Uz Kafu logo

Saveti za bezbedan rafting

Putovanja

Autor: Velibor Živkov

Kao sjajna adrenalinska zabava i vid aktivnog odmora koji s razlogom stiče sve veću popularnost, rafting budi interesovanje i među onima koji se ranije nisu upuštali u avanture sličnog tipa. Rafting predstavlja izuzetan doprinos turizmu koji počiva na konceptu aktivnog odmora i koji se poziva na boravak u prirodnom ambijentu. Sam po sebi, rafting je aktivnost u kojoj bi svako od nas trebalo da dobije priliku da uživa, doprinoseći na taj način svom mentalnom i fizičkom zdravlju. Prirodno je, međtutim, da se u vezi sa raftingom otvaraju brojna pitanja koja se odnose na bezbednost, jer ova aktivnost među posmatračima može delovati kao zabava koja nosi određene rizike. S druge strane, trebalo bi imati na umu da je rafting tako osmišljen da bezbednost u svakom pouzdanom rafting kampu predstavlja najveći prioritet, te je samim time svaki segment ovog iskustva temeljno isplaniran i obazrivo zbrinut. U tekstu koji sledi ćemo sa vam podeliti osnovne korake koje bi trebalo da načinite i pravila koja bi trebalo da poštujete ne bi li vaša rafting avantura bila za vas u potpunosti bezbedna.

Kvalitetan rafting kamp: Šta podrazumeva i kako ga odabrati?

Kvalitetan rafting kamp podrazumeva posedovanje kvalitetne opreme za rafting i angažovanje iskusnih skipera. Ovo su zapravo dve odlučujuće stavke kada je bezbednost raftinga u pitanju, te možemo reći da kvalitet rafting kampa određuje pre svega način na koji kamp pristupa bezbednosti svojih posetilaca. Na našim prostorima je za najbolji rafting Tara prva asocijacija, te možete pri izboru uzeti u obzir činjenicu da se kvalitetni kampovi uglavnom odlučuju za praksu koja će iskoristiti benefite Tare i njenog kanjona. Prilikom izbora rafting kampa je mudro osloniti se na iskustva onih koji su ranije išli na rafting, jer je preporuka svakako faktor koji značajno utiče na svaku odluku.

Prsluk za spasavanje i adekvatna zaštitna oprema

Bez obzira na to da li sebe smatrate dobrim plivačem ili ne, prsluk za spasavanje je neophodnost kada su aktivnosti poput ove u pitanju. Ovaj dodatak vašoj opremi značajno doprinosi vašoj bezbednosti, pod uslovom da se nosi pravilno. Sve kopče prsluka za spasavanje moraju biti zakopčane i sam prsluk bi trebalo da prijanja uz telo onoga ko ga nosi. Prilikom izbora prsluka se možete posavetovati sa skiperom, koji će znati da proceni koja veličina istog će vam dozvoljavati sve pokrete, a istovremeno neće biti previše komotna. U pripremu za rafting je takođe uključeno i oblačenje adekvatne opreme, a ovom prilikom nemojte izostaviti kacigu, jer je ovaj vid zaštite od velikog značaja, bez obzira na težinu spusta.

Pravilno držanje vesla

Ne biste li doprineli iskustvu spusta vašeg tima na najbolji način, ali i podržali svoju bezbednost i bezbednost svih ljudi koji su sa vama u čamcu, vrlo je važno da držite veslo pravilno. Prilikom veslanja, jedna ruka bi trebalo da bude na osnovi vesla, a druga na njegovom vrhu. Ruka koja je na vrhu vesla bi trebalo da obuhvata takozvanu T dršku, koja je uglavnom dodatno ojačana. Ovako postavljeno držanje bi trebalo da vam omogućava potpunu kontrolu nad veslom.

Ostanite pribrani

Iako ispadanje turista iz čamca prilikom raftinga nje nimalo uobičajeno, ukoliko se ovako nešto desi nemojte da paničite. Pre svega će se u ovakvim situacijama za vašu bezbednost inicijalno pobrinuti sva zaštitna oprema koju imate na sebi, a zatim i skiper, koji je obučen za postupanje u svim eventualnim scenarijima u toku spusta. Rekacije koje su produkt panike mogu samo otežati vaš povratak u čamac, a na ovu temu će govoriti i skiper pre samog spusta i objasniti na koji način je najpametnije postupiti.

Ukoliko se spremate da pođete na svoju prvu rafting avarturu, s razlogom ste uzbuđeni i radosni. Rafting predstavlja sjajno iskustvo za sve one koji se na njega odluče i uglavnom ulazi pod kožu, navodeći ih da mu se naredne godine iznova vrate. Kao i prilikom svake adrenalinske aktivnosti, imajte na umu sve mere predostrožnosti i ovo će nesumnjivo biti jedan pravi provod za pamćenje.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Sarajevo drugi deo

Dobro došli na nastavak putešestvija! Simbolično  nazvanog Sarajevo, jer ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Saint Emilion i francuska ambrozija

Da li vam se desilo da odgledate klip na Yotube-u o nekom srednjevekovnom ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Novogodišnje ludilo

"Veju veju pahulje, sneg po staklu šara, stiže Nova godina, a odlazi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Bil Brajson “Ni ovde, ni tamo: Putešestvije po Evropi”

Bil Brajson je još kao mladić, sedamdesetih godina dvadesetog veka, sa ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Šoping turizam – Pandorf

Iako su godine sankcija su za nama i u našoj zemlji se može kupiti kvalitetna ...

Autor: Marina