Uz Kafu logo

Uskršnji običaji

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Jaje kao simbol datira još od vremena kada je Marija Magdalena caru Tiberiju poklonila jaje govoreći mu da je Isus vaskrsao, ali simboliše i nov život, snagu života, jer pile samo iznutra razbija ljusku i izlazi na svetlost dana. Jaje je simbol života. Crvene je boje jer simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv.

Jaja se farbaju se uglavnom na Veliki petak mada se u nekim krajevima farbaju četvrtkom, koji se takođe naziva Veliki.

U nekim krajevima Srbije, običaj je da se čuvarkuća do Uskršnjeg jutra čuva u činiji sa vodom a onda se tom vodom umiju ukućani, naročito deca, kako bi bili zdravi i rumeni. Običaj je takođe da se na uskršnje jutro deca „pomiluju“ crvenim jajetom po čelu kako bi bila zdrava, a ovaj čin istovremeno simbolizuje krštenje. Oni koji su postili, na dan Uskrsa, omrse prvo jajetom.. Uskršnja tradicija u Srbiji vezana je za okupljanje porodice, isto kao i za Božić, i ovo je običaj u čitavom hrišćanskom svetu koji slavi ovaj praznik.

Mnogi usrkšnji običaji su u našoj zemlji zamrli tokom vremena komunizma kada se u većini domova nije obeležavao i slavio, ono što nam je ostalo od tih vremena je da ovaj praznik nazivamo Uskrs iako mu je srpski naziv Vaskrs što se vidi i u pozdravu – Hristos voskrese – Vaistinu voskrese!

Običaji se razlikuju od zemlje do zemlje, negde su strogo verski, ali postoje i uskršnji običaji koji sa verom nemaju veze kao što je u zapadnim zemljama običaj da uskršnji zeka donosi poklone deci.

U Austriji je veoma važan praznik Zeleni četvrtak, pred Uskrs, kada je običaj da jedu zeleno povrće i ovaj dan simbolišu jaja ofarbana u zelenu boju. U Meksiku, u četvrtak pred Uskrs, vernici idu u sedam crkava i u svakoj se mole za oprost grehova. Na Veliki petak simbolično obekežavaju stradanje Hristovo a suboto organizuju paljenje Jude, lutke napravljenje od kartona. Jevreji praynik provode u krugu porodice kada se podsećaju egzodusa tokom svoje istorije i za vreme praznika jedu hranu koja ima simbolični značaj, beskvasni hleb i jaja. Katolici u mnogim zemljama Usrks dočekuju u crkvama, u ponoć kada se oglase crkvena zvona, ljube se tri puta i praznik vaskrsenja može da počne. U Rusiji se na dan Uskrsa nosi hrana na grobove preminulih rodjaka i tako odaje poštu preminulima. U zemljama Južne Amerike uskršnji dan se pretvori u karneval sa muzikom i konfetama, u Americi deca tog dana traže jaja sakrivena u dvorištima, tog dana i Bela kuća otvara svoje dvorište za decu kako bi tražila uskršnja jaja.

Različite kulture slave Uskrs na svoj način. Zajedničko svima je da okuplja porodicu i to je tradicija koja ne treba da se prekine, nigde, koja god zemlja sveta da je u pitanju.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija