Uz Kafu logo

Gde staro susreće novo: koji su najbolji delovi Beograda za život?

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Kao jedan od najstarijih gradova u Evropi, položaj Beograda na raskrsnici Dunava i Save dugo ga je činio važnim raskršćem. Od svog osnivanja pre 7000 godina, preko burnog 20. veka do svoje pozicije prestonice političkih, trgovačkih i kulturnih dešavanja Srbije, ovaj grad na dve reke priča dugu priču o otporu, duhu i bogatoj tradiciji. 

Kako se gradio jedan grad…

Kada bismo pogledali Beograd danas, videli bismo niz drevnih kula i zidina, izgrađenih na ruševinama nekadašnjeg rimskog grada, ali i remek-dela socijalističkog urbanističkog planiranja iz prošlog veka. Od komunističkih poslovnih tornjeva do nadrealnih eksperimenata u geometriji i staklu, jugoslovenske arhitekte ostavile su veliki trag, a divlja raznolikost struktura koje su još uvek vidljive širom grada pokazuje genijalnost i kreativnost koja nastavlja da karakteriše jedinstveni izgled Beograda.

U novoj eri celokupnog državnog razvoja, srpski umetnici i dizajneri ostavljaju svoj trag na svetskoj umetničkoj sceni, a Beograd se smatra „novim Berlinom“ zbog svoje zapanjujuće i inventivne estetike. Gde još možete da obiđete tvrđavu iz otomanskog doba, istražite komunističku arhitekturu prekrivenu grafitima i zaplešete u noćnom klubu na splavu, sve u jednom danu? 

Beograd se i dalje razvija na tom kontrapunktu starog i novog, kako u samom centru grada, tako i u beogradskim naseljima. Zato je svako naselje specifično na svoj način i nudi svojim žiteljima simpatičnu individualnost.

Najbolji delovi grada za turiste

Ukoliko dolazite u Beograd kao turista na duže ili kraće vreme i zanima vas iznajmljivanje stanova u Beogradu, potražite smeštaj u Starom gradu, na Dorćolu ili na Vračaru. Ovih nekoliko naselja čini gradsko jezgro i izuzetne su lokacije za život. Ali naročito, ukoliko želite da obiđete znamenitosti grada, muzeje i ispratite najnovija dešavanja u pozorištima, ovo će biti mesto gde ćete želeti da budete – na izvoru dešavanja. Glavna ulica Knez Mihailova, Kalemegdan, Terazije, Skupština, Skadarlija – nezaobilazna su ruta svakoga ko želi da upozna glavni grad. Vračar ima svoj stari šmek, najbolje kafiće, ali i odličnu vezu sa drugim delovima grada – Autokomandom, Voždovcem, a preko Slavije je povezan sa centrom. Dorćol je izvanredan za turiste, ali problem sa parkiranjem može otežati sam život u njemu.

Novi Beograd – poslovni centar grada

Dobro je poznata činjenica da je Novi Beograd odlično mesto za život. Nalazi se na ravnom delu grada koji je ekspanziju doživeo pre pola veka i od tada je izgrađen u moderan poslovno-stambeni deo grada. Sa jedne strane Novi Beograd se graniči celom dužinom sa rekom Savom, dok se ka unutrašnjem delu nastavlja na Zemun.

Ako izuzmemo blokove iz socijalističkog perioda, širina je omogućila pametno urbanističko planiranje sa dosta prostora između stambenih naselja i sa odličnom infrastrukturom. Danas je to najveća opština u Srbiji sa preko pola miliona stanovnika, urbana struktura koja sadrži sve što je potrebno za dobro i samostalno funkcionisanje. 

Ovde se nalazi najveći broj poslovnih zgrada, modernih naselja, tržnih centara, sportskih kompleksa, dok su Savski kej i Ušće idealni za rekreaciju, sport i koncerte na otvorenom. Svako ko je odabrao da bude smešten na Novom Beogradu prilikom posete gradu, imaće dosta mogućnosti kako da na kvalitetan način provede slobodno vreme.

Zemun – grad za sebe

Zemunski kej je jedno od najlepših šetališta u Beogradu o čemu svedoči sve veći broj građana koji ovde provode svoje trenutke odmora i relaksacije. Zemunski kej, Gardoš i veliki broj ribljih restorana proslavili su ovaj kraj grada nadaleko.

Zbog spojenosti sa Novim Beogradom, ali i zbog atmosfere malog, izolovanog mesta, Zemun je idealan za život i sve više prvi izbor za iznajmljivanje stanova u Beogradu.

Voždovac – studentski raj

Odabir pravog stana za iznajmljivanje u Beogradu može biti pravi izazov, naročito za studente koji dolaze u Beograd i traže smeštaj blizu svog fakulteta. Kada uzmemo sve parametre u obzir, blizinu centra, veliki broj fakulteta u neposrednoj blizini, sportski centar Banjica za rekreaciju, studentske domove i cene izdavanja – dolazimo do zaključka da je Voždovac idealna lokacija koja pruža studentima sve što je potrebno za život.

Banovo Brdo

Ne tako davno od ovoga trenutka, pre samo 20-ak godina, Beograd je bio znatno manji i skoncentrisaniji grad. Naselja su bila jasno definisana, čuvala su svoju autentičnost i stil života. Sa ubrzanim razvojem, arhitektonskim bumom poslednjih godina i velikim prilivom stanovništva iz unutrašnjosti u potrazi za poslom ili za školovanjem, Beograd je nadrastao sva očekivanja i postao velika metroplola. Naselja su se približila gradu, zbog velikog broja novogradnji počela međusobno da liče, pa se neka razlika među njima sada gotovo i ne primećuje.

Međutim, ono što Banovo Brdo jasno ističe na mapi grada i čini ga omiljenom lokacijom za život je blizina Ade Ciganlije sa jedne i Košutnjaka sa druge strane. Zahvaljujući novom mostu na Adi, izuzetno je dobro povezan za Novim Beogradom, ali preko Sajma i sa starim gradom.

Beograd je grad sa dušom koji na svojoj teritoriji baštini nasleđa dve velike kulture i dva velika carstva – nekadašnjeg turskog i austrijskog, ali je i prava užurbana prestonica koja živi ubrzanim tempom. Kulturni i sportski centar, mesto gde se nauka i privreda susreću u savršen industrijski sklad, politički i administrativni centar –  to je sve Beograd i mnogo više od toga, jedno savršeno mesto za život i rad.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu