Uz Kafu logo

Večernja rutina i uspavljivanje deteta – mama zna kako

Dok beba spava

Autor: Milena

Sećate se onih divnih vremena kad je bilo dovoljno okupati i podojiti bebu, otpevati jednu uspavanku pa da ona spava? Sada vaš dvogodišnjak ili trogodišnjak juri po kući i ne dopušta da mu se spavanje pomene, a kamoli da mirno odlazi u krevet. Kako se to dogodilo?

Mnoge mame koje se nađu u ovoj situaciji opisuju ovo stanje kao potpuno odsustvo moći. Dan sa detetom koje po ceo jurca, istražuje, zapitkuje i – jednom rečju, ne staje, u najblažem slučaju se može nazvati aktivnim. Kada padne mrak, sve što jedna mama želi jeste da njen mali radoznalac konačno zaspi da bi mogla završiti sve obaveze koje je čekaju. (Mada u većini slučajeva i sama iscrpljena utone u san čim dotakne jastuk).

Večernja rutina je uvek bolja od vriskanja, plakanja i nervoze i jednog naglog i naredbodanog: „Idemo na spavanje!“ Odlazak u krevet sa osmehom, koji pritom ne iscrpljuje svu vašu snagu je i te kako moguć. Ukoliko ste nekad ranije imali bebin ritual za laku noć koji je delovao, onda je pravo vreme da obnovite gradivo.

Kako da uspostavite male porodične rituale u kojima ćete uživati i vaš mališan i vi? 

Topla kupka kao produžetak igre

Koliko puta ste čuli neku mamu da kaže: „On ne voli da se kupa! Sad je u toj fazi!“ Istina, deca imaju periode kada iz nekog razloga izbegavaju kupanje, međutim, to ne znači da ih nećete kupati ili da svaki odlazak pod tuš mora da bude stres.

Ukoliko se vaše dete zadubljeno igra, slaže kocke ili gleda crtani film, sasvim je sigurno da neće oduševljeno skočiti na vaš poziv: „Kupanje!“ Kada vidite da se približava vreme za kupanje i spavanje, polako navodite dete da završava svoju igru. Pametno odigrano biće i ako napravite od kupanja igru i zabavu. 

Napunite kadicu toplom vodom, napravite penicu sa mehurićima koja je sugurna za decu i donesite igračke. Dovoljno će biti da ubacite par plastičnih šoljica i da zamolite svog veselog trogodišnjaka da vam „posluži kafu ili čaj“. Zabava je zagarantovana.

Kupanje ne mora uvek biti razdragano. Nekad možete iskoristiti ovo vreme za razgovor o danu koji se završio. Jednostavna pitanja poput: „S kim si se igrao u vrtiću danas?“ ili „Šta je najzabavnije što ti se danas dogodilo?“ mogu pokrenuti lavinu odgovora i približiti vašem detetu ideju o odmoru nakon uzbudljivog dana.

Ne postoji ništa tako delotvorno za smirivanje tela od tole vode, a to važi i za male ljude. Ako vaše dete ima suvu kožu, preskočite mehuriće, a koristite sapune bez mirisa. Nakon brisanja mekanim peškirom namažite mekanu dečju kožu blagim losionom. Umirujuća masaža će dodatno opustiti vašeg mališana.  

Neka dete samo izabere pidžamu

Nema ničeg divnijeg od ušuškavanja u mekani krevet dok ste u pamučnoj pidžami. Mama zna najbolje, da, ali dopustite svom detetu da samo izabere pidžamu u kojoj će spavati, svoje ćebence ili igračku. 

Mnogo toga možete olakšati sebi ukoliko se napravite da je dete „šef“, te da ima moć izbora. To ne znači da treba da otvorite ormar i čekate 15 minuta da se ono smisli u čemu će spavati, naravno. Pripremite dve pidžame različitih dezena i ostavite da dete odluči koju će obući. Ukoliko imate posla sa malim tvrdoglavcem kog treba posebno ubeđivati da se obuče – napravite opet zanimljivu igru. Izazovite ga, na primer, da se obuče dok otpevate njegovu omiljenu pesmu ili dok ne zazvoni tajmer na vašem telefonu.

Pored omiljenih crtanih junaka, decu posebno može razgaliti kada nose pidžamu istog dezena kao što je vaša. Kvalitetne pidžame, ali i prijatan donji veš su  odeća za najudobnije spavanje, a kada pritom predstavljaju dodatni izvor zabave za vaše dete zaboravićete  da je odlazak u krevet ikada bio problem.

