Uz Kafu logo

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi je trenutak da razmislite o izmenama koje mogu da utiču na krajnju cenu nekretnine. Ponekad su mala osveženja ili renoviranja prilično povoljna i praktična, a u isto vreme i veoma korisna za stvaranje dobrog utiska o enterijeru.

Potencijalni kupac će svakako primetiti uredan dom, čiste zidove, očuvanu kuhinju ili nove prozore. Znaće da je prostor koji gleda održavan i da njemu neće biti potrebno previše truda i rada da ga uredi. Svakako je bolje kupiti korišćenu nekretninu u koju ne treba mnogo ulagati, odnosno kojoj nije neophodno renoviranje “od poda do plafona”. S druge strane, vi ćete lakše prodati prostor o kome ste redovno vodili računa i kome ste se pažljivo posvetili pre nego što ste postavili oglas za prodaju.

Obratite pažnju na redove koji slede i pronaći ćete korisne savete za “sređivanje” svog stana ili kuće pre prodaje. Bez obzira na to što više nećete živeti u tom prostoru, lepo je i poželjno da budućim stanarima ostavite prikladne uslove i manje posla prilikom useljenja.

Osvežite kupatilo

Postavljanje novih elemenata ili drugačijeg osvetljenja može osvežiti kupatilo i dati mu bolji izgled. Kada se samo malo potrudite da izgled kupatila dovedete u red, detaljno ga očistite i promenite neke dotrajale sitnice, potencijalni kupci steći će dobar prvi utisak o prostoru. Priznaćete da nije svejedno da li ulaze u kupatilo koje je neugledno, prljavo i vidljivo neodržavani. Ukoliko se malo potrudite i sredite ga pre dolaska kupaca, popravićete njihovo raspoloženje i navešćete ih da pozitivno i sa interesovanjem razgledaju ostatak prostora.

Unapredite izgled kuhinje

Svi koji planiraju da prodaju stan, verovatno istražuju tržište i na internetu proveravaju cene i uslove prodaje nekretnina. Ukoliko ste u pretraživač već unoslili izrate kao što su: prodaja stanova Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac ili bilo koji drugi grad, imali ste priliku i da vidite fotogarfije stanova. Pažnju su vam sigurno prvo privukle kuhinje, jer su to prostorije koje zahtevaju najviše rada i posvećivanja. Sada zamislite da ste kupac stana. Da li biste pre kontaktirali prodavca koji je postavio fotografije neuredne i neugledne kuhinje ili biste se odlučili da prvo pozovete onog ko se ipak malo potrudio oko uređenja prostora i fotogarfija? Naravno da će svako srediti kuhinju po svojoj meri, ali nema potrebe da prilikom kupovine i razgledanja stana nailazi na prljavštinu, razbacane stvari i nemarnost.

Zato ne budite lenji i sredite svoju kuhinju pre nego što oglasite stan na prodaju. Očistite radnu površinu, izravnajte vrata kuhinjskih elemenata, oribajte pločice, sudoperu i ostale delove kuhinje. Videćete razliku odmah, a kupci će videti vaš trud i znaće da ga cene.

Posvetite se osvetljenju i uštedi energije u prostoru

Ulaganje u LED rasvetu i solarne panele može biti jedan od najboljih koraka za povećanje vrednosti nekretnine. Na ovaj način smanjićete potrošnju energije u domu, a samim tim i troškove, što će znatno uticati na konačnu odluku kupca. Priznaćete da biste i vi sami pre odlučili da kupite dom sa nižim mesečnim troškovima. Stavite se u poziciju kupca i razmislite o tome koliko bi vam značilo da znate da kupujete nekretninu koja će vam u startu uštedeti novac. Ako vas očekuje kredit i renoviranje nekih prostorija, sigurno ćete se odlučiti za prostor koji već podrazumeva niže mesečne troškove.

Obratite pažnju na sitnice

Prvi utisak je zaista najvažniji kada potencijalni kupci razgledaju nekretninu. Iako će oni sigurno renovirati neke prostorije, dati im novu namenu i izgled, vi sami možete da im olakšate posao. Obratite pažnju na neke stvari koje je moguće popraviti pre prodaje. Na primer, okrečite najprljavije zidove, pozovite majstora da proveri kako dihtuju prozori, ofarbajte cevi i radijatore. Veoma je važno i da na vreme izbacite višak stvari iz prostorija. Ukoliko fotogrfišete sobe koje su krcate stvarima i pritom su u haosu, nećete moći ra prikažete pravu kvadraturu i mogućnosti prostora. Zato se potrudite da na vreme eliminišete sve što je suvišno u stanu. Na ovaj način nećete olakšati samo kupcima, već i sebi, jer ćete prilikom iseljenja imati manje posla.

Sve u svemu, ako vam je u interesu da što pre prodate nekretninu i da postignete dobru cenu, onda zasucite rukave i uredite prostor. Videćete da se isplati svaki trud, jer će kupci biti raspoloženiji za razgovor i dogovor prilikom konačne odluke.


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nenad
3 meseci ranije

Potpuno se slažem za rasvetu. Ona može ružan stan da napravi da izglda lepo i obratno, što je na žalost češći slučaj. Najnovija stvar koja mi se mnogo svidja je šinska magnatna rasveta. Uz LED trake može da napravi čudo.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Izaberi najbolje za svoj automobil – Michelin letnje gume

Posebnu pažnju posvećujemo izboru automobila, koji treba da zadovolji ...

Autor: uzkafu