Uz Kafu logo

Jagodina – razglednica grada

Kafa sa prijateljima

Autor: Jovana

Kako je nastala

Između VII i IX veka na teritoriji današnje  Jagodine formirana su prva slovenska  naselja. Župe, koje su predstavljale veće  plemenske zajednice formirane u periodu od  IX do XI veka. Pod velikim Županom  Stefanom Nemanjom, 1138. godine  priključeni su Srbiji župe Belica, Levač, a podređene su žičkoj eparhiji pod kraljem Stefanom Prvovenčanim 1219. Župa Belica teritorijalno odgovara opštini Jagodina.

Prvi sačuvani pisani spomenik u kome se pominje nekadašnje ime Jagodna, kasnije Jagodina (jagodina po legendi od biljke jagode ili po devojci Jagodi) predstavlja razrešnica koju je dvorska kancelarija Despota Stefana Lazarevića dala dubrovčaninu Živulinu Stanišiću, kada mu je prestala carinska služba u Srbiji. Razrešnica je napisana 15. jula 1399. godine u Jagodini. Ovaj dokument svedoči da je na mestu današnje Jagodine, postojalo za to vreme razvijeno naseljeno mesto.

Današnja Jagodina je nosila ime Jagodina do završetka II svetskog rata. Kada je 22. septembra 1946. godine povodom stogodišnjice rođenja Svetozara Markovića (1846-1875. godine), dobila ime  Svetozarevo. 1992. godine, na referendumu su se građani izjasnili da se gradu vrati stari naziv Jagodina.

Kulturno-istorijsko bogatstvo

Hram Svetih apostola Petra i Pavla

Hram se nalazi u centru grada. Podignut je 29. juna po starom kalendaru 1889. godine. Pripada čistom srpsko-vizantijskom stilu. Zvonik crkve je visok 35 metara i na njemu se nalazi 5 zvona. Reflektori koji osvetljavaju hram dodatno doprinose lepoti ovog spomenika.

 

 

 

Hram Arhangela Mihajla

Crkva je posvećena svetom arhangelu Mihajlu a u narodu je poznata kao “stara crkva”.
Crkvu je podigao knez Miloš Obrenović. Gradnja je počela 1818. god. na kraju varoši da bi bila što dalje od gradske buke i očiju Turaka (Jagodina je tada bila pod Turskom vlašcu), ili je možda knez Miloš hteo da pokaže u kom pravcu treba širiti i izgrađivati Jagodinu. Visina joj je 10m i ima troje vrata. Od kojih su glavna ona na zapadu 2,70 sa 1,80 metara sa pervazom – rogastovom od kamena. Pred glavnim ulaznim vratima, nalazi se jedna velika bela mermerna ploča sa trima rozetama u plitkom reljefu, za koju se zna da je tu doneta i postavljena posle rušenja jagodinske džamije 1926. godine.

 

Zavičajni muzej

Muzej je osnovan rešenjem Narodnog Odbora 30.09.1954. godine, sa zadatkom da prikuplja pokretnu muzejsku građu.
Sastoji se iz pet odeljenja: arheološko, prirodnjačko, istorijsko, umetničko i etnološko. Muzej je poznat po praistorijskoj zbirci Arheologija neolita od 6000 god. p.n.e. do novog doba. Najpoznatiji eksponati su: antropomorfna statueta “Majka sa detetom“ sa lokaliteta u Drenovcu kod Paraćina, kao i figura “Statueta Moravka“.

 

 

Muzej naivne umetnosti

Muzej je smešten u zgradi sagrađenoj 1929. godine. Do 1985. godine radio je kao Galerija, a od tada prerasta u Muzej naivne umetnosti. Danas muzej poseduje bogatu zbirku od 2000 dela, ogromnu, stručno obrađenu dokumentaciju, kao i bogat izložbeni materijal. Muzejska postavka sadrži oko 200 dela, u tri nivoa. U muzeju se organizuju i likovne manifestacije: Bijenale naivne umetnosti od 1981. godine i Kolonija naivne umetnosti od 1984. godine. Od 2002. godine Muzej je matična ustanova za sve muzeje slične orijentacije u Srbiji.

 

Manastir Jošanica

Manastir Jošanica nalazi se na 10 km zapadno od Jagodine ispod sela Prnjavora, sa leve stane Jošaničke reke, na lepom i ravnom mestu između brda Čukare i Ravnog gaja u podnožju Crnog Vrha. Nekada je ovaj predeo bio pod šumom ali sada je to veoma pitom i lep kraj.
Hram manastira Jošanica posvećen je sv. ocu Nikolaju, a narodni sabor se okupljao o Cvetima, Velikoj Gospojini i “Mladom sv. Nikoli”. Današnji hram je posle većeg oštećenja obnovljen 1786. godine sa izvesnim kasnijim dograđivanjima. To je istovremeno i prvi pisani podatak o manastiru Jošanica.

 

Zabava-turizam-rekreacija

 

Gradski park Đurđevo brdo

Park je pod zaštitom kao značajno prirodno dobro i svrstava se u III kategoriju zaštite kao spomenik prirode-botanički. Površina parka je 5, 35 ha, a samo izletište poznato kao “Aračlijski potok” karakteriše gusta listopadna i zimzelena šuma, sa nekoliko prirodnih česama, stazama za šetnju, popularnim restoranom, kao i letnjom pozornicom na kojoj se održavaju razne kulturne manifestacije.

 

 

ZOO vrt

Jagodinski zoo vrt, jedini koji se nalazi južno od Beograda, otvoren je 2006. godine, prostire se na površini od 2,2 hektara i trenutno u njemu zivi pedesetak životinjskih vrsta.
Beleži izuzetnu posećenost, posebno je interesantan najmlađima, pa su ekskurzije osnovaca veoma česte.

 

 

 

Aqua park

Aqua Park u Jagodini nalazi se u najlepšem delu grada u okviru sportsko turističkog kompleksa potok ”Đurđevo brdo”. Sadrži 6 bazena za sportske i rekreativne aktivnosti sa vodenim atrakcijama za decu i sistem tobogana ukupne dužine oko 400 metara. Olimpijski bazen je opremljen za održavanje plivačkih i vaterpolo takmičenja po FINA propisima. Ceo Aqua park osvetljen je reflektorima za održavanje noćnih sportskih i kulturnio – zabavnih manifestacija.

Cene ulaznica:
Odrasli – 400 din. Deca do 12 godina – 200 din.

 

Muzej voštanih figura

Muzej Voštanih figura je otvoren 29. aprila 2008. godine. Muzej je jedan od šest muzeja u Evropi a prvi u Srbiji sa likovima domaće istorije. Muzej se prostire na 450 m2 i ima 29 figura u stalnoj postavci. Donator je profesor Vladimir Tomčić iz Beograda, a autori atelje porodice Radović.

Cene ulaznica:
Odrasli – 150 dinara
Deca do 12 godina – 100 dinara
Za organizovane grupe – 100 dinara

 

Jovanča Micić

Jovanča Micić, trgovac iz Jagodine, osvaja prvu nagradu na stranoj lutriji put oko sveta. Nakon pompeznog oproštaja Jovanča polazi na dugo putovanje. Put ga vodi najpre u Budimpeštu u kojoj upoznaje lepu Mađaricu Julišku i Crnogorca s drvenom nogom koji će postati njegovi neizbežni saputnici. Jovanča pristaje da povede na put i Juliškinog verenika pljačkaša obučenog u tursku odeću, a malo kasnije ipak uspeva da ih se otrese i odlazi sam u SAD, gde na Divljem Zapadu upoznaje prave kauboje. Tokom pljačke voza, Jovanča uspeva da sredi vođu bande a u gradu ga dočekuju kao heroja. Ubrzo mu se ponovo pridružuju Juliška i njen verenik, te zajedno isplovljavaju i nastavljaju put oko sveta.
Svoj dalji život ovaj lik nastavlja kroz nagradu statueta Jovanča Micić, na tradicionalnom jagodinskom festivalu Dani komedije, kao nagrada za najsmešniju predstavu na festivalu. Duh legendarnog lika gazda Jovanče postoji i u čuvenom jagodinskom restoranu pod ovim imenom, koji bi obavezno trebao da poseti svako ko se nadje u Jagodini.

Uz čuvene reči Jovanče Micića : “Ceo svet obidjoh, al’ k’o Jagodinu nigde ne nađoh”!

DOBRO DOŠLI!!!!!!!


Pretplati me
Obavesti o
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Marija
12 godine ranije

Moje rodno mesto! :biggrin:

Jovana
Jovana
12 godine ranije
Reply to  Marija

Svuda podji, kuci dodji!!!!!!! 😉

Marko
Marko
12 godine ranije

Bravo, lepo prikazano! 🙂 Jagodina u <3

Jovana
Jovana
12 godine ranije
Reply to  Marko

Hvala! Drago mi je da Vam se svidja!

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana