Uz Kafu logo

Stiže vikend! Kako da se stvarno odmorite i stvorite zalihe dobre energije?

Da ti kažem

Autor: Milena

Vikend – konačno!

Petkom popodne svi oduševljeno prave velike planove za naredna dva dana.

Toliko započetog treba završiti u kući i van nje! Još želimo da se odmorimo, nađemo vremena za druženje i uživanje. Kao i da se u nedelju uveče pripremimo za posao i dočekamo ponedeljak sa energijom koja će trajati do petka.

Međutim, kada počne nova nedelja, često se žalimo da smo nakon vikenda iscrpljeni i umorniji nego inače. Kako se stvarno odmoriti vikendom i na najbolji način iskoristiti dva slobodna dana?

Evo nekih saveta:

Ne preterujte u spavanju.

Lepo je ustati kasnije i spavati duže nego inače, a zatim se izležavati u krevetu. Međutim, to je stres za organizam koji je naviknut da ustaje skoro svakog dana u isto vreme. Ako jednom ili dva puta nedeljno spavate 2-3 sata duže nego inače, u toku dana ćete se osećati mrzovoljno i iscrpljeno.
Najbolje je da iskoristite popodnevne časove za kratko spavanje od po petnaestak minuta ili pola sata. Tako ćete biti produktivniji, odmorniji i raspoloženiji.

Provedite vreme sa dragim ljudima.

Nažalost, posao i brojne obaveze tokom radne nedelje utiču na naše raspoloženje. Često smo pod stresom, umorni i napeti, nemamo ni snage ni vremena da popričamo sa dragim ljudima i posvetimo im pažnju koju zaslužuju. To ne moraju biti samo ukućani. Svaki čovek ima ljude koje povremeno ne stiže da pozove ili vidi, ali se uvek bolje oseća nakon razgovora i druženja sa njima. Vreme provedeno sa ljudima u koje imate poverenja i iskreno ih volite, daće vam mnogo pozitivne energije.

Isključite tehnologiju!

Šta to znači? Ostavite telefon. Zamislite da ste ga iz nekog razloga odneli u servis telefona. Zaboravite laptop, tablet i sve uređaje savremenog doba. Ne dirajte ih na nekoliko sati ili čak čitav dan i čitajte knjigu, šetajte, gledajte nebo. Ima toliko stvari koje možete da radite daleko od svega što vas okružuje svakog dana na poslu.

Jedite, ali pažljivo i polako.

Ne kasnite na posao. Ne žurite na sastanak. Ne zovu vas negde hitno. Imate dovoljno vremena da spremite neki zdrav obrok, postavite sto i konačno ručate sa uživanjem. Jednostvano se u tom trenutku posvetite samo ukusnim zalogajima i ne razmišljajte šta ćete raditi kasnije.

Nađite vremena za hobi. 

Šta god vas interesuje i ispunjava – radite vikendom, ako već ne možete radnim danima. Čitajte, pišite, pevajte, plešite, sllikajte, kuvajte, sašijte nešto, negujte cveće…

Obratite pažnju na svoje misli.

Zastanite i zapitajte se kakve su vaše misli sada? Pozitivne ili negativne? Ako su negativne, šta ih je izazvalo i da li postoji način da ih promenite? Potrudite se da govorite bez negacija. Pronađite misli ili priče koje vas motivišu i razmišljajte o njima neko vreme. Posvetite se svojim željama koje čekaju da budu ispunjene.

Budite zadovoljni. 

I nađite način da pokažete zahvalnost. Ne upoređujte se sa drugima. To vam neće pomoći da budete bolji i da imate više. Zahvalnost je glavni izvor sreće. Kada ste svesni vrednosti onoga što imate sada, privlačite dobru energiju.

Na kraju i uvek, ono najvažnije – smejte se!

Čak i da ne stignete da tokom vikenda uradite sve što ste planirali, ako ste se smejali od srca, uradili ste dovoljno – nova nedelja može da počne.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Kada je dosta

Koliko smo samo puta čuli za izraze potrošačko društvo, konzumerizam, ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

„Za sat vreme idem na bas”

Ovo će biti jedan tekst o našem govoru, ali bez zaključka i bez uplitanja ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Bez saveta, molim!

Pripadam onoj grupi ljudi koja nespremno dočekuje svako godišnje doba i ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

U godini jedan dan

Prošle nedelje svi su pričali o Danu maternjeg jezika i isticali njegov ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Max Mara u smeću

Moja sestra mršava je dobrim delom i zbog genetskog nasleđa, ali ja ipak ...

Autor: uzkafu