Uz Kafu logo

Plaže bisera Balkana

Putovanja

Autor: uzkafu

mapa sa plazamaOhrid je svetlucav. Plav je od vode i neba i oštar od zavidne nadmorske visine i hridi. Razglednicu Ohrida čine crkve, svih 365 koliko i dana u godini. Takav, on je krunisan kao oaza pravoslavlja i mira, na braniku iseckane južne i istočne Evrope. Zbog prelamanja obrisa crkvenih kupola u vodi, zrači mirom i spokojom.

Ohrid je pravi turistički grad, veoma sličan onim gradovima pored mora za koje dajemo i po nekoliko stotina evra da bi proveli samo nekoliko sati, umorni od puta i obilaska drugih značajnih mesta neke Francuske, Italije…Ohrid, za razliku od tih gradova nudi i osećaj opuštenosti,  “tu ste, a niste”. U inostranstvu ste, a kod kuće. I, nema žurbe. Svaka kuća je stara a njena fasada  ispunjava oči prizorom koji je poseban i ostaje upamćen.Labud je, kažu, simbol Ohrida. Ima ih nekoliko, ali znače. Meni znače, jer danas nemam čestu priliku da pored čamca i čikice, koji ceo život zarađuje tako što vozi vesele turiste po zalivu, vidim i labudove. Dan kasnije u kancelariji, ispred kompjutera, shvatite koliko znači samo jedna od tih paperjastih ptica.
Na razdaljini od 29 km izmedju Ohrida grada i Sv. Nauma pruža vam se mogućnost da uživate u ohridskim tirkiznim plažama:

  • Gorica
  • Slavija
  • Metropol
  • Lagadin
  • Atlantik
  • Peštane
  • Desaret
  • Gradište
  • Trpejica
  • Sv. Naum

Na mom intimnom spisku prve su plaže Desareta i Trpejica, za koje kažu da su male Saint Tropez ohridske plaže. Karakteriše ih mir, specifičnost mesta, lagana muzika, predivne stare kuće, poneki restoran sa specijalitetima.
Ohrid vodaPeštani je malo, slatko ribarsko mesto koje zaista posebno i karakteristično po široko otvorenom jezeru odmah pored niza ribarskih restorana. U poslednje vreme Peštani su puni turista sa severa Evrope koji u potrazi za idealnim odmorom biraju upravo ovu ohridsku oazu.
OhridGradište je praktično `set` plaža 4 in 1. Svaka u svom stilu, sa svojom muzikom i barom, jedna porodična, jedna lounge beach, jedna reggae cool i jedna funky pa birajte sami.

Gorica, Slavija i Metropol odišu mirisom prohujalih vremena bivše Jugoslavije. Pored lepo ušuškane i skrivene Titove vile, videće dobro očuvane hotele iz tog vremena koji nude luksuz bezbrižne SFRJ.

Atlantik i Lagadin su tipične turističke plaže koje srećete u Grčkoj ili Turskoj, puno ležaljki, barova, hrana, kokteli, muzika… Sve na jednom mestu ali baš kako treba.
Sv. Naum je poseban po svom miru, ali nudi i plažu koja je aposlutno divna uz varijantu da volite malo hladniju vodu! Tu je naime i izvor koji neprestano puni jezero i stalna temperatura je 16 stepeni.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Sarajevo drugi deo

Dobro došli na nastavak putešestvija! Simbolično  nazvanog Sarajevo, jer ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Saint Emilion i francuska ambrozija

Da li vam se desilo da odgledate klip na Yotube-u o nekom srednjevekovnom ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Novogodišnje ludilo

"Veju veju pahulje, sneg po staklu šara, stiže Nova godina, a odlazi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Bil Brajson “Ni ovde, ni tamo: Putešestvije po Evropi”

Bil Brajson je još kao mladić, sedamdesetih godina dvadesetog veka, sa ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Šoping turizam – Pandorf

Iako su godine sankcija su za nama i u našoj zemlji se može kupiti kvalitetna ...

Autor: Marina