Uz Kafu logo

Tragom Biblije – predanja i stvarnost

Razonoda

Autor: uzkafu

Tragom BibiljeTragom Biblije, američkog pisca, novinara i profesora engleskog jezika, Brusa Fejlera je svojevrsan putopis kroz biblijske starozavetne prostore. Brus je krenuo u istraživanje mesta kojima su se kretali likovi (po nekima izmišljeni, a po nekima istorijski) Biblije i njenih legendi.

Knjigu toplo preporučujem jer je nalik nekom dokumentarnom  ili istorijskom filmu. Autor traga za prostorima, prethodnim detaljnim istraživanjem prikupljenih istorijskih, geografskih i geoloških dostupnih činjenica, kojim su se kretali Avram i njegova porodica. Odlazi na Sinajsku goru, na tlo starog Egipta, istražuje da li postoje zaista prirodne nepogode prilikom kojih ptice padaju mrtve i na taj način hrane izgladnele Izraelce u pustinji. Upoznaje nas sa starim manastirom Svete Katarine i gradom Petrom. Dozvoljava zaboravljenim stanovnicima pustinje da progovore u svoje ime.

Autor pokušava da doživi prostore onako kao su ih doživljavali ljudi pre više od dve hiljade godina. Spava u pustinji, jede ono što su oni jeli, dodiruje plamteći grm… Zamislite sebe sa maramom na glavi, kako umazani peskom hodate nepreglednom pustinjom i tražite sklonište i hranu kako biste preživeli. To je, upravo, ono što vam ova knjiga nudi. Jednu potpuno drugačiju avanturu.

Ono što je jako zanimljivo jeste to da je roman, u strukturalnom pogledu, sastavlje iz dva dela koja teku parelelno. Prvi prati novinara i savremene prostore, a drugi starozavetne likove, događaje. Ovakav stukturalni sklop omogućava da putopis čitaju i oni koji nisu previše upućeni u same biblijske priče.

Meni je knjiga bila zanimljiva jer savršeno oživljava stari svet. Prenoseći nam svoje utiske i osećaje autor navodi čitaoce da požele i posete Egipat, Siriju, Palestinu, Izrael, Jordan.

Njegovi motivi, izrazito religioznog karaktera, otvorili su arheološku i mitološku kapiju kroz koju čovek putem svoje mašte može da zakorači. Pa izvolite i vi!  😎

Biblija koju sam hteo da upoznam je živ, dišući entitet neopterećen vremenom i shvatio sam da to mogu uraditi jedino ako prođem kroz mesta koja se pominju među njenim redovima.

Ako vam se knjiga dopala potražite i romane Praotac, Pod šarenim svodom – sezona sa cirkusom istog autora!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Badnji dan i Božić

Badnji dan  Badnji dan se proslavlja 6. januara, dan uoči Božića i ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Warehouse-13: avantura, SF, drama

U poslednje vreme bukvalno sam navučena na seriju koja se davala na kanalu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

“Veliki Getsbi” Skot Ficdžerald

Iako ovaj klasik, pisan dvadesetih godina XX veka, neki smatraju precenjenim, ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

,,Poznanstvo” sa Milenom Pavlović Barili

Pre nekoliko godina obeležen je jubilej stogodišnjice rođenja naše velike ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Sve o vitaminima i mineralima – Vitaminologija, giveaway

 Knjiga “Vitaminologija”  je prva i jedina knjiga na srpskom jeziku iz ...

Autor: uzkafu