fbpx

Uz Kafu logo

Lenja pita sa jabukama

KuhinjicaSlatkiši

Autor: Marija

Lenja pita sa jabukama lako se priprema, pa možda i zbog toga kolač nosi ovakav naziv. Za pripremu potrebno vam je sledeće:

Kora:

  • 800 gr brašna
  • 250 gr šećera
  • 1 narendana kora limuna
  • 250 gr margarina
  • 3 žumanca
  • 2 dl mleka

Umutiti margarin, pa dodati žumanca, šećer i mleko. Sve dobro sjediniti. Zatim dodati oko 700 gr brašna, ostaviti oko 100 gr po strani kako bi se kora lakše zamesila. Na kraju smesi dodati prašak za pecivo. Testo izručiti na radnu površinu i sa ostatkom brašna (onih 100 gr) zamesiti rukama.

Razdvojite testo na dve polovine i oklagijom razviti dve kore. Jednu koru stavite u pleh za pečenje preko papira za pečenje.

Fil:

  • 1 kg narendanih jabuka (kupiti oko 1, 2 kg, jer kada se jabuke oljušte i narendaju ostaje oko 1kg)
  • 100 gr šećera
  • 100 gr prezli ili griza
  • cimet po želji

Sve sastojke pomešati rukom i poređati preko kore. Nema potrebe da fil dodatno cedite od jabukovog soka jer bi griz (ili prezle)  trebao da upije.

Preko fila položite drugu koru i kolač je spreman za pečenje :biggrin:

Uključite rernu na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta dok kora ne porumeni.

Kada se kolač ohladi, možete ga posuti prah šećerom.

Prijatno i uživajte 😉

lenja-pita

Autor: mama Sneža


Ostavi komentar

avatar
  Pretplati me  
Obavesti o

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Zapečene tikvice

Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...

Autor: UzKafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kućeKuhinjica

Avganistanski ćevap

Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kućeKuhinjica

Kiflice sa sirom

Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...

Autor: Jovana