Uz Kafu logo

Dete za stolom

Dok beba spava

Autor: Lavanda

Kako dete raste, tako rastu i naši ružičasti planovi.

Imamo idealnu sliku u glavi kako ćemo mezimca da naučimo da lepo hoda, da se obuva, izuva, pere zube, pere ruke i umiva se, da sedi za stolom, lepo jede i ne prosipa okolo…
U glavi je sve tako savršeno, a u praksi…
Zadržimo se za sad “samo” na hrani. Vaše dete je vaša slika i prilika. Vi ste mu uzor i vaše navike i ponašanje dete će gledati, naučiti i usvojiti. Da bi steklo pravilne navike, potrebno je pridržavati se nekih osnovnih pravila.
Eto idealnog trenutka da i vi iskorenite neke svoje loše navike!

Društvo

S obzirom na to da svi puno radimo i ne stižemo ni da se vidimo pošteno, a kamo li da imamo 3 zajednička obroka, probajte da u toku dana imate bar jedan zajednički obrok kada će svi ukućani sesti zajedno. Dete treba da ima svoju stolicu u kojoj će da ruča i da stvori naviku da to radi samo za stolom. Osećaj pripadnosti je jako bitan, ali ako niste u situaciji da sedite svi zajedno, dete svakako nikad ne ostavljajte da jede samo jer može da se povredi ili zagrcne.
Ne zaboravite da svom mališanu stavite veću portiklu i obavezno neku krpu ili peškirić na pantalone. Kada uče da jedu, hrana leti na sve strane, a znate koliko se teško skidaju masne fleke na odeći.
Možete da zaštitite sto, tako što ćete umesto platnenih stoljnaka staviti silikonske mušeme. U prodavnicama će te pronaći toliko lepih dezena i boja, pa će one možda i zameniti stoljnjake. Lepe su i lake za održavanje.

Jelovnik

Nema biranja i 100 nekih kombinacija. Za obrok se jede ono što mama iznese na sto. Ovo je jako bitno, jer vaše dete neće uvek da ruča kod kuće i potrebno je da jede sve. Veliki broj dece danas ne jede puno stvari. Umetnost roditeljstva je da procenite šta to vaše dete stvarno ne voli, a šta je samo opipavanje vaših granica i izvoljevanje. Ako vam dete voli npr. jogurt probajte da ručak prelijete malom količinom jogurta i da zamaskirate ukus. Kod nas uvek upali!

Količina

Pustite dete da odredi koliko će da pojede. Nema svrhe gurati mu hranu ako neće i kad neće. Trošite i svoje i njegove živce, a rezultat na kraju uvek bude isti – mislite da je nedovoljno pojelo. Probajte da ga pustite desetak minuta pa onda opet ponudite hranu onako usput, uz igru i bez skretanja pažnje na nju. Dete će ako je gladno da se zaigra i samo otvara usta.
Najvažnije od svega je da ga ne jurite po kući kako biste mu stavili zalogaj hrane u usta. Na taj način mu šaljete poruku da može da jede gde god hoće, pa čak i kada se igra. Za tim zaista nema potrebe i možete da izazovete dodatne probleme.

Grice

Ako u gostima ne možete da odbijete grice, to bar možete kod svoje kuće. Ako vam dete gricka i pije sokiće u toku dana, vrlo je verovatno ne samo da neće da ima apetit kad treba da ruča, nego će da pokvari i metabolizam i zube. Naravno da ne treba praviti komplekse i traume pa kad krenete napolje i u parku baš sva deca jedu kokice, najmanje pakovanje bez soli uzmite i vi. Nije smak sveta.

Samostalnost

Pustite dete da opipa hranu. Kačkavalj, štapiće ribe i komadiće mesa, testeninu, voćke… Sve to dete može samo da gricka. Dajte mu da pije samo. Sa flašice polako pređite na čašu sa pipkom, cevčicu i na kraju na čašu koju će samostalno da drži. Jeste najlakše da mu date na flašicu i okrenete se za nekim drugim kućnim obavezama, ali dete je vaša najveća obaveza. Sve drugo može da sačeka.

Maniri i navike kreću iz kuće.

Pametno ulaganje u vaše malo biće višestruko će vam se lepo vratiti i bićete ponosni na svoje zdravo dete i njegov pametan izbor.

Pišite kako su se vaši mališani osamostalili za stolom?

Da li je bilo fleka, prskanja i igranja hranom ili su odmah ozboljno shvatili svoj novi zadatak?


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana