Uz Kafu logo

Zanimljivosti o kafi koje će vas razbuditi

Kafa sa prijateljima

Autor: uzkafu

Kao drugi omiljeni napitak ljudi na svetu, odmah posle vode, kafa je tako omiljena i voljena da joj se mnogi obraćaju sa „njeno visočanstvo”. Prva saznanja o kafi stara su čitav jedan milenijum, a ova biljka se koristi kao napitak punih 700 godina, što dokazuje njenu vrednost koju ima širom planete. Brojne su zanimljivosti o kafi koje zaista zvuče neverovatno, a o njoj su i opevane pesme, i osmišljeni narativi. Kafa to zaslužuje!

Fotografija preuzeta sa sajta freepik.com.

Po legendi, pastir Kaldi iz Etiopije koji je živeo u 9. veku, primetio je da su koze koje čuva svaki put živahnije kada jedu specifične „crvene bobice”. Uvidevši to, rešio je i sam da ih isproba, nakon čega je došao do zaključka da se posle konzumacije ove biljke oseća poletnije i da ima više energije. Ipak, ovaj pastir nije pripremio napitak od zrna kafe, već je to, po jednom od starih verovanja, učinio arapski šeik Omar u 13. veku. Zahvaljujući „čudesnom leku” za revitalizaciju organizma, njega su proglasili za „sveca iz Moke”, kako je i danas poznat.

Sa novootkrivenim čarima, kafa je brzo postala veoma popularna. Ona je prva kalemljena biljka, čak i prva koja je prenesena širom sveta kako bi se uzgajala radi profita. Zarad njenog uzgajanja, napravljen je i prvi staklenik kako bi se stvorili idealni uslovi, jer je potreban visok procenat vlage, bez previše sunca. Zbog toga, kafa raste na svim kontinentima osim u Evropi, jer na starom kontinentu nije odgovarajuća mikroklima.

Bobice kafe tokom rasta prolaze kroz jedinstven proces: nakon zelene boje, dostižu žutu, zatim crvenu i na kraju grimiznu, kada su potpuno zrele i punog ukusa. Po pravilu „Pet”, arapskoj kafi je potrebno pet godina da sazri i podari prvi plod, a zdravo drvo daje najviše pet funti (oko 2,5 kilograma) zelenih plodova godišnje. Od toga, samo jedna petina ispunjava stroge standarde ekskluzivne kafe. Stručnjaci kažu da je za jedan kilogram pečene kafe potrebno u proseku oko 5000 zrna.

Fotografija preuzeta sa sajta freepik.com.

Iako je proces dobijanja zrelih bobica kafe dugotrajan i zahteva mnogo truda i rada od polja do pakovanja, isplati se svaki put kada popijemo gutljaj ovog napitka. Stroge standarde za dobijanje vrhunskog kvaliteta oduvek ispunjava i Doncafé Moment, koja nam poručuje upravo to – da uživamo u svakom momentu ispijanja ove kafe intenzivne arome. Punom ukusu doprinosi specifičan tehnološki postupak proizvodnje koji joj je posebno prilagođen, pa ćete tako na svakom Doncafé pakovanju pronaći pečat Čuvar svežine, što govori da Doncafé proizvodi nastaju u Aroma Expert zatvorenom sistemu proizvodnje, koji donosi kafu punog ukusa i mirisa. Ove procese najviše cene pravi ljubitelji kafe, jer oni prepoznaju delikatne note koje karakterišu Doncafé Moment, zbog čega ne mogu da mu odole.

Kafa je važan deo naše prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti. Uz nju se sastajemo, družimo, planiramo, pregovaramo, ali povrh svega – prepuštamo se trenutku. Da bi užitak bio potpun, skuvajte sebi Doncafé Moment kafu i budite sigurni da ste napravili pravi izbor.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana