fbpx

Uz Kafu logo

Zašto nam kosa sedi?

Nega lica i tela

Autor: UzKafu

Kad se i prva seda vlas pojavi u kosi, obično su majke i bake pričale da je to za sreću! Onda krenu druga, treća… I tako redom. Pitamo se da li je to genetski, nasleđeno od majke ili oca, ili je možda u pitanju stres!

Ovo pitanje se dugo provlačilo u različitim istraživanjima, a zaključak je da postoje faktori u samom organizmu (genetika, hormoni, starost) i spoljašnji faktori koji deluju na organizam (klima, zagađenje, toksini, izloženost nekim hemikalijama). Naime, svaka vlas polazi iz jednog folikula u kome se nalaze ćelije koje se stalno dele. U folikulu se nalaze ćelije(melanociti) koje stvaraju pigment melanin koji daje boju kosi. Vremenom, iscrpljuje se sposobnost ćelija da se dele i stvaraju pigment što može imati dva ishoda: da ćelija opada ili da sedi! Osim toga, u ćeliji počinju da se nagomilavaju štetni produkti metabolizma kao što je H2O2 (vodonik peroksid) koje ona ne može da eliminiše. Vodonik peroksid se nalazi u svakom preparatu za izbeljivanje kose!

Postavlja se pitanje, kada znamo kako i zašto sedi, da li postoji mogućnost da zaustavimo taj process?!

Ne brinite, iz pouzdanih izvora znam da naučnici intenzivno rade na rešavanju ovog problema. Jednog dana ćemo farbati kosu samo da bismo promenile njenu boju a ne da bismo sakrile tragove starenja 😉


Ostavi komentar

avatar
  Pretplati me  
Obavesti o

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Nega lica i tela

Veštačke trepavice – drugačiji način lepljenja

Veštacke trepavice vam mogu odmah po stavljanju dati sjajan glamurozan izgled. ...

Autor: UzKafu

procitaj vise
Pročitaj više

Nega lica i tela

Ah, te divne kovrdže

Frizura je deo nas koji se menja sa dolaskom nove sezone, baš kao i dezeni, ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Nega lica i tela

Oslobodite se mitisera

Predstavljam vam jedan stari i provereni recept za uklanjanje mitisera. Sve ...

Autor: Marina