Uz Kafu logo

Trudnoća po nedeljama: Vi i vaša beba

Dok beba spava

Autor: uzkafu

Šta se dešava sa organizmom u trudnoći? Kako se beba razvija? Koliko trudnoća traje? A možda i kako se računaju plodni dani? Verujemo da su ovo najbrojnija pitanja kada se govori o trudnoći, začeću i uopšte napredovanju bebe u majčinoj utrobi. Na neka od njih ćemo pokušati da damo što jednostavniji odgovor, ali najpre da krenemo od samog računanja, jer ono ume dosta da zbuni.

Problem se javlja u računanju koje sprovodi odabrani ginekolog i onog koji verovatno, kao buduća majka, imate u svom ličnom kalendaru. Bitno je da znate da lekari trudnoću započinju da računaju od prvog dana poslednjeg menstrualnog krvarenja, a ne od dana za koji smatrate da je došlo do začeća. Iako ćete samostalno računati od momenta kada je do začeća došlo, tj. kada mislite da se to dogodilo, sam dan je nezgodno izračunati, jer plodni dani traju nekoliko dana pre i dva dana posle ovulacije. Zato se trudnoća računa na način koji lekari uzimaju za početak. Dalje se trudnoca po nedeljama deli u trimestre, tj. posebna tromesečja u kojima se odvijaju faze razvoja bebe, ali i faze promene u majčinom organizmu.

Prvo tromesečje trudnoće

Prvo tromesečje je period od prve do trinaeste nedelje i tome se dodaje još šest dana. Ovo je period kada se trudnoća fizički ne poznaje, ali se dešavaju određene promene u organizmu. Prvi mesec ili prvih pet nedelja trudnoće, ne odaju nikakve simptome. U stvari, ovo je period kada se organizam priprema za trudnoću i prčvršćivanje ploda za matericu. 

Tokom narednog perioda, bebi se formira srce, pa onda polako creva, ušne školjke, nakon drugog meseca srce počinje da kuca. Sav ovaj period, beba je veličine zrna pasulja, a rast stomaka nije izazvan bebinom veličinom, već najčešće nadutošću koja prati drugo stanje. Ono što prvi mesec prati od simptoma jesu jutarnje mučnine, povraćanje, malaksalost, kao najčešći simptomi koji se kod većine trudnica i završavaju krajem prvog trimestra.

Drugo tromesečje trudnoće

Period drugog trimestra obuhvata od 14. do 27. nedelje plus 6 dana. Ovo je period kada je beba veličine do 11cm, težine do 60 grama i u potpunosti je formirana, skelet joj postaje sve čvršći. Ujedno, ovo je najmirniji period trudnoće, stomak počinje postepeno da raste, ali majka se oseća bolje, punija elana i ovo je trimestar gde se najveći deo rizika od pobačaja gubi. Ono šta možete osetiti u ovom periodu jesu udarci bebe koji se prenose kao određeno treperenje, jer veličina bebe ne dozvoljava da to registrujete kao udarac. 

Treće tromesečje

Period od 28. nedelje pa sve do porođaja obuhvata treći i poslednji trimestar. Na njegovom početku beba ima oko 1kg, sposobnost da trepće, ovo je period kada rastu trepavice, kosa, nokti, pa je sve to razlog da se oseća pojačana kiselina u želucu. Beba u ovom periodu već brže dobija na kilaži i rastu, dok žena prati to, pa je stomak sve veći, kao i brojka na vagi. Međutim, ne treba brinuti, jer ta brojka se penje i zbog vode u organizmu, koja se skuplja. Tokom trećeg trimestra je kretanje i svakodnevno funkcionisanje nešto otežanije, sporije, pa je potrebno odmarati i pustiti organizam da obavi sam određene pripreme za porođaj koji se bliži.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana