Uz Kafu logo

Kako da brzo i lako naučite strani jezik i da li je to moguće

Kafa sa prijateljima

Autor: uzkafu

Učenje stranog jezika je uvek dobra odluka. Bez obzira na godine, zanimanje, porodično status ili životne okolnosti, danas svako ko hoće može da uči strani jezik. Nova tehnologija omogućila nam je ne samo učenje na daljinu i u bilo koje doba, već i brojne aplikacije koje nam pomažu da savladamo neki jezik. Međutim, samo od pojedinačnog zalaganja zavisi i da li su te aplikacije dobro iskorišćene ili nisu. Najvažnije što treba da znate je da je trud tokom učenja neizostavan. Postići ćete rezultate u učenju jezika srazmerno trudu i vremenu koje posvećujete sticanju znanja. 

Ali iako je važno da učite redovno i da ne preskačete neke lekcije, postoje određeni trikovi koji vam mogu pomoći da jezik savladate brže i efikasnije. Ne radi se o nekoj magiji i prevari, već o logičnom i prirodnom načinu učenja stranog jezika. Pročitajte u nastavku savete onih koji su uspeli da novi jezik usvoje brže i lakše, zahvaljujući snalažljivosti i promeni načina razmišljanja. 

Razgovarajte sa izvornim govornicima 

Učenje novog jezika svima deluje pomalo zastrašujuće. Uglavnom je to zbog grešaka u govoru koje su nekada banalne i pomalo smešne, a nekada su sasvim razumljive. Ali zapamtite da se svaki strani jezik najbolje uči kroz živu reč, odnosno kroz komunikaciju. Ako nekada imate priliku da razgovarate sa izvornim govornikom jezika koji učite, ne propustite je. Umesto što samo čitate i pišete određene reči, najbolje bi bilo da slušate kako ih izgovaraju izvorni govornici i da ih kasnije ponavljate. 

U svakom jeziku postoje specifični glasovi čiji se izgovor najlakše savladava kroz vežbu i često slušanje. Ako nemate relevantne kontakte za učenje jezika, savladavaćete ga teže i nikada nećete uspeti da uđete u njegovu suštinu. 

Fokusirajte se na najčešće fraze

Ako ste čuli za Pareto princip i njime se nekada vodili, onda znate da većina stvari u životu nije ravnomerno raspoređena. Otprilike 20% uzroka dovodi do 80% posledica. Ova teorija primenjuje se u mnogim oblastima posla i života pa bi se mogla primeniti i na učenje jezika. To znači da sa 20% znanja određenih najčešćih fraza, možete i da komunicirate na stranom jeziku u većini situacija. 

Kada se fokusirate na fraze koje se najčešće koriste u jeziku koji savladavate, ubrzaćete proces učenja. Potrudite se da se ove fraze odnose na oblast kojim se bavite ili na vaš stil života. Tako ćete lakše komunicirati u svakodnevnim životnim situacijama, a u isto vreme ćete savladavati i nove reči i izraze. 

Kada često razgovarate na stranom jeziku, usvajanje gramatičkih i stilskih pravila dolaziće prirodno. Nećete ni primetiti kada ste naučili neke jezičke izraze, a već ćete biti spremni za savladavanje novih. 

Ne preterujte sa učenjem 

Iako zvuči čudno kada kažemo da neko može da pretera sa učenjem stranog jezika, verujte da je tačno. Ako znate za ono nepisano pravilo da se ne uči noć pre ispita, onda znate i da ne treba da se opterećujete i da non-stop učite jezik. 

Kada svoj mozak prepunite informacijama, novim terminima, novim rečima i pravilima, može da dođe do prezasićenja. Nećete više uživati u učenju jezika i svaku novu lekciju dočekivaćete sa opterećenjem. 

Biće vam lakše i lepše da nastavite učenje kada napravite malu pauzu uz svoj omiljeni hobi. Radite nešto što nema veze sa jezikom koji učite i videćete da vam se povratak lekcijama prijati i da ćete ih savladavati sa lakoćom. 

Dajte prednost reči – ne tačnosti

Kada učite novi jezik, tačnost ne treba da vam bude presudna. U stvari, tačnost je važna kada planirate da pišete eseje i da sklapate važne poslovne saradnje na nekom stranom jeziku. Ali ako je u prvom planu komunikacija i razumevanje, onda prednost treba da date rečima. Važnije je da se u trenutku setite prave reči i da je izgovorite, nego da znate kako se piše i u kojim oblicima se upotrebljava. 

Kada je tačnost jezika u pitanju, kursevi jezika koje nudi Institut za strane jezike su bez konkurencije. Ovde ćete pronaći predavače koji strane jezike govore i tačno i tečno i koji će vam na pravi način preneti znanje. 

Učite više od jezika 

Šta mislite, zašto studenti stranih jezika odlaze u zemlje čiji jezik studiraju i tamo najviše nauče? Nije to samo zbog govora, već i zbog duha određene zemlje. Sve dok ne shvatite kako jedan narod funkcinoniše, kakvim tempom živi, na koji način komunicira i kakva je njegova istorija, nećete dobro razumeti ni njegov jezik. Zato se uvektrudite da upoznajete i karakteristike zemlje čiji jezik učite. Uđite u duh naroda, saživite se sa njegovom prošlošću, saznajte šta je specifično za njegove stanovnike. 

Na ovaj način ćete otkriti specifičnosti temperamenta jednog naroda i možda ćete potpuno promeniti pristup učenju njegovog jezika. 

Danas možete brzo i lako mnogo toga da saznate o jednoj zemlji i njenim specifičnostima. Ne propustite ovu veliku prednost 21. veka i iskoristite svaku priliku da naučite nešto novo.  


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana