Uz Kafu logo

Zašto je važan način na koji komuniciramo o seksu

Razonoda

Autor: Velibor Živkov

Naši odnosi sa drugim ljudima uveliko zavise od dobre komunikacije sa njima. Ovo važi za sve vrste odnosa – uključujući i seksualne.

Pojedine teme su nam tabu i komunikacija o njima nam teško pada. O tim temama onda najčešće imamo površna znanja, gajimo zablude, gradimo pretpostavke. Nekada su one tačne, no često nas vode u pogrešnom pravcu. Komunikacija vezana za seks je na vrhu te „tabu“ liste, a evo zašto to treba da se promeni.

Šta podrazumeva komunikacija u seksu?

 Mogli bismo reći da se ona deli ovako:

·         razgovori o seksu pre njega – ovo se odnosi na naše stavove i mišljenja o seksu koje želimo i treba da podelimo sa partnerom pre samog odnosa. Nemamo svi ista mišljenja o ovoj temi. Neki se prema njoj slobodnije odnose, za neke je ona izvor srama. Neki će otvoreno pričati o svojim fantazijama , nekima će biti glupo i da misle svoje misli, a kamoli da ih nekome izgovore. Ipak, ova stavka je mnogo bitna, jer u velikoj meri može da smanji nesporazume u postelji. Na spremnost za ovaj vid komunikacije utiče naše vaspitanje, ali i poverenje koje imamo u partnera.

·         komunikacija tokom samog seksualnog odnosa – ovo se odnosi na sve oni načine kojima tokom samog odnosa pokušavamo da partneru stavimo do znanja šta želimo, a šta ne, šta nam prija, a šta nam baš i ne godi.

Komunikacija tokom seksa može biti verbalna i neverbalna.

Kod verbalne mi rečima kažemo ono što nam je na umu. Ovaj vid razgovora je jasniji, konkretniji, ali mnogi ga vide kao neprijatniji i čini im se uvrnutim da pričaju o tome.

Neverbalna komunikacija se lakše sprovodi, ponekad i nesvesno govorom tela kažemo više nego što bismo rečima rekli. Međutim, njena mana je što može biti i pogrešno protumačena,  jer je manje jasna.

Bilo kako bilo, ovo je aspekt našeg života na kojem valja poraditi.  Pre svega, da bi se o ovome pričalo na adekvatan način koji služi svrsi, bitan je izvor informisanja o seksu. Kako je ovo tema o kojoj se nerado ozbiljno govori, o njoj se uči krišom i iz pogrešnih izvora. Mišljenja o tome kako sve treba da izgleda formiraju nam mediji, filmovi internet, a realnost je često nešto sto se mimoilazi sa tim. Zato je prva stavka dobre komunikacije pravilno informisanje na pravom mestu – sajt gde možete saznati sve o orgazmu.

Zašto je ovo toliko bitno?

Nedostatak komunikacije u seksu i njegove posledice

Ako nema jasne i direktne komunikacije u seksu, onda se ovaj odnos svodi na čitanje misli, preptostavke, zablude ili pak na sebičnu perspektivu. Jasno je da vas sve ovo vodi u jedan lavirint pogrešnih puteva u kojem se ponekad nazire slučajni izlaz, a ponekad je samo u pitanju još jedan ćorsokak. 

Svi se mi razlikujemo telesno i intelektualno i teško je svesti odnos dvoje ljudi na neke uopštene teze o seksu koje smo naučili iz oskudnih školskih lekcija ili iz filmova za odrasle koji često nisu prikaz realnog stanja stvari.

Možda određena poza u seksu izgleda atraktivno, ali je praktično neudobna i bolna.

Možda partner prelazi vaše granice svojim ponašanjem (ili vi njegove). Takav seks ne vodi zadovoljstvu.

Možda muškarac podrazumeva da su on i partnerka na istom nivou erotskog uzbuđenja od starta i očekuje njen vrhunac u isto vreme kad i svoj, a zapravo je najčešće činjenica da ženama treba više vremena i duža predigra nego muškarcima kao i da je ponekad skroz u redu uključiti u odnos i neku seksi igračku kao što su vibratori.

Možda žena misli da se podrazumeva da mora da dožvi orgazam, iako je milion svetlosnih godina daleko od njega, pa reši da ga odglumi kako bi njen partner bio zadovoljan.

Možda on misli da je oralni seks super, ali njoj je to možda pomalo i gadno.

Umesto iskrene komunikacije, ovakav odnos postaje splet laži, neispunjenih očekivanja, nepročitanih misli. Vođenje ljubavi, umesto da bude izvor zadovoljstva, postaje frustracija. Umesto da bude nešto što jedva čekamo da se desi, postaje  nešto što počinjemo da izbegavamo.

Suprotno ovome, važi sledeće…

Bolja komunikacija – bolji seksualni odnosi 

Što jasnije iznesete svoje stavove, misli, želje, strahove vezano za seks, to će oni bolje biti shvaćeni i realizovani. Olakšaćete partneru pokušaje da vas zadovolji i dati mu prečicu do toga. I vama će biti lakše da istom merom uzvratite, kada znate šta partner očekuje od vas.

Kada jasno stavite do znanja šta vam prija, a šta ne, onda je i pravi orgazam lako dostižan. Nema napetosti, nema glume, nema neprijatnog osećaja srama nakon toga. Da i ne govorimo da ovakva otvorenost i poverenje između partnera otvaraju vrata za nova iskustva, nove poze, nove ideje i to uveliko smanjuje rizik dosade u krevetu.

Kako komunicirati o ovome?

Već smo pomenuli da može verbalno i neverbalno.

Fizička komunikacija je ona koju ćete pokazati reakcijom svog tela. Primera radi, pritisak rukom može da znači „još“, dok izvijanje i pomeranje mogu da znače „ne više“. Gledanje u oči može dosta neverbalno da kaže, ali i žmurenje takođe, kao  i način na koji dišete. U ovaj oblik „razgovora“ spada i „pokaži – ne govori“ metoda, gde prosto uzmete stvar u svoje ruke i pokažete šta hoćete, ako je to izvodljivo.

Verbalna usmeravanja su drugi način. Neki ih smatraju „prljavim pričama“, a neki prečicom do orgazma. Kako god bilo, ako hoćete da stignete do nekog cilja, onda treba da informišete partnera gde da dodirne, šta da ne dira, kako da se pomeri.

Naravno, treba da znate i da slušate i da činite partneru ono što on govori, jer seksualna komunikacija treba da je dvosmerna veza, a ne dosadni monolog.

Vidite, postoji način da vaš seksualni život bude deset puta bolji i možete ga odmah primeniti ako do sad niste. Lako je! Ne pokušavajte da čitate misli. Počnite da komunicirate. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Badnji dan i Božić

Badnji dan  Badnji dan se proslavlja 6. januara, dan uoči Božića i ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Warehouse-13: avantura, SF, drama

U poslednje vreme bukvalno sam navučena na seriju koja se davala na kanalu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

“Veliki Getsbi” Skot Ficdžerald

Iako ovaj klasik, pisan dvadesetih godina XX veka, neki smatraju precenjenim, ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

,,Poznanstvo” sa Milenom Pavlović Barili

Pre nekoliko godina obeležen je jubilej stogodišnjice rođenja naše velike ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Sve o vitaminima i mineralima – Vitaminologija, giveaway

 Knjiga “Vitaminologija”  je prva i jedina knjiga na srpskom jeziku iz ...

Autor: uzkafu