Ponudite mu laki obrok pre spavanja

Laka večera posle večere, pa još u pidžami?! Svako dete u ovome vidi zabavu. Iskombinujte proteine i ugljene hidrate. Dakle, krekeri i sir, jogurt i žitarice, keks i mleko ili samo mleko, ali izbegavajte šećere. Cilj je da dete spava mirno do doručka, a ne da počne da juri po kući zbog tog iznenadnog naleta energije. Dok užina, popričajte o tome koju priču bi voleo da mu pročitate.

Ne zaboravite pranje zubića

Pranje zuba ume biti prava bitka, zar ne? Mnoge mame dolaze u iskušenje da preskoče pranje zubića svog mališana pred spavanje upravo zbog toga što se uznemiri, razgalami ili rasplače. Međutim, veoma je važno da ne preskačete četkanje zubića pre spavanja. Ono je važnije čak i od juarnjeg. Bakterije se mogu nakupljati noću u ustima i napasti te biserno bele mlečne zubiće. 

Pošto ste vi taj koji mora da obavi posao, jer deca nemaju spretnost da temeljno operu sve zube  do pete godine, pokušajte da i od ove aktivnosti napravite zabavnu igru. Pevajte, brojite, pravite se da tražite zlato, šta god da vam padne na pamet, a radi – istrajavajte u tome. Ukoliko se vaše dete pobuni jednostavno ga podsetite na kućno pravilo: Mi uvek peremo zube noću. Nema potrebe da vičete ili budete strogi. Recite to smirenim ali odlučnim glasom, tako da detetu bude jasno da se ovo pravilo mora ispoštovati.  

Neka svima požele laku noć

Da biste svom detetu olakšali odlazak u njegovu sobu, dopustite mu da kaže laku noć svim važnim ljudima (i stvarima) u svom životu. Može reći laku noć mami ili tati, kućnom ljubimvu, igračkama koje se nalaze u dnevnom boravku, baki ili deki ukoliko živite zajedno, pa čak i mesecu na nebu. 

 

Da se ovo pozdravljanje ne bi pretvorilo u odlaganje odlaska u krevet, već po izlasku iz kupatila, nakon pranja zuba usmerite dete: „Idemo da kažemo laku noć tati, tvojim dinosaurusima, zvezdama i mesecu, a onda čitamo priču.“

Na taj način vaš mališan zna šta sledi i kojim redom i neće isprobavati da to promeni.

Čitajte priču za laku noć

Čitanje priča za laku noć svakako je najlepši deo večernje rutine. Ovo je prilika da vaše dete pokaže još malo svoje nezavisnosti – tako što će odabrati priču koju čitate, objašnjavati vam ilustracije, pokušavati da ponovi neke rečenice ili zapevati, ukoliko ima pesmica u knjizi.

Svake večeri se družite na istom mestu – na krevetu, stolici za ljuljanje, ili gde god da vam je prijatnije i čitajte. Provereno dobre su bajke, kao i knjige sa temom uspavljivanja. Pokušajte da se držite podalje od strašnih priča, posebno onih koje uključuju i čudovišta. Takođe, ne preterajte sa glumom, to radije ostavite za dnevno čitanje. Poenta je da uspavate i opustite svog mališana, a ne da ga dodatno uzbuđujete.

Vaše dete neće uvek želeti da mu pričate ili čitate priču. Umesto toga, ponekad ćemu mnogo više prijati da mu pevate. Možda ćete pevati zajedno nekoliko pesmica ili jednu istu, omiljenu uspavanku. To nije važno, važno je da se dete opusti i oseća sigurno u vašoj blizini. 

I na kraju – poljupci

Nakon što završite poslednju priču ili pesmu, smestite svog mališana u krevet sa njegovom posebnom plišanom igračkom. Ušuškajte ga, uključite noćno svetlo i odvojite par minuta da sednete pored njega i još malo porazgovarate. 

Reci mu da ga volite, poljubite ga i zagrlite, a potom recite laku noć. Jedno kratko „Vidimo se ujutro!“ pre nego što izađete iz sobe trebalo bi da deluje umirujuće. Međutim, ako se ipak uznemiri i plače, recite mu da ćete se vratiti za nekoliko minuta da ga proverite. Obavezno ispunite svoje obećanje. Kada vas ugleda, to će delovati posebno ohrabrujuće i velike su šanse da će brzo zaspati. Onda možete rastopljeno gledati vašeg dremljivog mališana kako tone u san. Nema lepše slike, zar ne? 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana