance s paralelnim postavljanjem su praktičnija od tandema zbog svoje kompaktnosti i jednostavnosti sklapanja.

Tandem kolica su duža i zauzimaju više prostora, što može biti problem prilikom smeštanja u vozilo ili kuću. Najbolje bi bilo da proverite dimenzije sklopljenih kolica kako biste se uverili da se mogu uklopiti u vaš prostor.

Paralelna kolica obično su lakša za nošenje zbog čega su praktičnija za transport. Dok paralelna kolica omogućavaju veću fleksibilnost u podešavanju sedišta i pružaju isti komfor za oba deteta, tandem kolica mogu biti ograničena u prilagođavanju.

Postoje i inovativni modeli koji kombinuju karakteristike oba tipa kolica, nudeći dodatne mogućnosti i funkcionalnosti, kao što su prilagodljiva sedišta za veću interakciju između dece. Na kraju, kada birate kolica za blizance svakako povedite računa o individualnim potrebama, dostupnom prostoru i željenim funkcionalnostima.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana