Uz Kafu logo

Lenja pita sa jabukama

KuhinjicaSlatkiši

Autor: Marija

Lenja pita sa jabukama lako se priprema, pa možda i zbog toga kolač nosi ovakav naziv. Za pripremu potrebno vam je sledeće:

Kora:

  • 800 gr brašna
  • 250 gr šećera
  • 1 narendana kora limuna
  • 250 gr margarina
  • 3 žumanca
  • 2 dl mleka

Umutiti margarin, pa dodati žumanca, šećer i mleko. Sve dobro sjediniti. Zatim dodati oko 700 gr brašna, ostaviti oko 100 gr po strani kako bi se kora lakše zamesila. Na kraju smesi dodati prašak za pecivo. Testo izručiti na radnu površinu i sa ostatkom brašna (onih 100 gr) zamesiti rukama.

Razdvojite testo na dve polovine i oklagijom razviti dve kore. Jednu koru stavite u pleh za pečenje preko papira za pečenje.

Fil:

  • 1 kg narendanih jabuka (kupiti oko 1, 2 kg, jer kada se jabuke oljušte i narendaju ostaje oko 1kg)
  • 100 gr šećera
  • 100 gr prezli ili griza
  • cimet po želji

Sve sastojke pomešati rukom i poređati preko kore. Nema potrebe da fil dodatno cedite od jabukovog soka jer bi griz (ili prezle)  trebao da upije.

Preko fila položite drugu koru i kolač je spreman za pečenje :biggrin:

Uključite rernu na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta dok kora ne porumeni.

Kada se kolač ohladi, možete ga posuti prah šećerom.

Prijatno i uživajte 😉

lenja-pita

Autor: mama Sneža


Ostavi komentar

avatar
  Pretplati me  
Obavesti o

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Krompirići iz mikrotalasne

Ukoliko vam je potrebno da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu, a ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Pilence na malo drugačiji način

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlatkiši

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta i definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana