14 fenomenalnih jela koja morate probati na letovanju u Turskoj
Putovanja
Autor: Velibor Živkov
Turska kuhinja je raznovrsna i beskrajno ukusna. Svi smo čuli za baklave, burek, lokum (ratluk) i dolme, ali Turska ima još mnogo toga da ponudi. Jela od mahunarki, povrća i mesa sa raznim sosovima čine veliki deo bogate riznice turskih delicija. Osim toga, hleb je jedan od najvažnijih činilaca turske kulture – zapravo, Turska nosi titulu najvećeg konzumenta hleba na svetu, gde svaki stanovnik pojede oko 200 kg. hleba godišnje!
Ako je vaš izbor za letovanje 2025. Kušadasi, evo nekih od najboljih turskih specijaliteta koja morate probati na vašem sledećem putovanju u ovu prelepu mediteransku zemlju.
Kahvalti (turski doručak)
Kahvalti je naziv za turski doručak i u bukvalnom prevodu znači “pre kafe”. Turci kahvalti konzumiraju svaki dan i sastavljen je od brojnih jela. Čine ga raznovrsni turski sirevi poput fete ili kasseri sira od ovčijeg i kozijeg mleka, svež hleb obložen susamom koji se kombinuje sa slatkim i slanim namazima, uključujući džem od crnih maslina, trešanja, kajsija ili smokava, jaja i sudžuk – sušena i začinjena goveđa kobasica. Turski doručak ne podrazumeva uvek kafu, ali crni čaj je obavezan.
Mantije
Ovi ukusni zalogaji definitivno su među glavnim zvezdama turske kuhinje. Ovi slasni jastučići izrađuju se od tankog testa, pune se jagnjećim mesom i prelivaju sosevima od karamelizovanog paradajza, smeđeg putera ili jogurta sa belim lukom. Veličina mantija je takođe vrlo bitna – što su mantije koje vam domaćin posluži manje, to ste mu važniji gost.
Baklava
Ova slatka poslastica koja datira iz 8. pre nove ere popularna je u Turskoj, Grčkoj i na Bliskom istoku. Turska baklava je poznata i kao fistikli baklava, ili baklava od pistacija. Ovaj desert se pravi od tankih “filo” kora, fino mlevenih pistaća, putera i sirupa od šećera, vode i limunovog soka. U baklavama se uglavnom uživa ujutru uz šoljicu turske kafe, ili popodne uz crni čaj. Ipak, baklava je više od običnog deserta – takođe se pravi i jede kao deo tradicije tokom svečanih prilika kao što su venčanja i bajramski praznici.
Perdeli pilav
Perdeli pilav više liči na tortu nego na slano jelo. Ovo popularno jelo je aromatična mešavina pirinča, piletine, luka i kikirikija umotana u tanak sloj testa i prelivena bademima ili suvim voćem. Perdeli pilav priprema se u obliku kuglofa, a zatim se servira na kriške. Ova omiljena turska hrana se uglavnom jede tokom Bajrama i drugih praznika.
Šakšuka
Šakšuka je jelo od jaja u sosu od paradajza, maslinovog ulja, paprike, crnog i belog luka, obično začinjeno kimom i biberom. Šakšuka je popularno jelo širom Severne Afrike i Bliskog istoka, može se poslužiti toplo ili hladno, a moguće su i mnoge varijacije osnovnog sosa, različitih začina i slatkoće.
Turski loh
Poznat nadaleko izvan svoje matične zemlje, ratluk je slatki žele sa šećerom i aromatizovan ružinom vodicom. Navodno kreiran od strane poslastičara Hadži Bekir efendije 1776. godine, slatkiš bi bio napravljen od mešavine meda ili sušenog voća pre nego što je rafinisani šećer stigao u Tursku krajem 19. veka. Lokum je čak predstavljen u romanu C.S. Luisa iz 1950. “Lav, veštica i garderober”, gde ga jedan lik smatra toliko ukusnim da izdaje svoju braću i sestre samo da bi dobio više ratluka!
Pijaz
Ova salata od belog pasulja je sveže i jednostavno jelo koje se često služi kao prilog uz meso sa roštilja ili pečeno povrće. Pasulj se kombinuje sa crvenim lukom, paradajzom, belim lukom i peršunom, a neki recepti uključuju i grubo nasečeno meko kuvano jaje.
Meze
Ako želite da probate raznovrsnu tursku hranu, naručite meze. Tursko meze je šarena paleta toplih i hladnih jela, predviđena za grickanje ili kao predjelo uz rakiju. Meze može uključivati masline, prženo povrće, feta sir, punjene dagnje, mariniranu ribu i suhomesnate proizvode. Raznovrsni umaci su takođe važan deo asortimana i najčešće se prave od pasulja, pečene crvene paprika, oraha, slanutka, patlidžana i tahinija.
Dondurma
Da li ste ikada koristili nož i viljušku dok jedete sladoled? E, pa to je uobičajeno za dondurmu! Ovo je sladoled kakav još niste videli. Dondurma se na turskom doslovno prevodi kao „zamrznuto“ ili „zaleđeno“, a poznata je po svojoj gustoj i rastezljivoj teksturi. Tradicionalna dondurma se pravi samo od tri sastojka: kozjeg mleka, salepa (brašno od orhideje) i šećera od cvekle. Za razliku od klasičnog sladoleda ne topi se tako brzo i često ćete ga naći pored baklave.
Dolma
„Dolma“ se prevodi kao „punjenje“, a u Turskoj je dolma često jelo napravljeno od kuvanog povrća punjenog pirinčem i govedinom ili jagnjetinom, koje se obično završi sa limunom pre serviranja. Kada se isti fil umota u list vinove loze, to se zove „sarma“ (obično pogrešno nazvana dolma).
Ćilbir
Jednostavan, ali ukusan, ćilbir je jelo od jaja koje se često jede za doručak. Jaja su poširana i servirana na jogurtu od belog luka, prelivena rastopljenim puterom i začinjena alepskim biberom. To je savršeno jelo za umakanje sa kriškom svežeg hleba. Postoje zapisi o tome da su ćılbir jeli osmanski sultani još u 15. veku.
Kisir
Kisir je začinjena salata napravljena od bulgur pšenice, melase nara, paradajza i peršuna i popularna je širom Turske. Pikantno je, ukusno i čini savršen prilog. Ljudi širom Turske prave kisir za važne događaje i proslave.
Kofte
Kofte, ili kofta, je tursko jelo od mesa. Ćevap se pravi od mlevenog mesa (tradicionalno jagnjećeg mesa), luka, začinskog bilja i začina, povezanih prezlom i jajetom. Uglavnom se servira kao meze, kofte se prati sa mekim, jastučastim somunima ili aromatičnim pilaf pirinčem, uz paradajz sos i jogurt.
Pide
Pide je turski somun poznat širom sveta, koji donekle podseća na neku vrstu turske pice – ali umesto tipičnog kružnog oblika, pide je duguljastog oblika, sa sastojcima poput sira, kobasice, začinjenok mlevenog mesa i spanaća.
Letovanje u Turskoj nije samo prilika za odmor na prelepim plažama i upoznavanje bogate istorije, već i pravo gastronomsko putovanje kroz raznovrsne ukuse i mirise. Od sočnih kebaba i mirisnih začina, preko osvežavajućih meze zalogaja, pa sve do neodoljivih turskih poslastica, turska kuhinja oduševljava svojom širinom i dubinom. Bilo da letujete na Egejskoj ili Mediteranskoj obali, probati lokalne specijalitete jedan je od najboljih načina da doživite autentični duh Turske i sa sobom ponesete mnogo više od običnih uspomena.
Slični postovi


Putovanja
Sarajevo drugi deo
Dobro došli na nastavak putešestvija! Simbolično nazvanog Sarajevo, jer ...
Autor: Jovana


Kafa sa prijateljima, Putovanja
Saint Emilion i francuska ambrozija
Da li vam se desilo da odgledate klip na Yotube-u o nekom srednjevekovnom ...
Autor: uzkafu


Kafa sa prijateljima, Putovanja
Novogodišnje ludilo
"Veju veju pahulje, sneg po staklu šara, stiže Nova godina, a odlazi ...
Autor: uzkafu

Putovanja
Bil Brajson “Ni ovde, ni tamo: Putešestvije po Evropi”
Bil Brajson je još kao mladić, sedamdesetih godina dvadesetog veka, sa ...
Autor: uzkafu

Putovanja
Šoping turizam – Pandorf
Iako su godine sankcija su za nama i u našoj zemlji se može kupiti kvalitetna ...
Autor: Marina