Uz Kafu logo

Kako doći do najvećih znamenitosti u Nišu i okolini

Kafa sa prijateljima

Autor: uzkafu

Niš, treći po veličini grad u Srbiji a najveći u njenom južnom delu, shodno svojoj dugoj i turbulentnoj istoriji, danas je bogat kulturno-istorijskim nasleđem. Grad je takođe okružen mnogobrojnim prirodnim lepotama, pa ako ste već planirali da posetite Niš, dobro isplanirajte svoju rutu kako ne biste propustili da obiđete neku znamenitost.  

Neke od niških znamenitosti, one koje se nalaze u samom gradu možete obići pešaka, upoznajući se istovremeno sa njegovom arhitekturom. Za neke druge, biće vam potreban prevoz.  

Gradski prevoz u Nišu je relativno dobro organizovan i do svih lokacija koje ćemo vam predstaviti redovno saobraćaju autobusi. Ali, ako se ipak opredelite za malo udobniju vožnju a doputovali ste avionom, još na aerodromu u Nišu možete iznajmiti automobil kojim ćete obilaziti istorijske spomenike i prirodne lepote u okolini Niša. Takođe, možete iznajmiti i bicikl ako posećujete Niš u toplijem delu godine i ako volite ovu vrstu aktivnosti. 

Prestavićemo vam nekoliko najznačajnijih i najinteresantnijih znamenitosti i prirodnih lepota koje biste trebali obići u Nišu i okolini. Objasnićemo vam i kako da stignete do njih. 

#1 Ćele kula – spomenik čegarskim junacima

Bez obzira da li putujete sami ili u društvu, da li ste u Nišu poslovno ili privatno, nemojte otići iz njega a da ne posetite Ćele kulu. Jedinstveni spomenik na smo par kilometara od strogog centra grada, od Trga Kralja Milana. Ovaj jezivi spomenik sazidan je od strane Turaka odmah nakon bitke na Čegru kao opomena srpskom narodu kako će proći svi koji pokušaju da sruše tada veliko tursko carstvo. 

U samoj kuli bile su utisnute 952 glave hrabrih srpskih junaka koji su nastradali na Čegru. Danas, nakon više od 200 godina, u njenim zidovima stoji tek 58 lobanja, od kojih i ona Stevana Sinđelića, zapovednika srpske vojske u ovoj slavnoj bici.

Kako doći: S obzirom da se ovaj istorijski spomenik nalazi relativno blizu centra grada do njega možete doći i pešačeći. Za ovu šetnju će vam od centra grada biti potrebno 30 do 40 minuta hoda. Od centra treba krenuti na istok, ulicom Vožda Karađorđa a zatim nastaviti bulevarom dr Zorana Đinđića. Odmah nakon Vojne bolnice ugledaćete Ćele kulu odnosno kapelu u kojoj se nalazi ovaj istorijski spomenik. Ulaz u spomen park je sa istočne strane. Radno vreme muzeja je od 9 do 19 časova, svim danima osim ponedeljkom kada je spomen park zatvoren za posetioce.

Ukoliko idete automobilom, odmah pored Ćele kule se nalazi mali parking sa nekih dvadesetak mesta, koji možete besplatno koristiti. Ipak, budite spremni na to da ćete možda u večernjim terminima malo teže pronaći slobodno mesto. Što se tiče autobuskih linija koje saobraćaju u pravcu Ćele kule iz centra grada možete “uhvatiti” bus broj 1, 3, 10, kao i kružnu liniju 34 ako dolazite iz pravca aerodroma ili železničke stanice.  

#2 Arheološko nalazište Medijana – kompleks Konstantina Velikog

Arheološko nalazište Medijana, nalazi se samo par kilometara nakon Ćele kule odnosno oko 5 kilometara od centra grada. Ovaj kompleks podignut je u periodu rimskog cara Konstantina Velikog, rođenog upravo u Nišu i poznatom po tome što je zaustavio progon hrišćana donevši čuveni Milanski edikt 313 godine.

Kako doći: Od centra do arheološkog nalazišta biće vam potrebno oko desetak minuta vožnje automobilom ili nešto malo više busom. Do ove lokacije vas mogu dovesti autobuske linije 1 koja saobraća do Niške Banje (pored Sokobanje i Vranjske Banje najpoznatiji turističko-bolnički kompleks na jugu Srbije), i 3 (koja saobraća do Brzog Broda). S obzirom da nema parking prostora ispred samog muzejskog prostora, moraćete se snaći i ostaviti vozilo na parkingu obližnjeg tržnog centra Stop Shop ili u krugu bivšeg privrednog giganta iz Niša, Elektronske industrije.

Trenutno je ovaj muzej zatvoren za posetioce jer je u toku proces natkrivanja i postavljanja prezentacije. Međutim, kako najavljuju iz gradske uprave, treba očekivati da ubrzo bude ponovo otvoren za javnost. 

#3 Sićevačka klisura – najveća i najlepša klisura južne Srbije

Sićevačka klisura je zbog svojih živopisnih predela i dobro očuvanog ekosistema 2000. godine proglašena za Park prirode. Predstavlja deo rečne doline Nišave, nalazi se između Suve planine i Svrljiških planina i spaja Niš sa Belom Palankom. Sićevačka klisura je duga 17 kilometara a od Niša je udaljena svega nekih petnaestak kilometara. 

Kako doći: Najlakše je da do ovog Parka prirode dođete sopstvenim prevozom, što je i naša preporuka. U tu svrhu najbolje bi bilo da koristite neko terensko vozilo ili iznajmite neki SUV. Glavni put kroz klisuru je nov i u odličnom stanju, ali ako želite da se popnete i počastite sebe pogledom na klisuru sa visine i prizorom od koga zastaje dah, moraćete da koristite uske seoske makadame. 

Iz centra grada uputite se na istok prema Beloj Palanci odnosno Pirotu i nakon što pređete desetak kilometara od centra “ostavićete” Nišku Banju sa vaše desne strane. Za pet do deset minuta vožnje nakon ovog banjskog centra i turističkog odmarališta bićete na ulazu u Sićevačku klisuru. Bicikl je takođe jedna od opcija ako želite da obiđete Sićevačku klisuru ali ćete morati da budete jako pažljivi zbog gustog saobraćaja jer ovo je najprometniji put koji vodi iz Srbije ka Bugarskoj.

#4 Suva planina – popularna planinarska ruta

Ako se bavite planinarenjem i volite aktivan odmor koji će pomoći vašem zdravlju, onda obavezno posetite Suvu planinu. Ona se nalazi dvadesetak kilometara jugoistočno od Niša i prava je poslastica za planinare koji je posećuju tokom cele godine. Planinarske rute obično kreću od Bojaninih voda preko Mosora, Sokolovog kamena sve do Trema koji je najatraktivniji za planinare i ujedno najviši vrh Suve planine, snešten na 1810 metara nadmorske visine. 

Kako doći: Da biste došli do Bojaninih voda, koje su udaljene oko 25km od centra Niša, morate proći kroz još jednu prirodnu lepotu niškog kraja, Jelašničku klisuru, a zatim kroz par sela pa sve do planinarskog doma. Do ovog popularnog niškog izletišta biće vam potrebno oko 25 minuta vožnje automobilom. Ako iznajmljujete vozilo, onda bi bilo dobro da to bude neki terenac. 

Ono na šta treba obratiti pažnju na ovoj ruti, baš kao i kada idete kroz Sićevačku klisuru, je da ima biciklista koji na svoj način uživaju u prirodnim lepotama ovog kraja. Ako želite da do Suve planine dođete autobusom onda ćete morati na glavnoj autobuskoj stanici ući u autobus koji ide do sela Gornja Studena i koji saobraća na otprilike sat vremena. Do planinarskog doma na Bojaninim vodama moraćete zatim da prepešačite još oko 5 kilometara.

#5 Cerjanska pećina – jedna od najdužih pećina u Srbiji

Spomenik prirode Cerjanska pećina, nalazi se oko 15 kilometara severno od Niša. Zaštićena je od strane države 1998. godine kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Ukupna dužina ispitanih hodnika i kanala je nešto više od 7 km.

Kako doći: Do sela Cerja, po kome je pećina i dobila ime, možete stići automobilom dobrim asfaltnim putem, prolazeći pored spomen parka Čegar (brdo na kome se vodila gore pomenuta Čegaraska bitka) i kroz selo Kamenicu. Takođe, do sela možete stići i prigradskim autobuskim prevozom koji kreće sa glavne autobuske stanice i koji radnim danima saobraća na svaka dva do tri sata. Od sela do samog ulaza u pećinu biće vam potrebno oko pola sata hoda jer ćete morati da prepešačite oko 3 kilometara. 

Ovo su samo neke od znamenitosti Niša, koje bi trebalo da posetite prvi put kada vam se ukaže prilika. Neke od njih su jedinstvene u svetu, poput Ćele kule, dok druge predstavljaju prirodne lepote koje vam omogućavaju da se dobro odmorite, opustite i napunite baterije za posao koji vas čeka kada se vratite sa odmora ili vikend putovanja.   


Pretplati me
Obavesti o
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lejla
1 godina ranije

Jedan od gradova na jugu koji ima mnogo toga da ponudi turistima, uvek rado posetim

Putnik
1 godina ranije

Ima u okolini NIša dosta toga da se poseti, nisu pomenuta etno sela na primer gde smože dobro jesti i popiti kvalitetnu rakiju ili vino. Inače prevoz nije dobar, ako nemate auto najbolje je iznajmiti auto kao što se i preporučuje u tekstu, može i taksi, ali mora da se dobro pazi, hoe oni malo da naduvaju cene ako vide stranca koji nije upoznat sa krajem.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana