Uz Kafu logo

Od Claudette do Meryl

Zanimljivosti

Autor: uzkafu

ClaudetteColbertJunakinja tridesetih je pomalo lucidna, slatka, slobodna, pije, provodi se, nosi duge haljine i život joj je uglavnom lep. Claudette Clobert ili Catharine Hepburn su tipični primeri te opuštene i bezbrižne mlade žene. Ona stopira, detinjasto zavodi, nije ni vamp, ni fatalna, nije ubica, ne mrzi, ali i ne pokazuje onu baš Penelopsku ljubav …U filmu Bringing up a baby ili It happened one night obe dame imaju zadatak da budu baš relaksirajući glam karakteri, one koje upadaju u sve moguće nevolje, a pri tom ne gube na moralu i naravno nikako ne na sopstvenom izgledu. Do kraja savršene u nekom svom svetu između dva svetska krvoprolića. Beg u bioskope je bio način za beg od surove stvarnosti, od okruženja, od preteće nacističke Nemačke. Amerika jeste bila van svega toga, čak i u vreme ratova, ali tmurni oblak koji se nadvio tih nekoliko decenija uništio je glamuroznu kosmopolitsku mapu. U razgovoru sa starijim ljudima, a u tu kategoriju ubrajamo najčešće roditelje naših roditelja, uglavnom shvatamo sa čuđenjem da se sećaju svih premijera i glumica, zapleta i vrtoglavih filmskih raspleta. Sećaju se i najmanjeg detalja iz ovog perioda jer su omamljeni gledali u platno kad god je za to bilo prilike. Bioskopski azil je tada bio jedino rešenje za prividnu alijenaciju.

Audrey-Hepburn20-ih godina rođene su neke od najvećih glumica sa bulevara zvezda: Ava, Lauren Becall, Gina Lolobrigida, Judy Garland, Jane Russel, Audrey Hepburn, Grace Kelly. One predstavljaju novi talas prilaza i ženskom liku na filmu i u realnom okruženju. Posleratne godine donose poseban glamur jer vraćaju evropske prestonice u središte akcija filmova Catch the thief, Roman Holiday, The Barefoot Contessa, Paris when it sizzles… Opet ono što nedostaje tako savršenoj američkoj produkciji, munjevito se vraća, i dame koje su, već sada, dovedene do filmski savršenog izgleda, jure obalama Saint Tropea, voze mopede po uzanim rimskim ulicama, bodre toreadore. Izgledaju tanano, elegantno, zavodljivo.

Audrey i Grace su uvele i novi lik izuzetno prefinjene, nimalo iskvarene, nikako vamp, modne ikone, gde je princeza Grace i danas glavni uzor magazinima poput Bride, a Audrey model Givenchy kreacija koji je postao opšte prihvaćen stil oblačenja US first lady. Kompleti koji savršeno klize, nimalo istaknute obline, bistre, svetlucave oci i nevin pogled, koji je kod Audrey, priznajemo, bio i krajnje iskren i često upoređivan sa pogledom srne, oblikovao je jedan poseban modni ali i životni moto up town klase posebno Amerike.

grace-kellyGrace Kelly i danas važi za nešto što pored lepote ima neku veliku prefinjenost. Charlize Theron, iz updated generacije Hollywood -a ima to nešto što je izdavaja od mase. Pogled, stajling, držanje. Za Grace kažu da privatno nije bila tako baš tako prefinjena i nevina, ali ikona Grace, kao uzdržane, negovane princeze živi.

Vragolasta Doris Day je još jedna zvezda rođena ranih 20-ih. Nju treba izdvojiti zbog profila žene koju je dočaravala ili koju je jednostavno samo preuzela iz realnog sveta. Ona je draga, ne posebno lepa, nikako savršenog tela, ali zrači osmehom, kraljica je komedije situacije, devojka iz filma Pillow talk. Renee Zweeleger je logična naslednica ovog karaktera i izgleda. Sve pomenute atribute poseduje i to se ubrzo filmom Down with love lako modernoj publici dokazuje.

NovakHitchcockPlava i ledena Kim Novak, uglavnom kao i sve ostale Hitchkokove ikone, su dale jednu posebnu formu – uzdržane, lepe i daleke žene, potpuno u svom svetu. Ući u taj njen svet je teško. Ona, opet, nije već izvikani vamp, ali je apsolutno magično neodoljiva.

Kraj tridesetih dovodi na svet slatku Shirely Mac Laine, raskošnu Sophiju Loren, Brigitte i lepu Julie Andrews. Svaka na svoj način savršena, opuštena, baš kao i vreme u kome su najviše stvarale. Opuštene i seksi su bile baš kao i devojke koje su posećivale žurke (italijanske bugi vugi muzike) krajem 50-ih, u lepim šuštavim haljinicama, napadno tesnim u struku, karaktetističnom frizurom i obično nekom trakom u kosi.

Ursula-AndressJane Fonda, Ursula Anderss, Ann Margaret, Elke Sommer, Britt Ekland, Catherine Deneuve su sve slične Barbareli. Plava duga negovana, ali raščupana po potrebi, kosa, krupne kapi po mokrom telu, beli dvodelni kupaći kostim koji naglašava bokove, seksipilna, pomalo egzotična na svoj specifičan način, rođena za poster sobe muškaraca pripadnika Generacije X. Jane Fonda nije na primer propustila nijednu priliku da na filmu, koji ima naziv po glavnoj junakiji gore pomenutoj, izgubi u svakoj sledećoj sceni još koji komad odece. Ultimativna Bond devojka, Ursula Anderss, kasnije u par navrata tako neuspešno imitirana u sceni izlaženja iz vode kultnog ‘’Dr. No’’-a, dala je naslednicu u mnogo kasnijoj replici Bo Derek koja dobija i danas čistu ‘’10’’-ku za praktično jedini film sa njenim pečatom koji je ostao u kolektivnom muškom sećanju.

Sve koje dolaze kasnije, Nicole, Michelle, Meg, Julia…sve su glumice i sve su tu pred vama, stalno, ali i nijedna nije ono što je filmska glumica početkom prošlog veka značila. Nijedna nije `boginja`. Možda će neko nekada, vraćajući se na njih, posle 50 godina, reći da su boginje, za sada one su samo i jedino celebrities.

Glumica je jednostavno jedna slobodna i samosvesna žena koja zna da nije sramota ljubiti se, voditi ljubav, pokazati se u najgorem izdanju pred svetom, jer njoj svet znači sve i ne znači ništa. Činjenica da zavisi od publike i da je publika hrani je činjenica koja prati svaku javnu ličnost. Međutim, vremenom od usamljene, nesvakidašnje, prave dive, nastala je pomalo uplašena dama u blještavoj haljini uvrnutog kreatora kako na crvenom tepihu ispred Kanske palate strpljivo čeka svoj red za intervju i ulazak u press room. Ona danas mora više da se bori, jer kao što je i sama zna ima ih mnogo, a uvek će biti samo jedna jedna Greta ili jedna Ava. Glumica sada uživa u blagodeti, ali zna šta je rad. Dokazati se iz sezone u sezonu, uspeti da, na primer, novom frizurom ili novim silikonima privuče veću pažnju javnosti, je njena logična stvarnost. I, da, glumica se postaje preko noći. Nisu lagali.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Mensa – testiranje u Nišu

Mensa Srbije organizuje testiranje-proveru potencijala. Testiranje će biti ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Marijin kreativni kutak- nova kolekcija i giveaway

Marija iz Marijinog kreativnog kutka nam je pripremila novu kolekciju prelepog ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Supermodeli – gde su i šta rade?

Termin ‘’supermodel’’, kako kaže Wiki, odnosi se na visoko plaćenog ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Zanimljivosti

Festival “Nauk nije bauk 4”

Gimnazija "Svetozar Marković" iz Niša organizuje četvrti Festival "Nauk nije ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Sa stilom, Zanimljivosti

31. Amstel fešn vik

Ovogodišnja 31.prolećna beogradska Nedelja mode biće održana od 31. marta ...

Autor: uzkafu