Uz Kafu logo

Dragulj Slovačke

PutovanjaZanimljivosti

Autor: uzkafu

Kao drugi grad po veličini u Slovačkoj, sa svojih 240 000 stanovnika, veoma blizu mađarske granice, Košice ima svoj miran, otmeni zivot, daleko od vrtoglavice juga i hladnoće severa Evrope. Ovaj grad ima svoja dva bisera – velelepnu gotsku katedralu ‘’Sv. Elizabete’’ – Dóm svätej Alžbety, najveću crkvu Slovačke i jednu od ubedljivih primera tadašnje gotske Evrope i zgradu Državnog pozorišta Štátne divadlo Košice sa velikom romantičnom gradskom fontanom.

KosiceCenter2

Srednjovekovna Katedrala Sv. Elizabete je izgradjena u visokom gotskom stilu izmedju 1378 i 1508, dok je zgrada pozorišta u neo-baroknom stilu nastala 1879. Unutrašnjost pozorišta je bogato ukrašena ornametnima, a svod pozorišne sale oslikan detaljima iz Šekspirovih tragedija Otelo, Romeo i Julija, Kralj Lir i San letnje noći. Pozorište je i mesto glamurozne završne večeri festivala Godlen BeggarZlatý žobrákje – medjunarodnog festivala lokalnih tv stanica koji je svakog juna u Košicama. Festival je 1995 počeo sa radom sa ciljem da proslavi, popularizuje i pomogne evropsku lokalnu TV produkciju.

KosiceCenter

Centar grada je presečen tramvajskom prugom i okićen luksuznim cvetnim balkonima. Glavna ulica- Hlavná ulica je riznica aristokratskih palata, crkvi i očuvanih starih ‘narodskih’ kuća sa pešačkom zonom, mnogo kafe barova, elegantnih restorana sa prigušenom muzikom i ponekim uličnim sviračem.

kosice_4

Vikendom, tek venčani parovi, bez velike pompe i po nepisanom pravilu, se fotografišu ispred katedrale i pozorišne fontane, a na klupama su mnogobrojni čitači. Imate utisak da je grad prepun obožavalaca dobre knjige! Slovaci su inače narod koje karakteriše elegancija i prefinjen stil oblačenja, a jezik je veoma sličan našem tako da vam prevod sigurno nije potreban, pa čak ni džepni rečnik!


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
Jelena
12 godine ranije

Bas lepo izgleda. Obozavam ovakve gradice. Kroz Slovacku sam samo prosla kada sam isla za Prag, ali vidim da cu morati da je ispostujem i kao ciljnu destinaciju. Super tekst!

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Sarajevo drugi deo

Dobro došli na nastavak putešestvija! Simbolično  nazvanog Sarajevo, jer ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Saint Emilion i francuska ambrozija

Da li vam se desilo da odgledate klip na Yotube-u o nekom srednjevekovnom ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Novogodišnje ludilo

"Veju veju pahulje, sneg po staklu šara, stiže Nova godina, a odlazi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Bil Brajson “Ni ovde, ni tamo: Putešestvije po Evropi”

Bil Brajson je još kao mladić, sedamdesetih godina dvadesetog veka, sa ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Šoping turizam – Pandorf

Iako su godine sankcija su za nama i u našoj zemlji se može kupiti kvalitetna ...

Autor: Marina