Uz Kafu logo

Saveti za nove mame – Kako najkvalitetnije prati i sušiti bebinu garderobu

Dok beba spavaKafa kod kuće

Autor: uzkafu

Ako si nova mama, verujemo da znaš koliko promena je beba donela u tvoj život, porodicu, dnevnu rutinu. Između svih novih veština koje treba savladati, pranje veša ti je možda jedna od poslednjih stvari koju imaš na umu. 

Ipak, veš se mora prati, a savete na koji to način da činiš kada je bebina garderoba u pitanju slušaš od svih oko sebe. Kako onda da znaš kako prati i sušiti bebinu garderobu, da je istovremeno sveža i čista, a da ne našteti njenoj osetljivoj koži? 

Evo liste svih onih osnovnih stvari koje treba znati o pranju veša za bebe i odgovora na glavna pitanja sakupljenih od mama sa dugim roditeljskim stažom.

Da li je uopšte potrebno prati bebinu novu odeću?

Da, bez razmišljanja. Pranje odeće za novorođenče ili bebe bilo kog uzrasta je i te kako preporučljivo, jer se na taj način uklanja gotovo sve što mi moglo da iziritira njenu nežnu kožu. Materijali i načini pranja bebine garderobe, kao i kod odraslih, nalazi se na etiketi koju uvek treba pažljivo proučiti.

Beba ima imunološki sistem koji se još uvek razvija i izložena je infekcijama i bakterijama gotovo svuda. Zbog toga treba postupati vrlo oprezno i kada je u pitanju garderoba koju nosi, materijali od kojih je napravljena, kao i način na koji se pere. 

Samo pranje veša u mašini nije dovoljno da se uklone sve bakterije koje se na njoj nalaze i zbog toga je u ovom periodu bebinog života potrebno peglanje, jer je njihov nedovoljno razvijen imunološki sistem još uvek preslab.

Kako odabrati deterdžent za pranje bebinog veša?

Bebina koža može biti vrlo osetljiva, što znači da je vrlo lako može iziritirati neki od sastojaka u deterdžentima za veš koje porodično koristite.  Ako te brine scenario u kom beba može dobiti neku alergijsku reakciju ili osip na koži, možda bi bilo dobro razmisliti o hipoalergenskom deterdžentu za pranje veša. Danas na tržištu postoje brojne formule za pranje namenjene isključivo novorođenčadima, one koje ne sadrže boje ili mirise, ili one koje su posebno kreirane za bebe „osetljive“ ili „nežne“ kože. Takođe, u prvim mesecima bebinog života, mame bi trebalo da izbegavaju omekšivače ili antistatičke proizvode, jer oni takođe sadrže hemikalije koje mogu iritirati kožu.

Za koji god deterdžent za pranje da se odlučite, važno je da pažljivo pratite uputstva proizvođača i kako koža bebe reaguje na proizvod, jer svaka beba može reagovati drugačije. Na kraju, radi se o pronalaženju nečega što odgovara i mami, ali i bebinim potrebama.

Da li smem da perem bebinu odeću sa svojom?

Uopšteno govoreći, u redu je da bebinu garderobu perete sa garderobom ostatka porodice, ali postoji nekoliko izuzetaka. Tetra – pelene i sve pelene za višekratnu upotrebu sadrže fekalne materijale i veoma je važno prati ih odvojeno od ostale odeće kako bi se sprečio rizik od unakrsne kontaminacije. 

Pre stavljanja pelena u mašinu za pranje veša, obavezno uklonite zaostali čvrsti materijal maramicom. Takođe je poželjno odvojiti odeću za bebe od veša kao što je odeća i posteljina nekoga ko je bolestan, tekstili koji se koriste za pripremu hrane (poput kuhinjskih krpa) ili tkanine koje se koriste za kućne ljubimce, poput ćebadi i prostirki.

Isto postupite i sa uniformama, ukoliko neko iz porodice radi u zdravstvu, restoranima, fabrikama i drugim sličnim zanimanjima u kojima postoji visok rizik od kontakta sa klicama i bakterijama.

Da li bebinu garderobu da sušim prirodno ili u mašini za sušenje veša?

Osim ako nije posebno napisano na etiketi za održavanje garderobe, nema razloga da se plašite upotrebe mašine za sušenje veša i za bebin veš. Tokom bebinog odrastanja svakako ćete prati beskonačnu količinu garderobe, pa zašto ne biste uštedelo malo vremena i energije za sebe? Candy mašina za pranje i sušenje veša može biti dobra opcija ukoliko razmatrate kupovinu mašine koja će i prati i sušiti veš, jer poseduje programe za delikatno pranje, a i one za automatsko čišćenje bubnja, ako te brine održavanje mašine. 

Sušenje bebine garderobe prirodnim putem je takođe dobra ideja, jer sunčeva svetlost deluje kao dezinfekciono sredstvo, a uz to posvetljuje mrlje na belim tkaninama, kao što su benkice i pelene. Birajte opcije koje će vam olakšati ovaj, ne tako zabavan segment kućnih poslova.

Još nekoliko saveta

Potrudite se da uvek dvaput isperete bebinu odeću kako bi se sa nje uklonilo što je moguće više zaostalog deterdženta za pranje. U uputsvu za upotrebu mašine za pranje veša pogledajte kako da programirate dodatni ciklus ispiranja.

Osušite čistu odeću za bebu odmah ili najbrže moguće nakon pranja. Ostavljanje vlažnog veša u mašini može izazvati brži rast bakterija koje izazivaju neprijatne mirise. 

Sigurno ćete brzo uhvatiti ritam uz ove savete, baš kao i za sve slatke obaveze koje prate najlepšu ulogu na svetu – biti mama.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana