Uz Kafu logo

Kaktusi – egzotične bodljice za kolekcionare

Zanimljivosti

Autor: Velibor Živkov

U svetu u kojem priroda postavlja nepredvidive izazove, postoje retki dragulji koji su se izdigli kao pravi majstori prilagođavanja. Kroz vekove borbe za opstanak u različitim ekstremnim uslovima, pojedine biljne vrste su pronašle svoj način da očaraju i zadive svojom jedinstvenom lepotom i otpornošću. U srcu tih priča o preživljavanju, kaktusi se ističu kao prava remek-dela evolucije.

Njihova neverovatna izdržljivost u ekstremnim uslovima pustinje osvaja srca kolekcionara širom sveta.

Ove neobične bodljikave biljke, čuvaju tajne surovih uslova i pružaju nam uvid u fascinantni svet prirodne selekcije. Njihova sposobnost da skladište vodu u vlastitim tkivima, omogućava im da prežive dugotrajne periode suše, čineći ih pravim simbolima istrajnosti. Ovo su biljke koje su se uspele prilagoditi tamo gde većina drugih bića ne bi opstala ni za trenutak.

I dok mnogi kolekcionari pronalaze svoju strast u raznim umetničkim delima, neki su se okrenuli ovim tajanstvenim ježićima. Njihova privlačnost leži u njihovoj neobičnoj lepoti. U njihovim bodljama i nežnim cvetovima, krije se priča o istrajnosti i čudu koje očarava.

U nastavku ovog članka, upustićemo se u čarobni svet kaktusa i istražiti neke od neverovatnih vrsta ovih dragulja.  Svaki od ovih kaktusa nosi svoju jedinstvenu priču i lepotu koja nas podseća na nepresušnu snagu prirode. Uz dovoljno sunčeve svetlosti i povremeno zalivanje, bićete nagrađeni prelepim cvetovima kada dođe pravo vreme.

Hajde da saznamo šta ove čupavce čini tako posebnim među mnoštvom drugih vrsta.

Echinocactus grusonii

Sa svojim jedinstvenim, globusastim oblikom, ovaj kaktus se ističe na prvi pogled. Veoma sporo raste i donosi prelepe žute cvetove pod obiljem sunca. Popularno nazvan “svekrvin jastuk”, ovaj kaktus zahteva mnogo sunčeve svetlosti, ali malo vode. Zalivanje svaka dva do tri meseca je dovoljno. Često se gaji kao kućna biljka iako retko cveta u unutrašnjem okruženju. Ako se drže idealni uslovi, a biljka ima bar 15 godina, moguće je da i u unutrašnjem prostoru procveta u proleće ili leto.

U mladosti je gotovo savršeno okruglog oblika, ali kako raste, može se razvući, stoga njegov oblik postaje više ovalan nego kružan. Kao i većina kaktusa, ključ uspeha u zatvorenom prostoru je pravilna drenaža umesto potpunog isušivanja. Zrela biljka može da postigne značajne dimenzije (do 6 stopa visine), čime postaje i značajno skuplja.

Cephalocereus senilis

Izuzetno neobičan kaktus je postao omiljeni izbor za unutrašnje prostorije zbog svoje atraktivne bele kose. Ona se javlja samo na mladim biljkama i postepeno nestaje kako biljka raste. Ispod dlakavog spoljnog sloja rastu oštre tvrde bodlje. Zbog čupave bele kose koja pokriva cevasti oblik kaktusa, dobio je nadimak “starac” kaktus.

Kada se posadi napolju, možda ćete morati čekati barem 10 godina da starac kaktus procveta. Tokom tog vremena, može izgubiti deo svoje karakteristične beličaste vunene kose, ali će i dalje proizvesti šarene cvetove u žutoj, crvenoj ili beloj boji. Da biste postigli najbolje rezultate, zasadite ovog dekicu tamo gde će biti izložen obilju sunca i u dobro dreniranom zemljištu.

Melocactus matanzanus

Ovaj kaktus je prepoznatljiv po crvenom ili belom cephaliumu koji izlazi iz vrha, dajući mu izgled turske kape. Cephalium je bodljikava grupa areola koja proizvodi cvetove i plodove. Može narasti do tri stope visine i razvija se tek kada kaktus dostigne zrelost. Kada cephalium napokon iznikne, unutar njega se pojavljuju mali ružičasti cvetovi, a plodovi su voskasti i tubularni.

Umereno zahtevni za gajenje zbog specifičnih potreba, pa su bolji izbor za iskusne uzgajivače kaktusa. Vole puno svetla, dosta vode (ali izbegavajte da stoje u vodi, jer koren može istruliti) i temperaturu preko 20 stepeni.

Discocactus horstii

Discocactus horstii je mali kaktus neverovatno šarmantanog izgleda. Njegovo telo je ravnog oblika, gotovo kao da je spljoštena loptica, s posebnom pločicom na vrhu koja izgleda poput malog šešira. Iz te pločice se pojavljuju cvetovi. 

Uzgoj ovog kaktusa nije sasvim jednostavan – treba mu pružiti posebnu pažnju da bi procvetao u svojoj punoj raskoši. Kada sazori, postaje pravi mali egzotični ukras. Ističe se svojim posebnim izgledom, ima tanko telo prečnika 5-6 cm (u uzgoju čak i do 8 cm) i visinu od samo 2-3 cm (ponekad do 5 cm). U početku je zelene boje, ali kasnije postaje tamno crven, gotovo crn.

Izuzetno zanimljiva karakteristika ovog kaktusa je njegova sposobnost da putem svojih trnčića apsorbuje vodu iz magle, a čini se da njegova površina ima nešto jedinstveno što mu pomaže zadržati vlagu. Sve u svemu, Discocactus horstii je zaista poseban mali kaktus koji svakoga osvaja svojim jedinstvenim izgledom.

Lithops

Lithopsi, poznati kao “žive stene,” su intrigantne biljke poreklom iz južne Afrike. Otkriveni od strane Vilijama Džona Berčela 1811. godine tokom njegove botaničke ekspedicije. Uspevaju u suvom okruženju i razvili su poseban način preživljavanja – “prozore” na vrhovima listova, koji omogućavaju svetlu da dopre do unutrašnjosti lista, gde se nalazi hlorofil. 

Cvetaju u jesen i donose cvetove slične tratinčicama. Mogu da se gaje u zatvorenim prostorima, vole nisku vlažnost vazduha, i retko ih treba zalivati, a posebno vole svetlu sredinu i dobro drenirano tlo. Svojim jedinstvenim sposobnostima i neobičnom ciklusu rasta, ovi živi kamenčići, oduševiće čak i one koji ne vole biljke.

Kaktusi su mudri učitelji, koji nam poručuju da se svi možemo uzdići i procvetati uprkos preprekama i teškoćama na koje nailazimo.

Kaktusi su živa svedočanstva o izdržljivosti i lepoti koja se rađa iz borbe. Njihove priče su urezane u svaku bodlju i podsećaju na snagu života. Oni su mali podsetnik da je priroda puna tajni i čuda koja čekaju da budu otkrivena. Nekada se najveća lepota krije iza nepristupačne maske i ako se samo malo potrudimo, pokazaće nam neki egzotičniji, šareni svet.

Temom uređenja životnog prostora i oplemenjivanjem biljkama bavi se magazin Bumerka u svojim zanimljivim tekstovima.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Mensa – testiranje u Nišu

Mensa Srbije organizuje testiranje-proveru potencijala. Testiranje će biti ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Marijin kreativni kutak- nova kolekcija i giveaway

Marija iz Marijinog kreativnog kutka nam je pripremila novu kolekciju prelepog ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Supermodeli – gde su i šta rade?

Termin ‘’supermodel’’, kako kaže Wiki, odnosi se na visoko plaćenog ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Festival “Nauk nije bauk 4”

Gimnazija "Svetozar Marković" iz Niša organizuje četvrti Festival "Nauk nije ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Sa stilom, Zanimljivosti

31. Amstel fešn vik

Ovogodišnja 31.prolećna beogradska Nedelja mode biće održana od 31. marta ...

Autor: uzkafu