Uz Kafu logo

Saveti za roditelje: Izaberite pravo mesto i opremu za igranje napolju

AktuelnostiDok beba spava

Autor: Milena

U eri nove tehnologije i raznovrsne zabave u zatvorenim prostorijama, sve se više zapostavlja boravak napolju i slobodna igra. 

Međutim, veoma je važno da kao roditelji na vreme shvatimo koliko je boravak napolju važan za rast i razvoj svakog deteta. Bez obzira na to da li se radi o velikim ili malim parkovima, planinskom kraju, ravnici ili seoskoj sredini, izlazak na vazduh uz aktivnu igru, trčanje i smeh neophodni su u detinjstvu. U stvari, kretanje je potrebno svakome, bez obzira na godine, pol, zanimanje ili mesto življenja. 

Dok su deca još uvek mala, nestabilna u hodanju, trčanju i penjanju, povećan oprez i pažnja roditelja su neophodni. Nije svaki parkić prilagođen bilo kom uzrastu deteta, iz mnigih razloga. Takođe, nije ni svako zemljište adekvatno za spretno hodanje i trčanje. Zato obratite pažnju na savete iz ovog teksta i setite ih se kada dođe vreme za igru napolju ili kada vaše dete pređe u novu fazu razvoja i postane spremno za promenu parkića ili mesta za igranje.

Igra u parku

Ako živite u gradskoj sredini i nemate kuću sa dvorištem, parkići su za igru napolju najjednostavnija opcija. Ranije su parkovi za decu bili vrlo slični i sadržali su osnovne elemente kao što su: tobogan, klackalica, ljuljaška i eventualno neka vrteška. Deca i dalje obožavaju da se igraju na ovim spravama i one se na neki način podrazumevaju kada je u pitanju adaptacija parkića, ali roditelji su ti koji treba da budu oprezni. Prvo, postoje takozvani bejbi parkovi koji imaju prilagiđene ljuljaške i vrteške za decu najmlađeg uzrasta, onu koja prohodavaju ili su tek prohodala. Ovakvi parkići obično su obloženi i gumenim pločama koje ublažavaju eventulane padove. Ljuljaške u takvim parkovima su osigurane ogradicama. Ako ima tobogana, obično su manji, ali najčešće ih zamenjuju konjići za klackanje. 

Dakle, ukoliko imate ovakav parkić u blizini zgrade, pravi ste srećnici, jer će vaše dete moći bezbedno da se igra. Ali ako i dalje u vašem naselju nema ovako opremljenih parkića, a znate koliko je važno da mališan boravi napolju, pripremite se na pojačani oprez i da stalno budete pored njega.

Opremanje dvorišta

Prava je sreća i velika prednost kada postoji mogućnost da dete odrasta u kući sa prostranim dvorištem. Međutim, koliko god da je dvorište veliko, zeleno i čisto, vremenom mališanima dosadi jurcanje bez cilja i izmišljanje igara. Zato je neophodno da u nekom trenutku razmišljate o nabavci dodatne opreme za igru. To može biti ljuljaška, klackalica, trambolina, malo tobogan i slično. Naravno, u obzir dolaze i vozila kao što su tricikli, trotineti, bageri za decu, različiti traktori, motori, automobili. Bez obzira na to da li imate dečaka ili devojčicu i koliko je dece, improvizacija vozila uvek je dobra zabava. 

Ne zaboravite da pre konačne odluke o kupovini dobro proučite uputstva za upotrebu opreme za igranje i da se informišete o njenoj bezbednosti. Dobro znate kolik oje važno da mališani budu u sigurnom okruženju, čak i kada su u sopstvenom dvorištu. 

Sport i društvene igre napolju

Kada dosadi ljuljanje, klackanje i skakanje, vreme je za neke zanimljivije i zahtevnije aktivnosti napolju. Oprema za različite vrste sportova u dvorištu ili obližnjem parkiću uvek je svima zanimljiva. Nabaviti golove za mali fudbal danas nije teško i komplikovano. Mogu se kupiti u mnogim prodavnicama dečijih igračaka, a ukoliko želite originalne, od metala, pronađite majstora koji ih može napraviti po meri. Slična situacia je i sa koševima, mrežama za tenis, odbojku ili rukomet. Možete ih nabaviti i postaviti relativno lako, a uživanje tokom igre i druženja sa decom je neizmerno. 

Ako imate mališane koji vole da se igraju u pesku, pružite im to zadovoljstvo. Danas u gradovima ima parkića sa posebno ograđenim igralištima sa peskom koji već sadrže igračke za decu. Jasno je da su klinci nakon višečasovnog prljanja odmah spremni za detaljno pranje i potapanje u vodu. Naravno da će vam kupatilo biti puno peska kada dođete kući, ali sve se izdrži i uradi zarad dečije sreće i bezbrižne igre. 

Ima roditelja koji su odlučili da svoje dvorište opreme jednim lepim “bazenom sa peskom”, jer žele da se njihovi mališani lepo igraju sa drugarima iz komšiluka. Ovo je zaista dobra, ali i hrabra ideja, jer treba izdržati svakodnevno pranje, usisavanje i čišćenje kuće od peska. 

Sve što decu usrećuje, roditeljima najčešće nije teško. Ovo je u stvari najvažnija čarolija roditeljstva i detinjstva. Uživajte u igri sa svojim mališanima i stvorite im bezbedno okruženje u kome će njihova radost biti na najvišem nivou. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu