Uz Kafu logo

Stvari o kojima treba da razmislite ukoliko započinjete proizvodni posao

Kafa na poslu

Autor: Milena

Osnivanje firme u proizvodnoj industriji je zanimljvo i izazovno u isto vreme. Međutim, svako ko to već dugo planira i želi, može da se započne posao, uz prethodno informisanje i adekvatne obuke. Ako vidite sebe u proizvodnom poslovanju, trebalo bi da znate da je svaki detalj važan i da nešto što izgleda kao sitnica može da prouzrokuje velike probleme na duge staze. 

Za početak, najvažnije je da definišete vrstu proizvodnje i same proizvode. Zatim da postavite visoke standarde kvaliteta i izbalansirate troškove. Da, u pravu ste – ovo ne zvuči lako. Međutim, pretpostavljamo da već znate sve prednosti i nedostatke svojih proizvoda i rada, jer se retko ko upušta u ovu delatnost, a da pre toga nije istražio tržište i testirao poslovajnje u manjem obimu. 

Izračunajte troškove osnivanja

Očekujte da početni troškovi vašeg poslovanja budu visoki. Izračunajte troškove svojih resursa, radne snage, mašina, materijala, olaganja otpada. Možda bi bilo dobro da uzmete u obzir skladište za materijal ili zalihe proizvoda. Ne propustite da ovu kalkulaciju proverite sa knjigovođom, poslovnim partnerom ili sa zaposlenom osobom od poverenja. 

Nabavite sve zakonske dozvole

Obavezno se informišite i upoznajte sve zakonske procedure koje su u vezi sa osnivanjem vaše proizvodnje i plasiranjem proizvoda. Postoje određene odredbe kojih ste verovatno već svesni i poštujete ih, ali možda neka od njih ima dodatke ili delove koje niste dovoljno ispitali. Dakle, pre nego što počnete proizvodnju u bilo kom obimu, i iznajmite stovarište, upoznajte zakon i svoje obaveze. Sigurnost vaših zaposlenih i kupaca uvek treba da vam bude na prvom mestu. 

Pronađite najbolju radnu snagu

Kada pronađete adekvatne i lojalne radnike, vaše poslovanje može ići samo uzlaznom putanjom. Ni jedna firma nije propala zbog toga što je zapošljavala stručne i posvećene ljude. Ali imajte na umu da je neophodno obostrano razumevanje i poštovanje rada i truda. Budite jednako lojalni svojim radnicima kao što su oni vama. 

Izgradite mrežu klijenata i saradnika 

Možda je najbolje da se pre započinjanja samog poslovanja povežete sa ljudima i pravnim licima koji se bave sličnom delatnošću. Ne treba da ih posmatrate kao konkurenciju, već kao saveznike i parametre u sopstvenom poslovanju. Napravite i mrežu kvalitetnih saradnika, dobavljača materijala i dostavljača. Pozitivni odnosi sa kolegama i sardnicima mogu vam doneti samo dobre rezultate i pomoć, ukoliko vam nekada bude potrebna. 

Pronađite idealnu lokaciju 

Lokacija je u proizvodnoj delatnosti presudna iz dva razloga. Prvi je zato što morate da budete u blizini dobavljača materijala, a drugi je blizina kupaca ili laka dostupnost kurira koji dostavljaju proizvode. Zato pronađite najbolje mesto za vaše poslovanje i vodite računa o svim važnim faktorima rada i razvoja. 

Kontrola kvaliteta usluga i proizvoda

Sprovođenje redovne kontrole kvaliteta je od suštinske važnosti u proizvodnoj industriji. Neophodno je da vaši proizvodi i usluge budu najkvalitetniji, kako biste zadržali kupce i dobili nove preporuke. Ukoliko ipak iz nekog razloga dođe do problema, učinite sve da ga što pre rešite i na najbolji mogući način izađete iz krizne situacije. 

Pronađite svoju nišu 

Upoznavanje svoje ciljne grupe i pronalaženje idealnog prodajnog kanala izdvojiće vas od konkurencije i osigurati prodaju proizvoda. Napravite neko istraživanje tržišta i pronađite kanale prodaje koje možete da iskoristite. Popunjavanje praznina na tržištu omogućiće vam da preusmerite profit svog poslovanja i da obezbedite proizvode i usluge koje još uvek ne nudi ni jedna kompanija. 

Ovo su stavke koje se odnose na bilo koje proizvodno poslovanje. Bez obzira na to da li se upuštate u proizvodnju velikog obima i sa velikim brojem zaposlenih ili počinjete skromno i sami. Za svaku proizvodnju postoje zakonske regulative, kontrola kvaliteta, sigurnosne odredbe. Lokacija je važna kako za proizvodnju odeće i nameštaja, tako i za izradu nakita ili sitnih dekorativnih predmeta. Ako niste dostupni kupcima i kuririma, teže ćete prodavati i samim tim će vas konkurencija prestići i ostvariti veći profit. 

Dakle, upuštanje u proizvodnu delatnost ne može da se desi preko noći, ali može biti uspešno i besprekorno, kao i svako poslovanje koje se vodi po pravilima i sa velikim entuzijazmom. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Upotrebite svoje znanje

Učenje je kao veslanje uzvodno; čim se prestane, odmah se kreće nazad. Lao ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Kuhinja u firmi – prednost ili greška?

Hajde da za trenutak zanemarimo činjenicu da veliki broj ljudi skoro ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Neprikladna pitanja na razgovoru za posao

Ovih dana pila sam kafu sa drugaricama koje traže posao. Pričale su mi o ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Reklamiranje roll-up banerom ostavlja prostor za uštedu

Reklamiranje je veoma bitan segment poslovanja svake firme, svedoci smo da ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu, Za bolji dan

Fitnes i posao: Kako sve uklopiti

Niko ne spori da je tempo savremenog života prilično ubrzan i da jurnjava da ...

Autor: uzkafu