Uz Kafu logo

6 sjajnih fitnes vežbi pomoću kojih ćete doći do izvajanog tela u udobnosti hidromasažne kade

Rekreacija

Autor: Velibor Živkov

Dobro je poznato da je redovna fizička aktivnost neophodna za dobro fizičko i mentalno zdravlje, posebno u današnjem “brzom” vremenu, u kojem je sedentarni način života preuzeo primat. 

Najednostavniji vid fitnesa, koji je svima dostupan, svakako je šetnja i vožnja bicikla, a oni koji žele da dodatno porade na mišićima i kondiciji, najčešće se odlučuju za odlazak u teretanu, ili izgradnju sopstvene vežbaonice kod kuće.

Možda niste znali, ali trening ne mora da bude isključivo znoj i napor, nego i bezbrižna zabava i uživanje, jer možete da ga odradite u hidromasažnoj kadi, ili đakuziju. Zvuči dobro, zar ne?

Iako se hidromasažne kade obično povezuju sa hidroterapijom, relaksacijom i opuštanjem mišića nakon vežbanja i saune, možete uključiti trening snage u vašu rutinu u đakuziju i na taj način izgraditi snažne mišiće, povećati fleksibilnost i doći u fit formu.

U ovom članku ćemo vas uputiti na koje vežbe treba da se fokusirate, dok topli mehurići “izviru” pored vas, pojačavajući užitak. 

Vežbe otpornosti u vodi

Poznato je da vežbanje u vodi ima blagotvoran uticaj na ljudsko telo, posebno ukoliko se oporavljate od operacije, ili povrede, jer smanjuje pritisak na zglobove i omogućava veću pokretljivost. Primenjuje se u brojnim banjama, međutim, ovakav tip treninga pozitivno će uticati i na potpuno zdravu osobu, jer možete da iskoristite prirodni otpor vode u svoju korist.

Pored smanjenja uticaja na zglobove, voda istovremeno stvara i izazovan otpor za vaše mišiće. Uobičajene vežbe u hidromasažnoj kadi uključuju “udarce” nogama, podvodne čučnjeve, sklekove u vodi i trbušnjake.

Jednostavno se opustite u đakuziju i izvodite ove vežbe kao na suvom. Ukoliko nemate dovoljno velik budžet da napravite hidromasažnu kadu u svom domu, problem ćete lako rešiti ako posetite spa sa đakuzijem u Novom Sadu.

Vežbe istezanja 

Usled temperatute vode, đakuzi nam pruža jedinstvenu priliku da bezbolno odradimo odlične vežbe istezanja, kojima ćemo povećati fleksibilnost, pošto će toplota raditi u našu korist.

Ubacite u vašu trening rutinu istezanje nogu u sedećem položaju, rotacione pokrete ramenima i rotaciju kičme, kako biste povećali opseg pokreta i poradili na opštoj fleksibilnosti tela.

Naravno, poput zagrevanja na suvom, obratite pažnju da ove vežbe izvodite polako i postepeno, kako biste izbegli mogućnost povrede.

Trening ravnoteže i stabilnosti

Kao što smo već naglasili, blagodet tople vode u hidromasažnoj kadi utiče na opuštanje napetih mišića i omogućava bolju stabilnost čitavog tela.

Poradite na dobroj formi tako što ćete stajati na jednoj nozi, uz smanjen pritisak na kolena, vežbajte hodanje na prstima i petama, kao i podizanje kolena – time značajno poboljšavate ravnotežu, a istovremeno radite na mišićima jezgra.

Posebno ukoliko se nalazite u srednjem, ili starijem životnom dobu, ili se vraćate iz povrede, ove vežbe će vam pomoći u sprečavanju mogućnosti pada, a generalno ćete poboljšati i stabilnost čitavog tela.

Trening  sa tegovima i elastičnim trakama u vodi

Ukoliko su prethodne vežbe nedovoljno izazovne za vas, zašto ne biste u svoju trening rutinu ubacili bučice, rusko zvono i elastične trake za vežbanje? Opet ćete koristiti otpor vode u svoju korist, dok budete pumpali svoje mišiće i radite trening snage među mehurićima.

Naravno, prethodno morate da proverite da vaša fitnes oprema može da pretrpi uticaj hemikalija koje se koriste prilikom dezinfekcije u hidromsažnim kadama, poput hlora, a ukoliko ste u mogućnosti, koristite tegove koji su posebno dizajnirani za upotrebu u vodi.

Takođe, elestične trake, koje pružaju dodatni otpor, mogu se efikasno koristiti u đakuziju, jer sa njima možete raditi širok spektar vežbi, kojima ćete ciljati određene grupe mišića i tako stvoriti savršen torzo.

Vežbe izdržljivosti i kardio trening

Svi znamo da se pravi kardio trening radi na traci za trčanje, ali i u hidromsažnoj kadi možete poraditi na vežbama izdržljivosti, uz koje će vam srce zakucati brže. Samim time, učinićete i odličnu stvar za sopstvenu kondiciju.

Predlažemo vam da u fitnes rutinu u đakuziju uključite već pomenute “udarce” nogama, visoko podizanje kolena u brzom ritmu, ali i kombinaciju hodanja i džogiranja u mestu – otpor vode će ponovo učiniti svoje i pružiti vam dodatni izazov.

Pilates i joga u vodi

Pilates i joga su sve popularniji vid fitnesa danas, koji može da se prilagodi različitom godištu i stepenu fizičke spreme vežbača, a zašto ne biste isprobali vodenu varijantu?

Tako će, pored navedenih vežbi, vaš trening postati još struktuiraniji, a ovakav oblik vežbanja  kombinuje prednosti otpora vode, sa standardnim pokretima koji se praktikuju na pilatesu i jogi.

U brojnim gradovima nudi se mogućnost ovakvog treninga, koji se fokusira na povećanje snage, izdržljivosti i fleksibilnosti, a pritom podiže i svest o vašem telu, pa ima i svojevrsnu obrazovnu ulogu, pored toga što pruža izazovnu i okrepljujuću vežbu.

Zaključak 

Za bilo koji od navedenih treninga da se odlučite, sasvim sigurno će uticati na poboljšanje opšteg psihofizičkog stanja organizma i rezultirati boljom kondicijom. Naravno, ukoliko imate bilo kakvih zdravstvenih problema, ili ograničenja, poželjno bi bilo da se konsultujete sa svojim lekarom, pre nego što započnete sa vežbanjem.

U svakom slučaju, ukoliko imate, ili planirate da nabavite hidromasažnu kadu, znajte da će poslužiti za više od uživanja sa prijateljima, jer možete na bezbedan, i ne previše naporan način, doći do izvajanog tela, putem vežbi izdržljivosti i snage, kojim ćete se “pohvaliti” na plaži.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Rekreacija, Za bolji dan

Saveti za vežbanje kod kuće

Mnoge od nas iz različitih razloga više vole da vežbaju kod kuće nego da ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Rekreacija

Šta obući za 1. maj?!

Svake godine spremanje za prvi maj počinje već nekoliko dana pre samog ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Rekreacija, Zanimljivosti

10 minuta vežbanja za vitak struk

Evo jednog zabavnog vežbanja kojim možete da povećate kondiciju, vežbate ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Rekreacija, Za bolji dan, Zanimljivosti

Vežbajte uz omiljenu muziku

Vežbanje ujutru može da vam pomogne da se razbudite bolje od šoljice kafe. ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Rekreacija, Za bolji dan

Oslobodite se viška tečnosti iz organizma

Sve je počelo ovog proleća, kada sam, po stoti put, krenula u borbu protiv ...

Autor: Marina