Uz Kafu logo

Kinoa – „majka svih žitarica“

KuhinjicaSlaniši

Autor: Lavanda

KinoaZa kinou se zna od pre više hiljada godina pa je zato nazivaju „majkom svih žitarica“. Ja sam se sasvim slučajno uzela jer u tom trenutku u mojoj radnji nije bilo kus-kusa. Uzela sam je pa šta bude-bude. Malo sam proguglala i našla zanimljive podatke i odlične recepte.

Kinoa potiče sa planinskog venca Anda u Južnoj Americi, a zajedno sa krompirom i kukuruzom spada u tri osnovne namirnice prastare civilizacije Inka.Inke su je smatrale svetom biljkom  zbog čega je njihov vladar, lično, svake godine sejao prva zrna, koristeći specijalnu zlatnu alatku. Izvan Latinske Amerike se konzumira tek u poslednjih 15-ak godina, a „zapadnjaci“ je uglavnom koriste kao zamenu za pirinač. Ova biljka odlično podnosi oštre klimatske uslove. Izuzetno je zdrava, vrlo ukusna i lako se priprema. Predstavlja savršenu zamenu za beli pirinač ili proso, može da se dodaje varivima, a od njenog brašna mogu da se pripremaju ukusna peciva. Kinoa je vrlo hranljiva i sadrži više kalcijuma od mleka i više proteina od mesa i smatra se nutritivno najvrednijom namirnicom na planeti. Najvažnije od svega je da kinoa sadrži svih osam amino-kiselina, za razliku od drugih žitarica koje sadrže najviše tri.

Kao i sve druge žitarice, kinoa je bogata skrobom i prostim šećerima, zbog čega predstavlja dobar izvor energije neophodne sportistima. Istovremeno predstavlja savršenu hranu za vegetarijance koji imaju želju za mesom. Ne sadrži gluten, pa mogu da je koriste i osobe koje pate od celijakije. Zrno ove biljke sadrži 12% belančevina, 5% masti, 63% ugljenih hidrata. Sadrži i dragocene vitamine, među kojima su posebno važni B 1, B 2 i E. Zbog raznolikog mineralnog sastava, gde je najupečatljivije gvožđe i fosfor, kinoa se smatra super namirnicom.

Kinoa se kuva oko 20 minuta. Jedina stvar o kojoj treba da vodite računa je da je dobro operete pre kuvanja inače će zrna biti gorka.

 

Kinoa i krastavacKari kinoa sa krastavcem i mangom, za one koji voli egzotičan ukus

Sastojci:

  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 2 kašičice karija
  • 1 češanj belog luka
  • 1 šolja sirove kinoe
  • 2 šolje vode
  • 3/4 kašičice salate
  • 1 mango
  • 1/2 šolje seckanog celera
  • srednji krastavac
  • 2 kašičice seckane mente
  • 1 šoljica nemasnog jogurta
  • šaka spanaća za dekoraciju

Priprema:

  • pržite kratko (oko 1min) kari i beli luk. Dodajte kinou i 2 šolje vode. Kada provri smanjite vatru i kuvajte 15ak minuta. Kada je kinoa gotova sklonite sa vatre i posolite. Kada se potpuno ohladi dodajte kockice mango i krastavac.
  • u činiji pomešajte krastavac, mentu i jogurt
  • na tanjir rasporedite listove (sirovog) spanaća. Sipajte smesu sa kinoom i pospite umakom sa krastavcem

 

Kinoa i tikvicaKinoa sa grilovanom tikvicom iz rerne

Sastojci:

  • 1  šolja kinoe
  •  0.5 l vode i malo soli
  • 2 tikvice
  •  1 luk
  •  1 crvena paprika
  •  2 češnja belog luka
  •  400 gr pelata
  •  par grancica timijana
  •  pola kašičice aleve paprike
  • mozzarella sir
  •  soli i bibera po ukusu

Priprema:

  • isecite tikvice, pospite ih solju pa grilujte sa malo maslinovog ulja
  • iseckajte luk i papriku na kockice i propržite na laganoj vatri dok povrce ne omekša.Dodajte alevu papriku,beli luk,timijan, pelat iz konzerve i malo vode i sve to kuvajte nekih desetak minuta. Začinite po ukusu
  • skuvajte kinou u pola litra vode i malo soli. Prebacite u umak od paradajza pa kuvajte još 5min
  • u vatrostalnu posudu dimenzija 20×25 cm ili manju tepsiju na dno stavite malo umaka, pa na umak polovinu pečenih tikvica. Na tikvice rasporedite mozzarellu i sve to prekrijte slojem umaka. Ponovite jos jednom sa slojem tikvica
  • pecite u rerni 15ak min na 220C, ili dok se sir ne istopi i postane rumen

 

kinoa kugliceKinoa kuglice

Sastojci:

  • 100 gr kinoe
  •  2 manje banane
  •  100 gr crne čokolade
  •  70 gr putera
  •  60 gr braon šećera
  •  2 kasike mlevenog rogača
  •  150 gr mlevenog keksa
  •  malo ruma
  •  malo mlevenog đumbira
  •   i jos za valjanje kuglica kokos, mleveni orasi, čokoladne mrvice, seckani orašasti plodovi ili slično

Priprema:

  • skuvati kinou, oprati je pod mlazom vode i staviti na stranu da se ocedi
  • u šerpu staviti čokoladu i puter da se otope, a zatim dodati izgnječene banane i šećer
  • mešati na tihoj vatri 3-4 min a zatim sklonuti sa vatre i dodati rogač, đumbir i rum. Sve dobro izmešati pa dodati i skuvanu kinou
  • vratiti na vatru i mešati još 4-5 min dok se masa malo ne zgusne
  • kad se smesa ohladi postepeno joj dodavati mleveni keks i umesiti masu dok ne postane dovoljno gusta da se mogu formirati kuglice
  • kuglice uvaljati u kokos, orahe…

Za one koji su na režimu korigovanih ugljenih hidrata nalazi se na crnoj listi 🙁


3
Ostavi komentar

avatar
2 Teme
1 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
3 Autori komentara
LavandaMarinaMilena Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Milena
Gost
Milena

Ovo što pre moram da probam! Hvala, hvala, hvala!

Marina
Član

Čula sam da ima mnogo proteina ali je nisam nikad probala. Mislim da ću za početak da probam kao prilog jelu, umesto pirinča.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Krompirići iz mikrotalasne

Ukoliko vam je potrebno da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu, a ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Pilence na malo drugačiji način

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlatkiši

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta i definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana