Uz Kafu logo

Stiže vikend! Kako da se stvarno odmorite i stvorite zalihe dobre energije?

Kafa sa prijateljima

Autor: Milena

uz-kafu-vikendVikend – konačno! Petkom popodne svi oduševljeno prave velike planove za naredna dva dana.

Toliko započetog treba završiti u kući i van nje! Još želimo da se odmorimo, nađemo vremena za druženje i uživanje, kao i da se u nedelju uveče pripremimo za posao i dočekamo ponedeljak sa novom energijom koja će trajati do petka.

Međutim, kada počne nova nedelja, često se žalimo da smo nakon vikenda iscrpljeni i umorniji nego inače.

Kako se stvarno odmoriti vikendom i na najbolji način iskoristiti dva slobodna dana?

Evo nekih saveta:

Ne preterujte u spavanju. Lepo je ustati kasnije i spavati duže nego inače, a zatim se izležavati u krevetu. Međutim, to je stres za organizam koji je naviknut da ustaje skoro svakog dana u isto vreme. Ako jednom ili dva puta nedeljno spavate 2-3 sata duže nego inače, u toku dana ćete se osećati mrzovoljno i iscrpljeno.
Najbolje je da iskoristite popodnevne časove za kratko spavanje od po petnaestak minuta ili pola sata. Tako ćete biti produktivniji, odmorniji i raspoloženiji.

Provedite vreme sa dragim ljudima.  Nažalost, posao i brojne obaveze tokom radne nedelje utiču na naše raspoloženje. Često smo pod stresom, umorni i napeti, nemamo ni snage ni vremena da popričamo sa dragim ljudima i posvetimo im pažnju koju zaslužuju. To ne moraju biti samo ukućani. Svaki čovek ima ljude koje povremeno ne stiže da pozove ili vidi, ali se uvek bolje oseća nakon razgovora i druženja sa njima. Vreme provedeno sa ljudima u koje imate poverenja i iskreno ih volite, daće vam mnogo pozitivne energije.

Isključiteuz-kafu-vikend3 tehnologiju! Šta to znači? Ostavite telefon, laptop, tablet i sve uređaje savremenog doba. Zaboravite ih na nekoliko sati i čitajte knjigu, šetajte, gledajte u nebo dok pijete kafu na terasi… Ima toliko stvari koje možete da radite daleko od svega što vas okružuje svakog dana na poslu.

Jedite pažljivo i polako. Ne kasnite na posao. Ne žurite na sastanak. Ne zovu vas negde hitno. Imate dovoljno vremena da spremite neki zdrav obrok, postavite sto i konačno ručate sa uživanjem. Jednostvano se u tom trenutku posvetite samo ukusnim zalogajima i ne razmišljajte šta ćete raditi kasnije.

Nađite vremena za hobi. Šta god vas interesuje i ispunjava – radite vikendom, ako već ne možete radnim danima. Čitajte, pišite, pevajte, plešite, sllikajte, kuvajte, sašijte nešto, negujte cveće…

Obratite pažnju na svoje misli. Zastanite i zapitajte se kakve su vaše misli sada? Pozitivne ili negativne? Ako su negativne, šta ih je izazvalo i da li postoji način da ih promenite? Potrudite se da govorite bez negacija. Pronađite neke misli ili priče koje vas motivišu i razmišljajte o njima neko vreme. Posvetite se svojim željama koje čekaju da budu ispunjene.

Izrazite zahvalnost. Budite zadovoljni onim što imate sada i nađite način da pokažete zahvalnost. Ne upoređujte se sa drugima, to vam neće pomoći da budete bolji i da imate više. Zahvalnost je glavni izvor sreće. Kada ste svesni vrednosti onoga što imate sada, privlačite dobru energiju.

Na kraju i uvek, ono najvažnije – smejte se! Čak i da ne stignete da tokom vikenda uradite sve što ste planirali, ako ste se smejali od srca, uradili ste dovoljno – nova nedelja može da počne.


Ostavi komentar

avatar
  Pretplati me  
Obavesti o

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Prijemni ispiti, izbori, odluke…

  Sezona je prijemnih ispita. Stres postaje opipljiv. Roditelji su pod ...

Autor: UzKafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Upotrebite svoje znanje

Učenje je kao veslanje uzvodno; čim se prestane, odmah se kreće nazad. Lao ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Noć veštica

31.oktobar je dan kada se obeležava Noć veštica (Halloween). Ovo je ...

Autor: Lavanda