Uz Kafu logo

Saveti i preporuke za lečenje dekubitisa

Medicina

Autor: Velibor Živkov

Dekubitus predstavljaju najveći problem za osobe koje su nepokretne ili slabo pokretne. To su rane koje na određenim delovima tela nastaju od konstantnog ležanja, a kako se rane ne bi pojavila ili dodatno razvijale i dovele pacijente do opasnijih razmera potrebna je stalna nega i pomoć pri fizičkom okretanju. Osoba koja ne može samostalno promeniti položaj tela i okrenuti se vrši stalan pritisak na mestu gde se telo dodiruje sa dušekom, odnosno u tom delu tela se pogoršava cirkulacija i nastaju otvorene rane. Takve rane vremenom počinjubda se šire, odnosno od prvobitnih mikro oštećenja dolazi do odumiranja dela kože koji je pod pritiskom. Ukoliko se ne reaguje na vreme može doći do ozbiljnih oštećenja i većeg odumiranja tkiva. Jedan od najboljih načina za sprečavanje, ali i ublažavanje već nastalog stanja pacijenta jesu antidekubitni dušeci. 

Oni pomoću specijalne izrade čuvaju cirkulaciju tela tako što prenose pritisak sa jednog dela tela na drugi u određenom ciklusu. A ukoliko niste sigurni gde možete pronaći ovakav tip dušeka, koji će olakšati svakodnevicu osobama koje ne mogu samostalno da menjaju položaj tela tokom ležanja, savetujemo vam da pogledate široku ponudu antidekubitnih dušeka i ostalih medicinskih pomagala firme Galena Medic. Galena Medic Ortopedija čine fakultetski obrazovana lica, koja su u poslednjih 10 godina postali jedna od vodećih firmi u ovoj oblasti u Srbiji.

Antidekubitni dušek – Galena Medic Ortopedija

Ako se pitate kako radi ovaj tip dušeka i kako može pomoći preventivno ili pomoći u slučaju već nastalog dekubitisa objasnićemo u nastavku kako sistem funkcioniše. Rad dušeka se svodi na principu ispumpavanja i pumpanja komora dušeka naizmenično. U redove jedne komore vazduh upumpava, dok se drugi redovi na dušeku ispumpavaju, na svakih otprilike 6 minuta proces se menja, odnosno redovi koji su bili ispunjeni vazduhom se prazne i pumpaju se u one redove koji su bili ispumpani. Tako bi celokupan proces zapravo trajao oko 12 minuta. Iako se komore stalno pune i prazne ne treba misliti da su to nagli procesi- sam proces razmene vazduha između komora odvija se jako sporo i neosetno. Kao što možete i pretpostaviti glavna razlika između običnog dušeka i opisanog je ta što je za pravilan rad antidekubitnog dušeka neophodan kompresor. Kompresor je taj koji pumpa vazduh u određene komore u potrebnom intervalu. On se podešava na osnovu težine pacijenta. Još treba napomenuti da su antidekubitni dušeci napravljeni od medicinskog PVC materijala koji je dostupan samo u medicinskoj tehnologiji, otporan je na urin i čisti se veoma lako isključivo mlakom vodom i deterdžentom ili razblaženim alkoholom. Široku ponudu antidekubitnih dušeka, ali i ostalih ortopedskih pomagala koji mogu učiniti vaš, i život vaših bližnjih boljim i kvalitetnijim možete pronaći u Galena Medic na linku- ortopedska pomagala Beograd.

Kome su namenjeni antidekubitni dušeci i koje su njihove cene?

Antidekubit dušek prvenstveno je namenjen svim licima koja imaju potrebu za dužim ležanjem u krevetu kako ne bi došlo do otvaranja rana u predelu leđa, nogu, laktova, potiljka i zadnjice. Osobe koje su konstantno u ležećem položaju moraju se okretati na svakih 45 minuta i danju i noću kako ne bi došlo do stvaranja rana. Korišćenje antidekubitnog dušeka preporučuje se kao pomoć i preventiva kod osoba koje su: operisale kuk, butnu kost, trticu, karlicu ili bilo koji deo donjih ekstremiteta, osoba koje imaju invaliditet koji im onemogućava kretanje, osobe koje ne mogu samostalno da se okrenu pri ležanju, osobe koje već imaju razvijene dekubitis rane, osobe koje su pretrpele saobraćajnu nezgodu i svim onim pacijentima čiji oporavak podrazumeva dugo ležanje u krevetu. Opseg cena možete pogledati na sajtu Galena Medic ortopedija – antidekubitni dušek cena. Cena antidekubitnog dušeka sa kompresorom zavisi ot samog tipa dušeka, ali približno iznosi između 9000 i 18000 dinara. Takođe, na sajtu možete pronaći i dušek bez kompresora, međutim možete ga kupiti samo ukoliko već posedujete kompresor budući da sama suština funkcionisanja ovog dušeka jeste pumpanje vazduha u komore koja se može ispuniti samo pomoću kompresora.

Uz antidekubitni dušek svi pacijenti mogu zaboraviti na neprospavane noći i bolne rane, konačno se mogu opustiti i uživati u kvalitetnom odmoru. Antidekubitni dušeci jesu pravi spas za sve pacijente koji dugo vremena provode u ležećem položaju. Svi medicinski radnici rado će vam preporučiti ovaj tip dušeka. Antidekubitni dušeci Galena Medic Ortopedije provereni su od strane Agencije za Medicinska sredstva i poseduju sve neophodne sertifikate. Izaberite samo najkvalitetnije i najbolje za vaše voljene.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Za bolji dan

Priručna apoteka za more

Pored sve ludnice oko pripreme za more u poslednjem trenutku se setimo i lekova ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Za bolji dan

Mitovi o zdravlju

Sigurna sam da ste kad-tad bili u prilici da čujete od osoba u svojoj okolini ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Za bolji dan

Oktobar – mesec borbe protiv raka dojke

U Srbiji svake godine oko 4.000 žena oboli od raka dojke, oko 1.500 svake ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina

Štitna žlezda (vrlo bitan organ u našem telu)

Da li vam je poznat podatak da preko 200 miliona ljudi u svetu ima neki oblik ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Rekreacija, Za bolji dan

Ravan stomak bez gladovanja i vežbanja

Stomak je mesto na kojem se zadržava najveći broj masnih ćelija zbog čega ...

Autor: uzkafu