Uz Kafu logo

Zasavica – specijalni prirodni rezervat Srema

Putovanja

Autor: Jovana

Reka Zasavica, duga 33km, vijuga svojim tokom prateći Savu, sa kojom se povezuje kanalom Bogaz, kod Mačvanske Mitrovice. Nastaje na ukrštanju voda močvare Jovača i Široke bare. U okviru rečnog toka postoji šest meandara, što dodatno doprinosi posebnosti i lepoti Zasavice. Kao mirna ravničarska reka, omogućava ” baškarenje” brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Sama reka i njena okolina, na ukupnoj površini od 1825 ha je 1997. godine stavljena pod zaštitu države kao prirodno dobro i kategorije od izuzetnog značaja.

zasavica1

Šta je to po čemu se izdvaja Zasavica:

Mangulica – stara rasa svinja, nastala prvi put ukrštanjem mađarskih rasa bakonji i salonji sa  čupavom šumadinkom. Stvaralac je bio mađarski grof Jožef Palatinuš koji je našu rasu dobio na poklon od kneza Miloša Obrenovića 1833.godine. Danas, ova rasa, tzv. sremska crna lasa je skoro iskorenjena sa naših prostora. U Zasavici se odgaja na tradicionalan način, prirodnom hranom i poznata je po veoma ukusnom i kvalitetnom mesu koje sadrži oko 75% manje holesterola od ostalih vrsti svinjskog mesa, izuzetno je hranljivo, obiluje belančevinama i bogat je izvor vitamina B i gvožđa. Samo meso kao i suhomesnati proizvodi od mesa mangulice su veoma zdravi, ali su dosta retki na tržištu. Retki i skupoceni, pa tako evo nekih cena: slanina od mangulice – 1.150,00 rsd, po metera sremskih kobasica – 2.300,00 rsd,  kulen od mangulice – 5.700,00 rsd….

Balkanske magarice

Balkanske magarice, od čijeg dragocenog mleka nastaje najskuplji sir na svetu, su još jedna od brojnih atrakcija Zasavice. Naime, to izuzetno cenjeno mleko ima veoma pozitivna dejstva na ljudski organizam. U svom sastavu ima samo 1% mlečne masti a blizu 60% više C vitamina nego kravlje. Još jedan razlog zašto je dragoceno je i taj što se na mesečnom nivou izmuze svega 35 litara mleka (u Zasavici), a za 1 kilogram sira koji se proizvodi u Zasavici potrebno je nekih 25 litara mleka. Kilogram košta oko 1000 eura i kao što je gore pomenuto, najskuplji je sir na svetu.

Dabrovi

Sa ogromnom željom da u Srbiji ponovo zaživi davno izumrla rasa evropskog dabra, na prostor Zasavice puštena je 31 jedinka, koja odlično napreduje – podignute su 4 brane, najduža je 50 metara i u nju je ugrađeno oko 30 kubnih metara drveta.

Ako želite da doživite lepotu Zasavice na malo drugačiji način, obavezno uskočite u turistički brodić “Umbra“, koji će vas provozati kroz najlepši deo Zasavice, u dužini od 7km. Brodić radi od 2003. god. i ima kapacitet 60 mesta.

U Zasavici se još mogu videti retke vrste močvarnih i šumskih ptica, brdski konji, balkanske koze, stara slovenska goveda podolci, golovrate kokoši…

Ako se rešite i krenete put Zasavice, dobro je znati i pojedine cene, pa tako sam ulaz u rezervat košta 200,00 rsd za odrasle, 150,00 rsd za decu i penzionere i 500,oo rsd porodična ulaznica koja podrazumeva dvoje odraslih i decu. Boravak i vožnja brodićem za decu i penzionere je 400,00 rsd, a za odrasle je 450,00 rsd. U okviru Zasavice nalazi se i Vizitorski centar, sa tornjem visokim 18 metara, sa koga se pruža fantastičan pogled na okolinu, prirodu, i najširi i najlepši deo toka Zasavice. Tu se nalaze i 2 sobe sa ukupno 7 ležajeva, gde možete prenoćiti po ceni od 1000,00 rsd (prenoćište i doručak – 3 jaja i slanina od mangulice).

Pored ovih usluga, dostupna je i usluga ishrane u restoranu, kao i obilazak Sirmiuma (120,00 rsd po osobi) i pešačka tura po rezervatu uz pratnju vodiča (120,00 rsd po osobi).

Uživajte! Srećan put!

 

 Zasavica_zasavica1


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Sarajevo drugi deo

Dobro došli na nastavak putešestvija! Simbolično  nazvanog Sarajevo, jer ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Saint Emilion i francuska ambrozija

Da li vam se desilo da odgledate klip na Yotube-u o nekom srednjevekovnom ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Novogodišnje ludilo

"Veju veju pahulje, sneg po staklu šara, stiže Nova godina, a odlazi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Bil Brajson “Ni ovde, ni tamo: Putešestvije po Evropi”

Bil Brajson je još kao mladić, sedamdesetih godina dvadesetog veka, sa ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Šoping turizam – Pandorf

Iako su godine sankcija su za nama i u našoj zemlji se može kupiti kvalitetna ...

Autor: Marina