Uz Kafu logo

Berlin: imaginarna šetnja

Putovanja

Autor: uzkafu

reichstag-berlinEvo jedne imaginarne šetnje i upoznavanje lokaliteta koje svakako treba videti: Tiergarten (ogroman park u samom centru Berlina, koji je meni više nalik šumi nego parkovima na koje sam navikla), statua Slobode(nalazi se u centralnom delu parka na kružnom toku), Branderbuška kapija (naći ćete je ako od statue Slobode nastavite do kraja ulice 17. juna), Rajstag (parlament sa velelepnom staklenom kupolom udaljena 2 minuta od kapije), spomenik palim Jevrejima Evrope( takođe, 2 minuta udaljen od kapije). Ovo je jedna od stvari koje su mene oduševile. Spomenik se sastoji od blokova u obliku pravougaonika uspravljenih i položenih na terenu različite visine zbog čega imate utisak da se blokovi talasaju pred vašim očima. Doživljaj kada šetati među njima toplo preporučujem.), ulica Unter den Liden(kojom ćete neprimetno zakoračiti u istočni Berlin), muzej voštanih figura madam Tiso(na samom početku ulice), niz starih i lepih zdanja koje ćete pronaći usput (posebno Humbolt univerzitet, Opera), Humbolt kocka (moderna građevina u obliku osmougaonika na čijem se krovu nalazi lep restoran i pogled na okolinu),Berlinska katedrala (na kraju Unter den Lidena), ostrvo muzeja (4 muzeja od kojih morate videti Pergamon sa vratima boginje Ištar i ulazom u hram grada Pergamona u originalnoj veličini!!! Tu je i Neues museum u kome vas čeka čuvena glava egipatske kraljice Nefertiti koju možete videti u svakoj istoriji umetnosti. Cena karte za oba muzeja je 14e).

humboldt-boxAko nastavite dalje ugledaćete čuveni televizijski toranj, a iza njega Aleksandar plac. Aleksandar plac je ogroman trg na kome su, iz perioda za i posle Drugog svetskog rata, ostale jedino sačuvane dve stvari u originalu: fontana i sat koji pokazuje vreme i dane u mesecu. Dok ste blizu Berlinske katedrale nemojte propustiti posetu maloj četvrti nazvanoj Nikola četvrt gde se nalazi prelepa stara crkva i uske kaldrmisane ulice. Ako želite da pobegnete od modernog grada obavezno popijte kafu u restoranu pored rukavca reke Špre i uživajte u pogledu na katedralu! Obratite pažnju i na velelepnu zgradu skupštine, Rothaus, tj. zgradu crvenih cigala. Dve – tri autobuske stanice dalje od katedrale nalazi se Nova sinagoga- ogromno arhitektonsko delo koje želi da ukaže da danas Berlin prihvata sve razlika među ljudima, što verske što nacionalne. Da naglasi da ovaj grad nije niti će više biti ono što je predstavljao za vreme Hitlerovog režima.

bulevar-slavnihU blizini Branderbuške kapije je i čuveni Postdamer plac, trg koga krasi staklena moderna zgrada Sony centra, bulevar slavnih(na kome ćete pronaći utisnute zvezde nemačkih glumaca, baš kao da se nalazite u Njujorku), ogromnu žirafu napravljenu od lego kockica, muzej filma. Sa strane parka Tiergratena suprotno Branderbuškoj kapiji nalazi se jedan od najsatrijih zoloških vrtova u Evropi. Obavezno prošetajte parkovima koje vam on nudi. Nećete imati utisak da ste u zološkom vrtu jer će vas okružiti jak mirs cveća, uživaćete na malim mostovima kojima prelazite jezerca. Cena karte za vrt je 17e, ali ako prethodno odete do Humbolt kocke i dobijete knjižicu u kojoj su kuponi za različite popuste, ući ćete u vrt uštedevši 20%! U okolini Zološkog parka je i ulica Kurfurstendam u kojoj ćete naći mnoge nama poznate radnje : H&M, Berska, C&A… U robnoj kući skraćeno nazvanoj KeDeWe možete videti odeću, obući, parfeme i torbe najpoznatijih svetskih dizajnera. Tu nije nikavo čudo naći torbu koja košta 1.400e i u slobodnom je pristupu. Naravno, u ovoj ulici je i meni nezaobilazni Hard rock cafe! Ko voli kraljevska zdanja neka se prošeta i do dvorca Šarlotenburg udaljenog od zološkog vrta nekih desetak metro stanica. Cena ulaznice oko 15e.

istocna-galerijaMoj savet vam je i da nikako ne zaobiđete čuvenu Istočnu galeriju, jedini sačuvani deo Berlinskog zida u dužini od par kilometara. Zid je danas nosilac savremene umetnosti. Iako dominiraju slike mira negde će vam u očima podrhtavati zastrašujuća slika odvojenih ljudi gvozdenom zavesom. Posetite i granični prelaz Ček point Čarli na kome je ostala sačuvana originalna kućica gde su boravili vojnici.

Moj savet: posetite Berlin. Pokušajte da uživate u gradu prepunom istorije, ogromnih ulica, zelenih parkova-šuma i pesmi ptičica koje možete čuti čak i prilikom prolaska glavnim saobraćajnicama. :biggrin:


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
BOBA Gallery
11 godine ranije

Berlin je grad koji zivi 24/7. Sve preporuke da se poseti taj grad.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Sarajevo drugi deo

Dobro došli na nastavak putešestvija! Simbolično  nazvanog Sarajevo, jer ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Saint Emilion i francuska ambrozija

Da li vam se desilo da odgledate klip na Yotube-u o nekom srednjevekovnom ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Novogodišnje ludilo

"Veju veju pahulje, sneg po staklu šara, stiže Nova godina, a odlazi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Bil Brajson “Ni ovde, ni tamo: Putešestvije po Evropi”

Bil Brajson je još kao mladić, sedamdesetih godina dvadesetog veka, sa ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Šoping turizam – Pandorf

Iako su godine sankcija su za nama i u našoj zemlji se može kupiti kvalitetna ...

Autor: Marina